Οι Σκοπιανοί έχουν κάνει τον Αξιό χωματερή!

Να καταγγείλει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τη μετατροπή από τους Σκοπιανούς του Αξιού ποταμού σε χωματερή, καταστρατηγώντας τις διεθνείς συμφωνίες για την προστασία του Περιβάλλοντος, ζητά από την υπουργό Εξωτερικών ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής. Καλεί επίσης την κ. Μπακογιάννη να ζητήσει από τον κ. Δήμα, τον ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις προς το γειτονικό κρατίδιο.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος ο κ. Παπαθεμελής στο μεγάλο ζήτημα της ρύπανσης του Αξιού από τους γείτονες, σημειώνει ότι: «Τόνοι σκουπίδια και απόβλητα από τα Σκόπια έχουν πνίξει το ποτάμι, ενώ οι κάτοικοι των παρόχθιων του Αξιού περιοχών εκφράζουν φόβους για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα μάλιστα με τους αρμόδιους, τα εργοστάσια των Σκοπίων ρίχνουν ανεξέλεγκτα χημικά απόβλητα στον Αξιό, ενώ απορρίμματα μεταξύ των οποίων και μπουκάλια από φυτοφάρμακα και άλλα επικίνδυνα τοξικά υγρά προέρχονται από ανεξέλεγκτες χωματερές δίπλα στο ποτάμι από τη γειτονική χώρα. Με αποτέλεσμα, τα επικίνδυνα τοξικά να καταλήγουν στα οπωροκηπευτικά και στο πιάτο του καταναλωτή, μια που οι αγροτικές καλλιέργειες στους κάμπους του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης ποτίζονται από το νερό του ποταμού».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης προτρέπει την υπουργό Εξωτερικών να θέσει και το άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν τα Σκόπια, με τη μονομερή τους απόφαση να προχωρήσουν στην κατασκευή 12 φραγμάτων στον Αξιό, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Παπαθεμελής ζητά από το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει κάποια στιγμή και να αποκαλύψει την υποκρισία των γειτόνων, που από τη μια επιχειρούν να εμφανιστούν ως κράτος που σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο για την Ενδιάμεση Συμφωνία, και την ίδια ώρα αρνούνται να συνεργαστούν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία τόσο των πολιτών τους όσο και των πολιτών όμορων χωρών, όπως η Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ