Αντεπίθεση στα αντιλαϊκά σενάρια

Η αστική τάξη και τα κόμματά της γνωρίζουν ότι η πολιτική που φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, θα οδηγήσει σε αύξηση της λαϊκής αγανάκτησης και -γιατί όχι;- σε «εκρήξεις». Στο πλαίσιο αυτό αναθερμαίνονται σενάρια μεταμφίεσης του αστικού πολιτικού συστήματος, σενάρια που πάντα κρατούσε στα συρτάρια της.

Εκεί αποσκοπούν οι συζητήσεις που ξανάρχισαν για την «εθνική ομοψυχία», τη συναίνεση, που τάχα είναι αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση και άλλα παρεμφερή. Οι προτάσεις των Βερελή – Πάγκαλου, για κάποιας μορφής συνεννόηση ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, προτάσεις παρόμοιες με εκείνη του προέδρου των βιομηχάνων και άλλων παραγόντων της αστικής τάξης, εκφράζουν αυτές τις «αγωνίες» και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το σχετικό έδαφος.

Γιατί το κεφάλαιο – ή τουλάχιστον ισχυρά του τμήματα – σχεδιάζει τέτοιες εξελίξεις, τη στιγμή που ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν διαφορές ούτε και στην οικονομική πολιτική, τη στιγμή που και οι δύο στηρίζουν την κερδοφορία του είτε ως κυβέρνηση είτε σιγοντάροντας ως αντιπολίτευση;

Θέλουν, παρ’ όλα αυτά, να διαμορφώσουν ισχυρό κυβερνητικό μπλοκ που θα βάλει στην άκρη ακόμα και αυτόν τον ανούσιο δικομματικό καβγά για το πάπλωμα της εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει την αίσθηση ενός δήθεν εθνικού κινδύνου, μπροστά στον οποίο η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα πρέπει όχι μόνο να δεχθούν τα χειρότερα σε βάρος τους, αλλά και να τα υποστηρίξουν. Επιδιώκεται δηλαδή η απόλυτη ενσωμάτωση για να περάσει ο οδοστρωτήρας του κέρδους, της πολιτικής κυριαρχίας και της καταστολής.

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια τον λαό ότι η αστική τάξη έχει τέτοια σχέδια, όπως έχει και για κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ – ΛΑΟΣ, και ότι για τους εργαζόμενους θα φέρνει νέα δεινά η όποια μορφή αστικής πολιτικής διακυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Το συμφέρον των λαϊκών δυνάμεων είναι ασυμβίβαστο με το συμφέρον των μονοπωλίων και δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης του καπιταλισμού που να μπορεί να τα συνδυάσει. Χρειάζεται να αλλάξει η τάξη που είναι στην εξουσία και όχι το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ προτείνει στον λαό τη διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας με στόχο τη λαϊκή εξουσία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να γίνουν ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να συγκρουστούν με τα μονοπώλια και τον «ευρω-μονόδρομο», να φέρουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο κατώτερο δυνατό σημείο, να καταδικάσουν τον οπορτουνισμό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το εργατικό, λαϊκό κίνημα χρειάζεται να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στην αντεπίθεση, με ισχυρό ΚΚΕ και με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Έτσι θα αντιμετωπίσει και θα αποκρούσει ο λαός τα χειρότερα που έρχονται και θα ανοίξει ο άλλος δρόμος, ο δικός του.


Σχολιάστε εδώ