Ούτε η κατάληψη τους ταρακούνησε…

Κατέλαβαν το κτίριο της ΓΣΕΕ, κρέμασαν τα πανό τους, έθεσαν αιτήματα εντός και εκτός αρμοδιότητας της συνομοσπονδίας. Την Κυριακή το απόγευμα αποχώρησαν, χωρίς ν’ αφήσουν ζημιές ή να προχωρήσουν σε καταστροφές οποιουδήποτε υλικού. Τη Δευτέρα, συνεργεία καθαριότητας ανέλαβαν δράση. Μαθαίνουμε πως το μόνο γραφείο που παραβιάστηκε ήταν του γενικού γραμματέα Κ. Πουπάκη (έσπασαν την κλειδαριά και μπήκαν).

Και σ’ αυτήν την περίπτωση οι συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν κατάφεραν να χαράξουν μια κοινή στάση για ν’ αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανές γεγονός, όπως ήταν η κατάληψη των γραφείων της συνομοσπονδίας. Πολύ περισσότερο να προσεγγίσουν το φαινόμενο με όρους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς και να σκύψουν στα προβλήματα που τέθηκαν από τους νεαρούς καταληψίες και τα οποία αφορούν το συνδικαλιστικό κίνημα (ανασφάλιστη εργασία των νέων, απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, άγρια οικονομική εκμετάλλευση κ.λπ.).

Στην ΠΑΣΚΕ υπήρχαν διαφωνίες για το αν έπρεπε να εκδοθεί ή όχι ανακοίνωση.

Και ορισμένοι «σκληροπυρηνικοί» συνδικαλιστές άφηναν υπαινιγμούς για διασύνδεση των καταληψιών με την παράταξη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΔΑΚΕ, πέραν της κάθετης αντίθεσης με τη «μέθοδο» (κατάληψη), υποστηρίζει πως «όλοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, τόσο για τον χαρακτήρα του συνδικαλιστικού κινήματος όσο και για τα θέματα που έθιξαν οι καταληψίες (γραφειοκρατικός συνδικαλισμός, συνθήκες δουλειάς).

Το ΠΑΜΕ υιοθέτησε μια στάση πλήρους αδιαφορίας απέναντι στο γεγονός. «Εσάς κατέλαβαν, εσάς καταγγέλλουν», διεμήνυε προς τους συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων και διοργάνωνε τις δικές του, ξεχωριστές κινητοποιήσεις, επαναβεβαιώνοντας την απόφαση να ακολουθήσει τη δική του πορεία.

Προβληματισμός όμως, υπάρχει στην Αυτόνομη Παρέμβαση, που εμμέσως «φορτώθηκε» διασυνδέσεις με τους καταληψίες.

Η παράταξη ήταν η μόνη που αποτόλμησε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε ότι η μόνη απάντηση είναι η αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος και η κάλυψη όλων των εργαζομένων με οποιασδήποτε μορφής εργασία, ενώ ζήτησε και τη διοργάνωση γενικών συνελεύσεων στους τόπους δουλειάς.


Σχολιάστε εδώ