Βιβλία που ξεχωρίζουν

Σοφία Παλαιολογίνα – Από το Βυζάντιο στη Ρωσία, Γιώργου Λεονάρδου, εκδόσεις Λιβάνη

Στους ανά τους αιώνες πατροπαράδοτους και συγγενικούς δεσμούς Ελλήνων και Ρώσων αναφέρεται το τελευταίο ιστορικό μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου συγγραφέα και εξπέρ στο είδος αυτό μυθιστορήματος, συγγραφέα Γιώργου Λεονάρδου (φωτό), ο οποίος έχει συγγράψει μέχρι σήμερα δεκαπέντε μυθιστορήματα, εκ των οποίων τα οκτώ ιστορικά, περιλαμβανομένης και της τριλογίας του για την Παλαιολόγεια εποχή, τα οποία βρήκαν ευρύτατη αγοραστική ανταπόκριση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπου κυκλοφόρησαν.

Για το τρίτο μυθιστόρημά του, «Ο τελευταίος Παλαιολόγος», της τριλογίας των ιστορικών μυθιστορημάτων για τη δυναστεία των Παλαιολόγων, ο Γιώργος Λεονάρδος βραβεύτηκε με το εφετινό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος.

Το ιστορικό μυθιστόρημα «Σοφία Παλαιολογίνα – Από το Βυζάντιο στη Ρωσία» είναι το πιο πρόσφατο του συγγραφέα και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο «προσθήκη» στην τριλογία, μια και δεν αναφέρεται πλέον στην καθ’ εαυτήν Παλαιολόγεια εποχή αλλά στη… «μεταπαλαιολόγεια», όταν η Σοφία Παλαιολογίνα του Θωμά Παλαιολόγου παντρεύτηκε τον δούκα της Μόσχας Ιβάν Γ΄ και έβαλε τα θεμέλια, μαζί με τους άλλους αξιωματούχους και άρχοντες του Βυζαντίου που την ακολούθησαν, του κράτους της Ρωσίας που εξελίχθηκε σε υπερδύναμη…

***
Maximus Ανθρωπαcius, Γιάννη Σώκου, εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος

Ένα βιβλίο κόντρα στην γκρίζα ατμόσφαιρα των ημερών. Επιτέλους, «κάτι» να γελάσουμε. Ο επικοινωνιολόγος συγγραφέας Γιάννης Σώκος, με το νέο του βιβλίο «Maximus Ανθρωπαcius», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μπαρτζουλιάνος», δίνει την ευκαιρία απλόχερα: Σαράντα οκτώ ιστορίες, σαράντα οκτώ κατά φαντασίαν ήρωες!

Άνθρωποι που νομίζουν πως είναι αυτοί που θα ήθελαν να είναι. Οραματιστές, εφευρέτες, ευεργέτες, εραστές, καλλιτέχνες, τρομοκράτες, πολιτικοί, διανοούμενοι.

Ζουν στον κόσμο τους, επιχειρούν πράγματα πάνω από τις δυνάμεις τους και αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της διαφοράς. Εκτός τόπου και χρόνου, δεν υποψιάζονται το ανέφικτο που επιθυμούν, το παράλογο που τολμούν.

Ψώνια; Ανόητοι; Μεγαλομανείς; Μικροκομπιναδόροι; Γραφικοί; Γκαφαδόροι; Παρατράγουδα ολκής, με εξασφαλισμένη ασυλία για όσα κωμικά προκαλούν!

Απαλλάσσονται λόγω βλακείας. Λόγω συμπάθειας. Και όχι μόνο…

Ανάλαφρο, δροσερό, απολαυστικό, με maximum δόσεις χιούμορ και σάτιρας, γέλιου και σαρκασμού, το βιβλίο θυμίζει ότι υπάρχει και η εύθυμη πλευρά της ζωής. Χωρίς τη «σοβαρότητα» των δήθεν, αλλά με το δήθεν της σοβαρότητας!

***
Ερμηνεία Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, Στέφανου Δεληκωστόπουλου, εκδόσεις Σάκκουλα

Πολυγραφότατος ο γνωστός καθηγητής και έγκριτος δικηγόρος Στέφανος Δεληκωστόπουλος. Η νέα… παραγωγή του αυτήν τη φορά δεν έχει σχέση με ποιήματα και ιστορικές και φιλοσοφικές διαδρομές. Ακουμπάει τον χώρο της Δικαιοσύνης, την οποία υπηρετεί πιστά επί χρόνια: «Ερμηνεία κώδικα Διοικητικής Δικονομίας», στην οποία ο Στέφανος Δεληκωστόπουλος προσθέτει θέσεις που γίνονται καθοδηγητικές για τη διοικητική δίκη. Στο έργο αποδίδεται μεγάλη σημασία στις λύσεις που έδωσε μέχρι σήμερα η νομολογία του ΣτΕ, των διοικητικών, των πολιτικών και των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Πρόκειται για ένα έργο όχι μόνο ευθύνης και μόχθου, χαρακτηριστικά της επιστημονικής αξίας που συνοδεύουν πάντοτε τα γραπτά του καθηγητή Στέφανου Δεληκωστόπουλου, αλλά και μεγάλης χρησιμότητας.


Σχολιάστε εδώ