«Έκαψαν» 1,1 δισ. ευρώ σε έναν μήνα οι τράπεζες!

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί στην αγορά η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Alpha Bank από τον οίκο Standard & Poor’s.

Τα νέα στοιχεία κλονίζουν την αγαπημένη θεωρία των Ελλήνων τραπεζιτών, ότι το ελληνικό πιστωτικό σύστημα είναι ασφαλές στη διεθνή κρίση, επειδή δεν έχει τοποθετήσεις σε «τοξικά» προϊόντα. Και επιβεβαιώνουν πλήρως τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει από τον Μάιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η βαλκανική επέκταση των ελληνικών τραπεζών και η αυξημένη εξάρτησή τους από τη διατραπεζική αγορά.

Σύμφωνα με το τελευταίο Στατιστικό Δελτίο της κεντρικής τράπεζας, τα ίδια κεφάλαια και αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν απότομα τον Οκτώβριο κατά 1,116 δισ. ευρώ, δηλαδή σε έναν μήνα εξανεμίστηκε σχεδόν το 4% των κεφαλαίων, που συρρικνώθηκαν από τα 29,070 στα 27,954 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση κεφαλαίων που έχει καταγραφεί και αποτελεί συνέπεια της απότομης επιδείνωσης των συνθηκών στις αγορές, μετά την πτώχευση της Lehman Brothers.

Μετά την πτώχευση, η διατραπεζική αγορά, στην οποία στηρίζονταν οι τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους, «στέρεψε», ενώ τα επιτόκια εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή ύψη. Τα «ασφαλή» χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο προστατευμένα από τέτοιους κινδύνους, γι’ αυτό και από τον πρώτο μήνα της κρίσης άρχισαν να «καίγονται» κεφάλαια.

Τον ίδιο μήνα, εκτινάχθηκε στα ύψη και ο δανεισμός των τραπεζών από την κεντρική τράπεζα, με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, καθώς ήταν ο μόνος τρόπος φθηνής χρηματοδότησης, που όμως δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση για τα χρηματοδοτικά προβλήματα των τραπεζών, όπως προειδοποιούσε από τον Μάιο, το ΔΝΤ, εις ώτα μη ακουόντων τραπεζιτών.

Οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς την Τράπεζα της Ελλάδος εκτινάχθηκαν από τα 14,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο στα 23 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, δηλαδή ακριβώς στο ύψος που θα ανέλθουν και οι κρατικές ενισχύσεις ρευστότητας, βάσει του νόμου που ψηφίσθηκε πρόσφατα από τη Βουλή -άλλα 5 δισ. ευρώ είναι οι κεφαλαιακές ενισχύσεις, με έκδοση προνομιούχων μετοχών. Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες είχαν τελικά απόλυτη ανάγκη τις κρατικές ενισχύσεις και κακώς οι τραπεζίτες προσπαθούσαν αρκετές εβδομάδες για τη δημιουργία εντυπώσεων και για να εκμαιεύσουν μεγαλύτερες παραχωρήσεις από το Δημόσιο, να δείξουν ότι δεν… καίγονται για τις «ενέσεις» κεφαλαίων και ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος Standard & Poor’s έδειξε με τελευταία έκθεσή του ότι η κρίση επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τις ελληνικές τράπεζες. Προανήγγειλε την υποβάθμιση των περισσότερων τραπεζών, πλην της Εθνικής, ενώ έριξε ήδη τη βαθμολογία των μακροχρόνιων τίτλων της Alpha Bank από την κατηγορία «Α-» στην κατηγορία «ΒΒΒ+».

Σημειώνεται ότι η Alpha ήταν η μοναδική ελληνική τράπεζα χωρίς κάποιον ισχυρό μεγαλομέτοχο, όπως η Eurobank και η Εμπορική, η οποία είχε καταφέρει να «αναρριχηθεί» στην πρώτη κατηγορία αξιολογήσεων της S&P και η υποβάθμισή της αποτελεί σαφή ένδειξη των δυσμενών εκτιμήσεων που επικρατούν στους διεθνείς κύκλους για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα.


Σχολιάστε εδώ