Η επιχειρηματική αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας, στόχος για τον νέο χρόνο

Πέντε βασικά ζητήματα θα απασχολήσουν, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2009 και τα οποία προτίθενται να υλοποιήσουν σταθερά, μεθοδικά, αθόρυβα και ιδιαίτερα προσεκτικά, χωρίς να προκαλούν το κοινό αίσθημα, πολιτική ηγεσία και ΜΜΕ (μην ξεχνάμε πως ο κλήρος το 2008 κάηκε στον… χυλό που λέγεται Βατοπέδι).

Είναι ευκαιρία άλλωστε, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον χώρο, να εκμεταλλευτούν αυτήν τη χρονική συγκυρία, καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης τόσο από πολλά «προοδευτικά» ΜΜΕ, όσο και από παραδοσιακούς… εχθρούς της Εκκλησίας.

Αρκεί να θυμηθούμε πώς αντιμετώπισε ο Αλέκος Αλαβάνος τον κ. Ιερώνυμο στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού την προηγούμενη εβδομάδα και να θυμίσουμε ότι από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε «απαιτήσει» την παραίτηση του μακαριστού Χριστόδουλου… Βλέπεις ο Χριστόδουλος ενοχλούσε και ήταν αμετανόητος… εθνικιστής και η Εκκλησία ήταν παρούσα παντού…

Με αφεντικό τον… «τσάρο»

Οι πέντε βασικοί άξονες στους οποίους θα κινηθούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κληρικοί και λαϊκοί της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Ιερωνύμου, είναι οι εξής:

– Η καλύτερη αξιοποίηση όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των οικονομικών υπηρεσιών της Συνόδου (ΕΚΥΟ) και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών: Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο διευθυντής της ΕΚΥΟ κ. Α. Ζαμπέλης, ο οποίος έχει αποσπαστεί (!) από αντίστοιχο τμήμα ιδιωτικής τράπεζας και εμφανίζεται πια ως ο «τσάρος των οικονομικών» της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ήδη ο κ. Ζαμπέλης έχει αναθέσει σε εταιρεία να καταγράψει την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας και να προτείνει τρόπους πιο προσοδοφόρας αξιοποίησής τους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της εταιρείας έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 κατοικίες και 200 καταστήματα σε εμπορικές οδούς της Αττικής, περίπου 60.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων και 1,5 εκατομμύριο τ.μ. οικόπεδα εντός σχεδίου που ανήκουν στην Εκκλησία.

Η μεγάλη αυτή περιουσία θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μέσα στο νέο έτος, όπως εκτιμά ο κ. Ζαμπέλης (με αρωγό σε κάθε του προσπάθεια τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων), ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα στα ταμεία της Εκκλησίας. Επειδή πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν μισθωθεί με πολύ χαμηλά τιμήματα, από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση με πολλούς ενοικιαστές σχετικά με το ύψος των μισθωμάτων, αλλά και τη διάρκεια των συμβολαίων. Να υπενθυμίσουμε ότι τα «φιλέτα» που φέρονται να διεκδικούν πολλοί μνηστήρες για το 2009 είναι το κτίριο στην οδό Μητροπόλεως που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, η έκταση δίπλα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και εκτάσεις στο Κολωνάκι. Μία ακόμη προτεραιότητα των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου για το 2009 είναι να επιτύχουν να μεταβιβαστούν στην Εκκλησία τα μεγάλης αξίας ακίνητα που διέθετε το Ταμείο Κληρικών, το οποίο ενοποιήθηκε με το Ταμείο του Δημοσίου. Το Δημόσιο σηκώνει πια το βάρος των συντάξεων των κληρικών, αλλά δεν έχει μεταβιβαστεί αντίστοιχα στο Δημόσιο και η ακίνητη περιουσία του Ταμείου…

– Άντληση κοινοτικών και άλλων κονδυλίων από τις εταιρείες της Εκκλησίας: Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου καλούνται να αξιοποιήσουν τα 31 εκατομμύρια ευρώ που είχε εξασφαλίσει από κοινοτικά κονδύλια ο μακαριστός Χριστόδουλος.

Έπειτα από κάποιες αλλαγές και έντονους διαξιφισμούς μεταξύ Μητροπολιτών, τελικά οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου κατέληξαν σε σειρά έργων που θα προχωρήσουν προς υλοποίηση μέσα στο 2009. Επιπλέον, οι εταιρείες της Εκκλησίας (ΜΚΟ Αλληλεγγύη, ΣΥΜΕΑΝ) σχεδιάζουν να αντλήσουν κονδύλια σε συνεργασία με υπουργεία (Εξωτερικών, Εργασίας κ.λπ.), έτσι ώστε να υλοποιήσουν έργα σε χώρες του εξωτερικού και έργα υποδομής εντός Ελλάδος.

Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε, συναντήθηκε πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος τόσο με την κ. Μπακογιάννη όσο και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η ομάδα που κυβερνάει…

– Αποκατάσταση των ισορροπιών στο εσωτερικό της Ιεραρχίας: Μπορεί το μέτωπο με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να έχει κλείσει (ταπεινωτικά για την Εκκλησία της Ελλάδος κατά πολλούς Μητροπολίτες), ωστόσο η πλειοψηφία των ιεραρχών στο εσωτερικό της Εκκλησίας δεν δείχνει να στηρίζει τις επιλογές του κ. Ιερωνύμου. Εκτιμούν ότι όλες του οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με συγκεκριμένη ομάδα Μητροπολιτών (Ιωαννίνων, Ζακύνθου, Μεσσηνίας κ.ά.) και ότι το συνοδικό πνεύμα, που επικαλούνταν κατά την εκλογή του, πήγε… περίπατο. Η δυσφορία των Μητροπολιτών εκδηλώθηκε έντονα άλλωστε στις τελευταίες εκλογές Μητροπολιτών όπου ο Αρχιεπίσκοπος δεν κατάφερε να εκλέξει τους ανθρώπους που φέρεται να είχε επιλέξει σε κάποια Μητρόπολη. «Προτεραιότητα του Αρχιεπισκόπου και των συνεργατών του», υποστηρίζει γνώστης των εκκλησιαστικών πραγμάτων, «είναι να αποκατασταθεί η σχέση με πολλούς ιεράρχες που δεν στηρίζουν τις επιλογές του έτσι ώστε στις επόμενες εκλογές να μπορεί να εκλεγεί κάποιος δικός του άνθρωπος και όχι κάποιος που θα έχει υποδείξει η ομάδα του Μητροπολίτη Σπάρτης».

– Επαναπροσδιορισμός του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας: Μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος κινείται ιδιαίτερα αθόρυβα και επιτελεί φιλανθρωπικό έργο το οποίο όμως, πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετό σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει η Εκκλησία.

Στόχος είναι μέσα στο 2009 να δημιουργηθούν επιπλέον υποδομές, μερικές εκ των οποίων είναι πρωτόγνωρες για την Εκκλησία (π.χ. κέντρα απεξάρτησης για τους νέους). Στους φιλανθρωπικούς τομείς της Εκκλησίας αναμένονται αλλαγές προσώπων και προώθηση νέας στρατηγικής. Ωστόσο, τα δείγματα των πρώτων μηνών της αρχιεπισκοπίας του κ. Ιερωνύμου είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά καθώς οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι συγκεκριμένοι τομείς είναι εξαιρετικά αργοί. Τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια είναι άλλωστε και η βούληση συγκεκριμένων συνεργατών του κ. Ιερωνύμου «να γίνει έργο χωρίς κόστος». Η… αιματηρή οικονομία όχι μόνο δεν έχει αυξήσει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά έχει κάνει εξαιρετικά ράθυμους τους μηχανισμούς της.

Επαφές με τις ενορίες

– Η εντονότερη επαφή με τις ενορίες: Ο Αρχιεπίσκοπος δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να αυξήσει τις επαφές του με τις Εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάτι που πιθανότατα δεν φέρεται διατεθειμένος να ακολουθήσει.

Η αθόρυβη γραμμή που περνά ο κ. Ιερώνυμος εισπράττεται από τους κληρικούς ως γραμμή… απραξίας με αποτέλεσμα το έργο της ενορίας, του κυττάρου της Εκκλησίας, να έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο που η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει κλονιστεί (σκάνδαλο Βατοπεδίου) και το ποίμνιο αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα (κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ.) η παρουσία του Αρχιεπισκόπου είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη…

Τέλος, και το νέο έτος οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με τα άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, τους Ρωμαιοκαθολικούς, με την επιστημονική και πανεπιστημιακή κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο, που θα μπορούσε να σταθεί αρωγός στο έργο της Εκκλησίας, προβλέπονται ιδιαίτερα άτονες για να μην πούμε ζοφερές…


Σχολιάστε εδώ