νέος πολίτης

>> Στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ επικρατεί εκνευρισμός με τις συνεχόμενες αναφορές και τις σπόντες κομματικών στελεχών περί… ανεπάρκειας της Νεολαίας και περιορισμένης παρουσίας της στις πρόσφατες εξελίξεις. Μέχρι και εισηγήσεις για σκληρή απάντηση νεολαίων προς κομματικούς υπήρξαν, διότι ακόμη ορισμένοι είναι εκνευρισμένοι με το κόμμα για το θέμα της σημαίας του Πολυτεχνείου. Αλήθεια, σύντροφε Ραγκούση, τα βρήκες τα παιδιά της ΠΑΣΠ που έχουν τη σημαία; Πάντως, το κλίμα στο κόμμα είναι σχετικά βαρύ για τους νεολαίους, διότι και η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ήταν περιορισμένη κυρίως σε κεντρικό επίπεδο. Αφήστε που άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και πάλι ορισμένα στελέχη με στόχο την «κυβερνητική» αξιοποίηση… Για να κλείσει, λοιπόν, στόματα, ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έδωσε τη δεύτερη, από την εκλογή του, συνέντευξη με αφορμή τις κινητοποιήσεις, και πάλι στα «ΝΕΑ»… Να σας ενημερώσουμε, τέλος, ότι και περιφερειακά οι σύντροφοι κινούνται όπως, για παράδειγμα, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ Εύβοιας, η οποία μόλις πρόσφατα εξέδωσε το πρώτο τεύχος της εφημερίδας της. Ευχόμαστε καλή επιτυχία και συνέχεια…

>> Πολλά τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για το όνομα του διαδικτυακού ραδιοφώνου της ΟΝΝΕΔ. Η έναρξή του σημειώνει μικρή καθυστέρηση, αλλά μας λένε ότι πασχίζουν για να «βγει» στον «διαδικτυακό αέρα» πριν από τη νέα χρονιά. Τα ονόματα που έχουν προταθεί είναι: OnnedRadio, RadiOnned, Nuevo (από το όνομα του περιοδικού της ΟΝΝΕΔ), ONNED On Air, OnRadio, Omicron Radio (από το όνομα του παλιού περιοδικού της ΟΝΝΕΔ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αρχικά θα περιλαμβάνει δύο αθλητικές εκπομπές, δύο «life style», αρκετές πολιτικές και πολλές μουσικές. Αν καταφέρουν να «βγουν» πριν από το τέλος τους έτους, έστω δοκιμαστικά, θα ακουστούν στον «αέρα» φωνές πολλών πολιτικών με ευχές για τον σταθμό και για το νέο έτος. Να δούμε αν θα έχουν και αναφορές στα γεγονότα… Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο του ραδιοφώνου το έχει πάρει «πατριωτικά» το μέλος της κεντρικής διοίκησης της ΟΝΝΕΔ, Αλέξανδρος Σπύρου, ο οποίος «τρέχει» και τους υπόλοιπους…

>> Τα επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων έριξαν έξω και τον προγραμματισμό της ΟΝΝΕΔ σε σχέση με την κυκλοφορία του 5ου τεύχους του περιοδικού της. Στην ΟΝΝΕΔ σκόπευαν να κυκλοφορήσουν το νέο τεύχος του «Nuevo» πριν από τις γιορτές και πάλι σε κεντρικά σημεία όλων των μεγάλων πόλεων, αλλά φυσικά με τις εξελίξεις δεν τα κατάφεραν. Τώρα εξετάζουν δύο ενδεχόμενα: Ή να κυκλοφορήσει το τεύχος, όπως έχει προετοιμαστεί ήδη, από τα τέλη Νοεμβρίου, ή να αλλάξει η ύλη του ώστε να περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις. Επίσης, συζητείται ευρέως το περιεχόμενο της Συνδιάσκεψης Θέσεων και Αρχών της ΟΝΝΕΔ, που έχει προγραμματιστεί να γίνει την άνοιξη υπό το πρίσμα των εξελίξεων.

>> «Πληρωμένη» απάντηση έλαβε η ΟΝΝΕΔ από την ΚΝΕ, στην πρωτοβουλία της για διάλογο και συναίνεση των πολιτικών νεολαιών. Μάλιστα, η απάντηση ήρθε όχι με ανακοίνωση, όπως η πρόσκληση, αλλά με παραπολιτικό στον «Ριζοσπάστη». Η ΚΝΕ με έντονο ύφος σημειώνει: «Αν θέλει η ΟΝΝΕΔ συνομιλητές, ας ψάξει στα νυχτερινά κέντρα όπου συχνάζουν τα μέλη της κι όχι στη νεολαία που αγωνίζεται οργανωμένα και συγκροτημένα, γιατί αυτό το κομμάτι της νεολαίας, που είναι και το πιο μαζικό, έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία: Τον αγώνα». Ψάξτε αλλού και όχι από εδώ, τους λέει η ΚΝΕ, αλλά πουθενά δεν θα βρουν συνομιλητές σε αυτήν την πρωτοβουλία οι γαλάζιοι, όπως εγκαίρως σας γράψαμε. Ακόμη και η ηγεσία της ΝΕΟΣ, που αρχικά δέχτηκε, αντιμετώπισε έντονη κριτική εκ των έσω και το ξανασκέφτεται.

>> Με τίτλο «Κάπου εδώ τελειώνουν όλα» πήραμε την ανακοίνωση της ΕΔΗΝ (Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία) για τα τελευταία γεγονότα. Μπορεί η ΕΔΗΝ να μην έχει ιδιαίτερη παρουσία και να αποτελείται από λίγες δεκάδες νέων, αλλά έχει ευαισθησίες, ιδιαίτερα σε θέματα Δημοκρατίας και νεολαίας. Η ΕΔΗΝ αναφέρεται στο καταπιεστικό σύστημα της εκπαίδευσης και στην εξαντλητική παραπαιδεία, στο ποσοστό του 25% της ανεργίας των νέων, στον υπουργό Παιδείας, που τα σπάει στα μπουζούκια, στα ΜΜΕ, στη μικροπολιτική, στον κομματικό συνδικαλισμό, στις κομματικές νεολαίες, ως αιτίες του -καθυστερημένου όπως λέει- ξεσηκωμού των νέων. Ευτυχώς, όμως, κάνει και προτάσεις. Η Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία απαιτεί τη δημιουργία συμμετοχικών θεσμών όπου όλοι οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα και να έχουν λόγο για ό,τι τους αφορά. Επαναφέρει την πρόταση για τοπικά δημοψηφίσματα, ζητάει ανοικτό και συμμετοχικό σχολείο αλλά και συμμετοχική πολιτική κουλτούρα, με σκοπό να καταστούν όλοι οι νέοι ενεργοί πολίτες με άποψη και όχι μέλη άχρωμων και light πολιτικών νεολαιών. Επαναφέρει την πρότασή της για ψήφο στα 16, που θα προκύπτει μετά τη συμμετοχή σε θεσμούς και διαδικασίες που θα αυξάνουν την ευαισθησία των πολιτών. Απαιτεί από το κράτος να αντιμετωπίσει ισότιμα όλους τους πολίτες και να τους δώσει τις ίδιες δυνατότητες να εκφραστούν στα «Eurovision ΜΜΕ του» και να πολιτευτούν. Ζητεί την άμεση ψήφιση και κύρωση της Χάρτας του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ενεργό Συμμετοχή των νέων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Απαιτεί την ισότιμη μεταχείριση των νέων ως πολιτών που πληρώνουν φόρους, δημοτικά τέλη, ΕΡΤ και επισημαίνει την ανικανότητα του κράτους να διαχειριστεί αποτελεσματικά και χωρίς μίζες τα έσοδά του. Τέλος, η ΕΔΗΝ τονίζει ότι δεν την εκφράζουν φοιτητικές εκλογές με 80% αποχή ούτε τοπικά συμβούλια Νεολαίας στελεχωμένα από μέλη πολιτικών νεολαιών ή γιους υπουργών.

>> Σύμφωνα με το μπλογκ troktiko, το περασμένο Σαββατοκύριακο το site της ΓΓΝΓ έπεσε θύμα χάκερ, που ανέβασαν σε greeklish το μήνυμα των καταληψιών της ΕΡΤ. Την ώρα που συνέβαιναν αυτά, ο ΓΓΝΓ Παντελής Σκλιας μιλούσε σε εκδήλωση του ΕΣΥΝ με θέμα «Νέες πολιτικές – Σύγχρονοι ηγέτες». Η ομιλία Σκλιά ήταν ένας απολογισμός της θητείας του, που συμπληρώνει σχεδόν έναν χρόνο. Ωστόσο, από παριστάμενους θεωρήθηκε «μπαλκονάτη» ή «προεκλογική», λόγω κυρίως ύφους, και δημιούργησε σχόλια. Ο ΓΓΝΓ εστίασε κυρίως στον θεσμό των ΤΟΣΥΝ και στις «θυρίδες επιχειρηματικότητας και απασχόλησης» που δημιούργησε. Πάντως, η ομιλία δεν είχε αναφορά στα τελευταία γεγονότα, παρά το γεγονός ότι η άποψη του ΓΓΝΓ είναι πως υπάρχουν χιλιάδες νέοι, οι οποίοι μέσα από διάφορες μορφές πάλης συμμετέχουν και ασχολούνται με τα κοινά και δεν φαίνεται να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

>> Το πλαίσιο συνεργασίας της ΓΓΝΓ και της Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ανακοινώθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει «θυρίδα νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης» αποκλειστικά για τους νέους του απόδημου Ελληνισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση, αξιοποιείται για τους απόδημους έλληνες το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» που διαχειρίζεται η ΓΓΝΓ, μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα προγράμματα ανταλλαγών νέων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Eurodesk, που διαχειρίζεται η ΓΓΝΓ, με το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για ζητήματα επαγγελματικής αποκατάστασης, υποτροφιών για σπουδές, ανταλλαγές μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών κ.λπ. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης από τον απόδημο Ελληνισμό της «Κάρτας Νέων», η οποία παρέχει στους νέους της Ευρώπης, ηλικίας κάτω των 26 ετών, εκπτώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΓΓΝΓ θα συνεχίσει και το 2009 τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς, Παντελής Σκλιας, πραγματοποίησε τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και έχει χρηματοδοτήσει η ΓΓΝΓ.


Σχολιάστε εδώ