Νέα «κόλπα» τραπεζών με ΤΕΜΠΜΕ και στεγαστικά
Στο έλεος της αυθαιρεσίας των τραπεζών έχουν αφεθεί οι χιλιάδες μικροί επιχειρηματίες που ζητούν άτοκα δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Την ίδια στιγμή, μικρή συνεταιριστική τράπεζα έκανε την πρώτη προσπάθεια να αλλάξει παράνομα το συμβατικό επιτόκιο στεγαστικού δανείου, επιβαρύνοντας με χιλιάδες ευρώ πρόσθετης δαπάνης τον ατυχή δανειολήπτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα παροχής άτοκων δανείων του ΤΕΜΠΜΕ, με κρατική εγγύηση, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα πολύ αυστηρά κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα (τρεις συνεχείς κερδοφόρες χρήσεις, κ.ά.), αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με τα εν πολλοίς αυθαίρετα κριτήρια αξιολόγησης από τις τράπεζες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, επιχειρηματίες αναγκάσθηκαν να προσφύγουν σε γραφεία πολιτικών παραγόντων και άλλων δυνάμει… μεσολαβητών, μετά από αυθαίρετες, όπως καταγγέλλουν, απορρίψεις αιτήσεών τους από τράπεζες. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά και οι συνήθεις επιτήδειοι διαμεσολαβητές, που ζητούν αμοιβές από επιχειρήσεις για την προώθηση των αιτήσεών τους, διαφημίζοντας πραγματικές ή ανύπαρκτες προνομιακές σχέσεις με τραπεζικά στελέχη.
Κάπως έτσι, ένα πρόγραμμα-εργαλείο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε καιρούς κρίσης τείνει να μετατραπεί σε εργαλείο ενίσχυσης του πελατειακού πολιτικού συστήματος, ή των επιδιώξεων διαφόρων… ευγενών παρασιτικών «διαμεσολαβητών».
Και αυτό, διότι το υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να επιβάλλει στις τράπεζες μια ομοιόμορφη διαδικασία αξιολόγησης, με κοινά (και όχι προσωπικά) κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις, τους επιτρέπει να κρίνουν τις αιτήσεις με βάση τους «ισχύοντες εσωτερικούς κανονισμούς και τα κριτήρια πιστοδότησης που εκάστοτε εφαρμόζουν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΤΕΜΠΜΕ. Αυτή η διατύπωση, όπως γίνεται αντιληπτό, αφήνει στις τράπεζες, ακόμα και στους διευθυντές των υποκαταστημάτων, όλα τα περιθώρια να απορρίπτουν αιτήσεις κατά το δοκούν, ακόμα και με βάση τις προσωπικές σχέσεις.
Την ίδια στιγμή, μικρή συνεταιριστική τράπεζα έγινε η πρώτη που επιχειρεί να αλλάξει παράνομα τους συμβατικούς όρους στεγαστικών δανείων. Με επιστολή που έστειλε σε πελάτη, η οποία κυκλοφόρησε ευρύτατα τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο από το «θύμα», ενημέρωνε ότι στο εξής το επιτόκιο του δανείου θα βασίζεται στο Euribor και όχι στο αρχικά συμφωνηθέν επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τυχαίνει να είναι περίπου 1,5% χαμηλότερο!
Αν η τράπεζα «περάσει» αυτήν την παράνομη και καταχρηστική αλλαγή των συμβατικών όρων δανεισμού, χωρίς να ανακληθεί στην τάξη από την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Ανάπτυξης και, ενδεχομένως, τη Δικαιοσύνη, κατόπιν προσφυγής του θιγόμενου πελάτη, η ετήσια επιβάρυνσή του, με τα σημερινά δεδομένα, μπορεί να φθάσει και τα 1.500 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ στεγαστικού δανείου.
Πάντως, στελέχη μεγάλων εμπορικών τραπεζών που ερωτήθηκαν σχετικά από το «Π» αναγνωρίζουν απερίφραστα ότι πρόκειται περί παράνομης πρακτικής, η εφαρμογή της οποίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει γενικευθεί. Έστω και για αυτή τη μία περίπτωση, όμως, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, αφού επιχειρείται να ανοίξει ένα «παράθυρο» ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους δανειολήπτες.