Μεγάλα τεχνικά γραφεία μεσολαβητές δήμων στο ΥΠΕΧΩΔΕ!

Συγκεκριμένα, παρακολουθούν τις διάφορες αιτήσεις που γίνονται από τους δήμους για τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα προς εκτέλεση συγκεκριμένων έργων. Όταν οι αιτήσεις απορρίπτονται (όπως γίνεται συνήθως και θα πρέπει να ελεγχθούν οι αρμόδιοι και να εξηγήσουν γιατί γίνεται αυτό), εμφανίζονται οι… ειδήμονες των τεχνικών γραφείων στους δημάρχους και τους λένε ότι έναντι αμοιβής (ποσοστού συνήθως) αναλαμβάνουν να τους εγκρίνουν εκείνοι τις αιτήσεις που απορρίφθηκαν!

Οι περισσότεροι δήμαρχοι, προκειμένου να κάνουν έργα χωρίς κόστος, αφού χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα, δέχονται και έτσι τα τεχνικά γραφεία αναλαμβάνουν την υπόθεσή τους. Το περίεργο είναι ότι οι ίδιοι φάκελοι με τις ίδιες αιτήσεις και τα δικαιολογητικά που απορρίφθηκαν, όταν επανακατατίθενται από ανθρώπους του τεχνικού γραφείου, εγκρίνονται και τα έργα γίνονται με το σύστημα της μελέτης – κατασκευής!

Συνήθως η προθεσμία που δίδεται για την υποβολή των μελετών στον δήμο είναι δύο μήνες, διάστημα στο οποίο όποιος δεν γνωρίζει το έργο δεν μπορεί να συντάξει μελέτη. Έτσι, οι μόνοι που υποβάλλουν μελέτες είναι οι συνεργάτες των τεχνικών γραφείων, οι οποίοι αφού γνωρίζουν από πριν τα έργα, έχουν έτοιμες τις μελέτες και παίρνουν τα έργα στην τιμή που θέλουν!

Με αυτόν τον τρόπο οι δήμαρχοι είναι ευχαριστημένοι γιατί κάνουν έργα, που δεν θα γίνονταν, γιατί δύσκολα θα έπαιρναν κάποιο πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι στον προϋπολογισμό του έργου έχει μπει καπέλο 25%, που θα το πάρει ο μεσολαβητής, δηλαδή το τεχνικό γραφείο, που συνεργάζεται με δικούς του εργολάβους.

Τα τεχνικά γραφεία που έχουν στήσει την κομπίνα «περνάνε» τα έργα εκεί όπου… κολλάνε οι δήμοι, με στημένους υπαλλήλους του ΥΠΕΧΩΔΕ.


Σχολιάστε εδώ