Κάτω στον Πειραιά

Να σημειώσουμε ότι στο κτίριο αυτό στεγαζόταν παλιά η ΔΕΠΑΠ, όπου ο τότε πρόεδρος Π. Αγγελόπουλος είχε εγκαταστήσει το γραφείο του σε ολόκληρο τον χώρο του ισογείου! Εκεί δηλαδή που σήμερα θα λειτουργεί ένας παιδικός σταθμός λειτουργούσε μόνο ένα γραφείο.

// Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφτηκε τον Οίκο Αστέγων του Δήμου Πειραιά και μοίρασε δώρα και ευχές στους άπορους που φιλοξενούνται εκεί. Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας. Είναι η πρώτη φορά που Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισκέπτεται αυτές τις χρονιάρες μέρες ιδρύματα του Πειραιά, γιʼ αυτό και το γεγονός έκανε εντύπωση. Για εκείνους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα όμως, το γεγονός δεν είναι τυχαίο, αφού ο Οίκος Αστέγων ανήκει στη φιλανθρωπική οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη» και διοικείται από προσωπικό που παρέχει ο Δήμος Πειραιά. Οπότε ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε έναν ξενώνα που ουσιαστικά ανήκει στη δικαιοδοσία του. O Οίκος Αστέγων, που βρίσκεται σε κτίριο δίπλα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στην Ομηρίδου Σκυλίτση, είχε εγκαινιαστεί λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2006 από τον τότε Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον πρώην δήμαρχο Χρήστο Αγραπίδη και τον τότε πρόεδρο της οργάνωσης «Αλληλεγγύη» κ. Φουρλεμάδη. Αποτελεί δε ένα πιλοτικό πρόγραμμα συνεργασίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με την τοπική αυτοδιοίκηση που, όπως δείχνουν τα πράγματα, εξελίσσεται με απόλυτη επιτυχία.

// Την αξιοποίηση και βέβαια την αποπεράτωση των τριών κτιρίων-φαντασμάτων της πόλης περιλαμβάνει το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου που ψηφίστηκε σε μία από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Για τη βίλα Ζαχαρίου γνωρίζουμε την εξέλιξη, παρότι το θέμα έχει… κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της στενοκεφαλιάς ορισμένων. Όπως γνωρίζουμε και για το γιαπί της Ραλλείου που θα γίνει το νέο δημαρχείο. Παρεμπιπτόντως, το κτίριο θα γίνει με πόρους του δήμου που θα διασφαλιστούν με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι τι προβλέπεται για το τρίτο γιαπί-φάντασμα, τον Πύργο του Πειραιά. Τι έχει άραγε στο μυαλό του ο δήμαρχος και είναι τόσο σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση και γιʼ αυτό το κτίριο; Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν…

// Ανάσα ζωής για την περιοχή των Αγίων Αναργύρων στον Καραβά αποτελεί η πρωτοβουλία του δήμου να απαλλοτριώσει το παλιό εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία και είχε μάλιστα καεί πριν από χρόνια και να διαμορφώσει ολόκληρη την έκταση σε χώρο πρασίνου και αναψυχής. Έτσι, μια ακόμα πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη προσφυγογειτονιά του Πειραιά θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει ένα πάρκο μεγάλων διαστάσεων, που θα γίνει πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους, αλλά και για πολλούς Πειραιώτες.

// Μια που μιλάμε όμως για πλατείες, να πούμε ότι τέσσερις από τις πλέον γνωστές του Πειραιά, μεταξύ των οποίων η Κοραή, η Καραϊσκάκη και η Αλικάκου, μπαίνουν στο πρόγραμμα ανάπλασης, ανακατασκευής και αναδιαμόρφωσης, ώστε να αλλάξουν ριζικά και να δώσουν νέο ύφος στον Πειραιά. Τα έργα θα αρχίσουν σύντομα και ο στόχος είναι όλες να έχουν τελειώσει μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου του 2010, μαζί με τα έργα για την επέκταση του τραμ.

// Μονοδρομείται η παραλιακή λεωφόρος Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή, καθώς έτσι όπως είναι σήμερα, διπλής κατεύθυνσης, αποτελεί παράγοντα ταλαιπωρίας και εκνευρισμού για τους οδηγούς που τη χρησιμοποιούν. Η κατεύθυνση που θα διατηρηθεί θα είναι από τη Σχολή Δοκίμων μέχρι το Πασαλιμάνι.

// Η στήλη εύχεται σε όλους, Πειραιώτες και μη, και ιδιαίτερα στους ναυτικούς μας, γιατί ως λιμάνι όλοι στον Πειραιά έχουμε κάποιους δικούς μας στη θάλασσα, καλή χρονιά, με υγεία και προκοπή. Και να διαψευστούν όλες εκείνες οι Κασσάνδρες που επί τρεις μήνες τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι το 2009 δεν θα είναι καλή χρονιά. Το άσπρο και το μαύρο είναι μέσα μας. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να τα ξεχωρίσουμε και να κάνουμε τη σωστή επιλογή. Και του χρόνου!


Σχολιάστε εδώ