Οι σεναριογράφοι στο επίκεντρο

Κι αν ο φετινός προϋπολογισμός είναι ρευστός, ρευστό και σε πολλές περιπτώσεις ανατρεπτικό ήταν και το κλίμα από τις τοποθετήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έβαζαν στο τραπέζι της ολομέλειας της Βουλής σενάρια για επιτήρηση της οικονομίας (όπως ο Κ. Σημίτης και ο Α. Παπαδόπουλος) και σενάρια για συγκυβέρνηση (όπως ο Θ. Πάγκαλος και ο Χρ. Βερελής).

Άλλοι επιδόθηκαν σε άκρατη κινδυνολογία περί κατάρρευσης του κράτους αν δεν εφαρμοστεί το ιδιώνυμο (Γ. Καρατζαφέρης) και άλλοι (Αλαβάνος-Παπαρήγα) σε διαγκωνισμούς για την τρίτη θέση στους πίνακες των δημοσκοπήσεων, με αιχμή τον καβγά για το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους κουκουλοφόρους.

Ξαφνιασμένοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούσαν τις αιρετικές τοποθετήσεις στελεχών του κόμματός τους και αναρωτιόντουσαν από πού εκπορεύονται, καθώς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν πώς είναι δυνατόν και από ποιους προεξοφλείται η ήττα τους μετά την παρέλευση της περιόδου αμφισβήτησης του δικομματισμού και αφού ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε, μετά τα όσα επικριτικά σχόλια δέχτηκε για τις ηγετικές του ικανότητες, να βλέπει ο Κώστας Καραμανλής την πλάτη του στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις…

«Το ΠΑΣΟΚ σάς λέει, ψάξτε αλλού, όχι στο ΠΑΣΟΚ. Δεν μας ενδιαφέρουν οι λύσεις που θα σώσουν τη ΝΔ για να πάρουμε εμείς κάποια υπουργικά έδρανα», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, απορρίπτοντας ουσιαστικά αυτές τις απόψεις. Η ομιλία του και το γεγονός ότι έδειξε να μη φοβάται και να ζητάει εκλογές ενθουσίασε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που χειροκροτούσαν όρθιοι πολλή ώρα.

«Οι σεναριογράφοι, κ. Παπανδρέου, δίπλα σας κάθονται, δεξιά κι αριστερά σας. Λύστε τα μεταξύ σας, εμείς είμαστε δυνατοί και κάνουμε τη δουλειά μας», απάντησε ο πρωθυπουργός, ικανοποιώντας τους βουλευτές της ΝΔ, καθώς τα ηττοπαθή σενάρια στην καλύτερη περίπτωση προεξοφλούν το τέλος του δικομματισμού.

Ακόμα πιο εύστοχη ήταν η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου. «Τα σενάρια περί συγκυβέρνησης να τα ψάξετε στην παράταξή σας και σ’ εκείνους που φιλοδοξούν να γίνουν οι ίδιοι υπουργοί. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί, γιατί διαφορετικά έχουμε σενάρια υπονόμευσης του κ. Παπανδρέου».

Οι δύο αρχηγοί χειροκροτήθηκαν πολλές φορές από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες, αλλά τα περισσότερα χειροκροτήματα τα πήραν όταν απέρριψαν τα σενάρια συνεργασίας, πράγμα που σηματοδοτεί την καταδίκη τους και από δύο μεγάλες πτέρυγες της Βουλής.

Στα χαρακτηριστικά της συζήτησης είναι και το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης απελευθέρωσαν συνειδήσεις στους κόλπους της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτές τοποθετούνταν ανοιχτά με αίσθημα συμπόνιας προς την κατασυκοφαντημένη Αστυνομία, με γνώμονα την «κακιά στιγμή» που εποστρακίστηκε η σφαίρα…

Στους διαδρόμους και στο περιστύλιο της Βουλής επικρατούσε ωστόσο έντονος προβληματισμός για τις ανατροπές που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε κάποιες από αυτές πέρασε ξανά μετά από καιρό στην τέταρτη θέση, προσβλέπει (με ψυχραιμότερες πολιτικές όπως επισημαίνουν βουλευτές) στο επόμενο λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απ’ όπου αντλεί ποσοστά και τελευταίως παρουσιάζει υψηλή συσπείρωση.

Η συσπείρωση είναι το ζητούμενο και για τη Νέα Δημοκρατία, στην οποία προσδοκούν οι βουλευτές της που ζητούν ευρύ, σαρωτικό ανασχηματισμό, αποκλείοντας πρόσωπα για τα οποία πλανώνται υποψίες για σκάνδαλα, με την ελπίδα να μη συρρικνωθεί η εκλογική της δύναμη, γεγονός που θα έθετε πολλών την επανεκλογή υπό αμφισβήτηση…


Σχολιάστε εδώ