Ξορκίζουν φαντάσματα

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τα πολιτικά κόμματα και δεν τρέφουν προσδοκίες στις ηγεσίες τους, η Νέα Δημοκρατία και –κυρίως– το ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν τα φαντάσματα της συγκυβέρνησης. Από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, με το σκεπτικό ότι το κόμμα του δεν θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τις αμαρτίες της Δεξιάς. Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι τα σχετικά σενάρια προέρχονται και διακινούνται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι ισχυρή και δεν χρειάζεται δεκανίκια από κανένα κόμμα. Πάντως στη δημοσκόπηση της GPO ένα 30% πιστεύει ότι πιο ικανή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση θα ήταν μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το κλίμα σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ των πολιτών, καθώς ένα 35% επιθυμεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη τετραετία, ενώ ένα 23% θέλει πρώτα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μετά εκλογές. Ταυτόχρονα, το 86% θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο, αλλά πάνω από το 60% δεν ελπίζει ούτε στον Καραμανλή ούτε στον Παπανδρέου. Οι προσδοκίες των στελεχών (ψηφοφόρων) της ΝΔ εστιάζονται στον ανασχηματισμό που αναμένεται αμέσως μετά τις γιορτές και όλοι περιμένουν σαρωτικές αλλαγές προσώπων, αλλά και διορθωτικές κινήσεις στην οικονομική πολιτική. Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργού θʼ αρχίσει αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.

Σύννεφα

ΠΥΚΝΩΝΟΥΝ στο μεταξύ τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία, ενώ ειδικώς στην ελληνική αναμένονται καταιγίδες. Κόντρα στις προβλέψεις διεθνών οίκων, η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πλην όμως ο πρωθυπουργός επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι το 2009 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της Κομισιόν που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στον Ιανουάριο και θα προδιαγράφει την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο περιμένουν «έκρηξη» της ανεργίας και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέσα στο 2009 γύρω στα 20 με 25 εκατομμύρια άτομα θα χάσουν τη δουλειά τους. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη λανθασμένη πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χώρα έφερε την οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ένταση

ΤΟ ΘΕΜΑ των κινητοποιήσεων ήταν από τα κεντρικά στην «κόντρα» των πολιτικών αρχηγών για τον προϋπολογισμό.

Ο Κ. Καραμανλής διαχώρισε τις κινητοποιήσεις των μαθητών από τη δράση των ακραίων στοιχείων και κάλεσε όλες τις δυνάμεις να τους απομονώσουν. Ο Αλέκος Αλαβάνος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγώνες των νέων, δεν θα κάνει δηλώσεις νομιμοφροσύνης και δεν πρόκειται να υποταχθεί στις δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα προέβλεψε δεινά για τη χώρα, αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου σε όσες περιοχές υπάρχουν κινητοποιήσεις, αλλά και αναστολή άρθρων του Συντάγματος. Πρωτοπόρος… ως συνήθως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, πρότεινε να συσταθούν Ειδικά Δικαστήρια για να δικάζουν τους «κουκουλοφόρους», αλλά και τον ορισμό εισαγγελέα που θα αποφασίζει κατά περίπτωση για την άρση του ασύλου. Η πρόταση αυτή άνοιξε κύκλο συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων, πλην όμως κανείς δεν συμμερίζεται τις απόψεις του προέδρου του ΛΑΟΣ. Άπαντες θεωρούν ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο είναι αρκετό και δεν χρειάζεται η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η ΔΡΑΣΗ των «κουκουλοφόρων» πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, μετά τη σφοδρή επίθεση του Θ. Πάγκαλου στους κ. Αλαβάνο και Τσίπρα ότι «καθοδηγούν» τους «κουκουλοφόρους», οι οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από «αλητήριοι» που καταστρέφουν τη χώρα. Ο Αλ. Αλαβάνος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να αποδοκιμάσει τις απόψεις του κ. Πάγκαλου, εκείνος ωστόσο απέφυγε να το πράξει. Ο Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ότι επιτίθεται στην Αριστερά γιατί ετοιμάζεται να… τα βρει με τη Δεξιά. Τα τελευταία «επεισόδια» απομάκρυναν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Δυσφήμηση

ΜΕ 151 ΨΗΦΟΥΣ υπέρ, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός για το 2009, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε από τους υψηλούς τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου, όχι γιʼ αυτόν καθαυτόν τον προϋπολογισμό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα, ότι έχει διαλύσει τα πάντα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δίνει προς τα έξω την εικόνα μιας χώρας υπό κατάρρευση. Απαντώντας, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον κ. Παπανδρέου ότι με συνεντεύξεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης δυσφημεί τη χώρα, χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση του και είπε ότι κινδυνολογεί προκειμένου να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε ότι το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά και ότι πρέπει όλοι να επιδείξουν υπευθυνότητα ώστε η χώρα να βγει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων οι αγρότες αποσύρθηκαν από τα μπλόκα, αλλά ανήγγειλαν ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι αμέσως μετά τις γιορτές.

ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ των Ζωνιανών τη θυμάστε; Λοιπόν, η δικαστική έρευνα ολοκληρώθηκε και το πολυσέλιδο βούλευμα περιγράφει τη δράση μιας συμμορίας και παραπέμπει σε δίκη περισσότερα από 40 άτομα για 30 και πλέον κακουργήματα. Ολόκληρες οικογένειες και συγγενείς εμφανίζονται εμπλεκόμενοι σε εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τεράστιοι τραπεζικοί λογαριασμοί, πολυτελή αυτοκίνητα κ.ά.


Σχολιάστε εδώ