Να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία

Σε θέση άμυνας αποχαιρετά το Συνδικαλιστικό Κίνημα το 2008. «Ήταν κακό το κλήμα», ξέσπασε και η διεθνής οικονομική κρίση, με συνέπεια ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να αποδοθούν σε αγώνα όχι για νέες κατακτήσεις, αλλά για την υπεράσπιση και διατήρηση των κεκτημένων.

Πλήγμα για το συνδικαλιστικό κίνημα η ψήφιση του νόμου 3655/08 που περιέκοψε ασφαλιστικά δικαιώματα, πλήγμα και οι αυξήσεις, κυρίως στον δημόσιο τομέα που μειώνουν καθαρά την αγοραστική δύναμη εργαζομένων και συνταξιούχων.

Πλήρες το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων (η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται και κάθε τόσο γίνονται απολύσεις), πλήρης και η απουσία ελέγχου στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Πολλά τα χτυπήματα σε πράγματι δύσκολους καιρούς. Πολλά και σκληρά τα διλήμματα που θα τεθούν στην εργατική τάξη. Τα συνδικάτα, παρά τις αντιθέσεις, τις αντιπαραθέσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες που κάθε παράταξη εξυπηρετεί, έχουν μία και μόνον επιλογή: Να ανακτήσουν τη χαμένη τους αξιοπιστία, να αποκτήσουν ενιαίο λόγο και στάση, να επιτύχουν μια κοινή ενωτική δράση. Εδώ και τώρα. Γιατί το μέλλον θα φέρει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα και αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν την κρίση θα είναι (και πάλι) οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι μερικώς απασχολούμενοι.

Η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η μόνη ελπίδα. Η μόνη απάντηση. Σε διαφορετική περίπτωση οι ήττες θα είναι αναπόφευκτες, όπως άλλωστε θα είναι και η πλήρης κατάρρευση του θεσμού. Και το άλμα προς τα πίσω θα είναι αμετάκλητο.


Σχολιάστε εδώ