Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Αν επιβεβαιώνει την παρουσία βρετανών αξιωματούχων της Frontex στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Παγανής στη Μυτιλήνη και, αν ναι, ποιοι οι λόγοι της πολυήμερης παρουσίας τους εκεί, ερωτούν τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Θόδωρος Δρίτσας. Επικαλούνται δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Λέσβου και καταγγελίες οργανώσεων σύμφωνα με τις οποίες βρετανοί αξιωματούχοι του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (Frontex), συνοδευόμενοι από ιρανό διερμηνέα, για ένα διάστημα άνω των 20 ημερών μετέβαιναν καθημερινά στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Παγανής με σκοπό, είτε πιεστικά είτε µε υποσχέσεις ανταλλάγματος, να συλλέξουν πληροφορίες για τους «φιλοξενούμενους» εκεί μετανάστες, από τους οποίους ζητούσαν να απαντούν ενυπόγραφα σε σχετικό ερωτηματολόγιό τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι ερωτήσεις αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον τόπο καταγωγής, τη διαδρομή προς την Ελλάδα, το ύψος του χρηματικού ποσού στα κυκλώματα δουλεμπόρων κ.λπ. και ερωτούν ποιες εγγυήσεις παρέχει η ελληνική κυβέρνηση ότι προσωπικά δεδομένα μεταναστών δεν θα τύχουν καταχρήσεων από τρίτες χώρες με ανεπαρκές επίπεδο δικαίου.

>Να τροποποιηθεί η προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία για να μπορούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου δανείων κεφαλαίου θα πρέπει να εμφανίζουν κερδοφορία στις τρεις τελευταίες χρήσεις, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός. Μόνο έτσι, εκτιμά ο κ. Βρεττός, το υπουργείο Ανάπτυξης θα αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ παρατηρεί ότι, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, ίσως οι επιχειρήσεις που χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη είναι αυτές που δεν παρουσίασαν κερδοφορία τα τελευταία χρόνια παρά οι υπόλοιπες.

>Σχετικά με τη μεταφορά των σταθμών ΚΤΕΛ Αθήνας στην περιοχή του Ελαιώνα καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Αναφέρεται σε πληροφορίες που φέρουν τις ηγεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών να εξετάζουν και άλλες εναλλακτικές επιλογές χωροθέτησης νέου σταθμού, πιθανόν και εκτός του κέντρου της πόλης, και επικαλείται επίσημη μελέτη της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ με βάση την οποία είχε επιλεγεί η εγκατάσταση του τερματικού σταθμού λεωφορείων της Αθήνας σε έκταση πλησίον της Ιεράς Οδού, σε άμεση γειτνίαση με το σταθμό Μετρό «Ελαιώνας» και την επισκευαστική βάση του Μετρό, και σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της Αττικό Μετρό ΑΕ.

>Έντονη είναι η ανησυχία που εκφράζεται από την Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νέου Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) για το διογκούμενο πρόβλημα της παραοικονομίας στο Ν. Ηράκλειο, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς και ζητά να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της. Αναφέρεται σε υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους ένα ποσοστό της τάξης του 30% προέρχεται από την παραοικονομία, ενώ εκφράζονται και φόβοι για πιθανές παράπλευρες απώλειες λόγω της έντασης του φαινομένου, όπως είναι το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

>Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε το Κέντρο Έρευνας – Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος «Δεσμοί» να λάβει την επιχορήγηση που δικαιούται, βάσει της προγραμματικής σύμβασής του με το ΥΠΠΟ, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις πολύ σημαντικές δραστηριότητές του, ερωτά τον υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Περικλής Κοροβέσης. Εξηγεί ότι το συγκεκριμένο κέντρο, που ιδρύθηκε το 1991 από την Ασπασία Παπαθανασίου και επίλεκτους ανθρώπους των Γραμμάτων και του Θεάτρου, μη έχοντας λάβει τη φετινή επιχορήγηση, απειλείται με έξωση από τον χώρο όπου στεγάζεται από την αρχή της ίδρυσής του, καθώς οφείλει ενοίκια 12 μηνών.

>Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν για μια ακόμα φορά χιλιάδες πυρόπληκτοι αγρότες της Ηλείας, οι οποίοι είδαν το δικαίωμά τους στα αναμενόμενα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης της ΚΑΠ να συμψηφίζεται με τα υπόλοιπα των προκαταβολών του προηγούμενου Σεπτέμβρη, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος. Προσθέτει επίσης ότι «η κυβέρνηση είναι ηθικά έκθετη απέναντι σε χιλιάδες δικαιούχους των επιδοτήσεων, οι οποίοι χωρίς καμία ενημέρωση διαπίστωσαν ότι η ΑΤΕbank εφάρμοσε την ίδια απαράδεκτη διαδικασία συμψηφισμού, βάζοντας χέρι στους λογαριασμούς τους με το τετριμμένο επιχείρημα ότι έχει ήδη στα χέρια της υπεύθυνες δηλώσεις – εξουσιοδοτήσεις των αγροτών».

>Παραμένει και οξύνεται η δυσλειτουργία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης, με χαρακτηριστικό της κατάστασης το γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί φορείς βρίσκουν πλέον λύσεις σε άλλα λιμάνια, για να αντεπεξέλθουν στις εισαγωγικές και εξαγωγικές τους δραστηριότητες, γεγονός που προσθέτει μεγάλο κόστος στις επιχειρήσεις και φυσικά στους καταναλωτές.

>Τη σκανδαλώδη και χαριστική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ζήτημα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Καζίνο Ρόδου ΑΕ, βάσει της οποίας απαλλάσσεται εμμέσως της υποχρέωσης που έχει αναλάβει με τη σύμβαση παραχώρησης για εκτέλεση έργων αντισταθμιστικού χαρακτήρα συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ προς όφελος των πολιτών της Ρόδου, κατήγγειλαν προς τη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, Νίκος Ζωΐδης και Μιχάλης Καρχιμάκης.

>Αν προτίθενται να διερευνήσουν τα όσα έχουν καταγγελθεί σχετικά με τα θλιβερά γεγονότα τα οποία δημιούργησαν ένα τεχνητό, άκρως αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο κλίμα έντασης και βίας εις βάρος των φοιτητών και των κινητοποιήσεών τους στην Κομοτηνή, ερωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Φώτης Κουβέλης.


Σχολιάστε εδώ