XΡΗΜΑτιστήριο

> Πτωτικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς το ανοδικό άνοιγμα δεν στάθηκε ικανό να αντισταθμίσει τον προβληματισμό επί του προϋπολογισμού, τη χαμηλή αξία των συναλλαγών, τον μηδαμινό συναλλακτικό όγκο και την αρνητική εικόνα που εμφανίζει διεθνώς η χώρα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.774,28 μονάδες με πτώση της τάξης του 1,99% και συνολικό τζίρο 93,63 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 5,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 2,01%, ο μεσαίας εμφάνισε απώλειες 2,70%, ο FTSΕ80 έκλεισε με κέρδη 0,31%, ενώ των τραπεζών υποχώρησε κατά 1,76%. Την επομένη, η τρίτη κατα σειρά πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι επίμονες πωλήσεις στη Wall Street, η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών στις εισηγμένες εταιρείες, αλλά και το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο του Nasdaq, επισκίασαν την πορεία της εγχώριας αγοράς, με πιέσεις σε δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές και εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στις δημοπρασίες, που ώθησαν τον Γενικό Δείκτη τιμών στις 1.741,57 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 1,84% και αξία συναλλαγών στα 214,3 εκατομμύρια ευρώ. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν αυτοί των Υγείας, Τραπεζών και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν εκείνοι των Κοινής Ωφέλειας, Ασφαλειών και Τροφίμων – Ποτών. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία το νέο ιστορικό χαμηλό στις ανεγέρσεις κατοικιών στην Αμερική, η σημαντική υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και οι ανησυχίες για τα κέρδη των επιχειρήσεων, κατάφεραν να υποσκελίσουν την πρωτοφανή μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed, δημιουργώντας κλίμα απαισιοδοξίας που επηρέασε τη Σοφοκλέους, με νέες χαμηλές τιμές για Eurobank, Πειραιώς, σημαντικές απώλειες για Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, αγοραστικό ενδιαφέρον στις δημοπρασίες για ΕΤΕ και κλείσιμο του Γενικού Δείκτη τιμών στις 1.746,58 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,29%. Σε 155,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών, εκ των οποίων 9,84 ήταν προσυμφωνημένες, μεταξύ των οποίων και τα πακέτα στις Πετρόπουλος και Forthnet. Από τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου σημαντικά κέρδη για Κύπρου, Marfin Popular Bank, αξιοσημείωτα για Attica, Marfin Egnatia Bank, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Εμπορική Τράπεζα με ισχυρές απώλειες και οι

Alpha Bank, T.T., Γενική Τράπεζα με αρνητική μεταβολή. Την επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την πτώση των αμερικανικών αγορών, τις μεικτές τάσεις που επικράτησαν στην Ευρώπη, τη συνεχή επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών, την έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος, τα λίγα εναπομείναντα μέσα αντιμετώπισης της εντεινόμενης ύφεσης, προχώρησαν σε επιλεκτικές κινήσεις κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.738,49 μονάδες, με απώλειες 0,46%.Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 162,23 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που άλλαξαν χέρια 113 σημείωσαν πτώση, 93 ενισχύθηκαν και 107 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

> Ο τελευταίος προϋπολογισμός που εκτελέσθηκε όπως ψηφίσθηκε, ήταν εκείνος του… 1979! Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, κρίσης αξιοπιστίας, οικονομικής αβεβαιότητας, όπου το ΠΑΣΟΚ μίλησε για αγιορείτικη ευλάβεια φιλελεύθερων δογμάτων, ο ΣΥΝ έκανε λόγο για τον μεγαλύτερο εφιάλτη, το ΚΚΕ έκανε αναφορά για αντιλαϊκά, ταξικά, φορομπηχτικά μέτρα, ο ΛΑΟΣ αναφέρθηκε σε μιζέρια εθνικής ανημπορίας, o κ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε τις δυσκολίες, ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε ισχυρή, αξιόπιστη, σύγχρονη διακυβέρνηση, τα συνδικάτα άρχισαν ήδη τις κινητοποιήσεις, τα νοικοκυριά εμφανίζονται μουδιασμένα, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει τον έλεγχο της αγοράς, οι διεθνείς οίκοι αμφισβητούν τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων στόχων για έλλειμμα και ρυθμό ανάπτυξης), διεξήχθη τελικά στη Βουλή η συζήτηση για τον «έωλο», όσο ποτέ άλλοτε, προϋπολογισμό του 2009.

> «Τον πάτο του βαρελιού» αναζητούν μετά μανίας οι εξειδικευμένοι, πολυπράγμονες και μεγαλοσχήμονες της εγχώριας αγοράς! Η αίσθηση πάντως που αποκομίζει κανείς, παρακολουθώντας τις δηλώσεις τους είναι ότι δεν γνωρίζουν ούτε ποια θα είναι η πορεία των αλλοδαπών ρευστοποιήσεων ούτε τη διαρκή επιδείνωση των εγχώριων συνθηκών, αλλά ούτε και τα χαμηλά του Γενικού Δείκτη Τιμών.

> «… Εκτός από το ακαταδίωκτο, που προσπαθεί να εξασφαλίσει για τον εαυτό του μέσα από φωτογραφικές διατάξεις, τώρα απέκτησε και το ηθικό δικαίωμα να μην απολογείται ενώπιον των ελλήνων βουλευτών για τις πράξεις και φυσικά τις μεθοδεύσεις του…»! Αυτά δήλωσε για τον κ. Ζησιμόπουλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο πρόεδρος της ΕΕΑ, κ. Βεντούρης, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

> «Τσάμπα πράμα»! Και το ΔΣ της Alpha Bank αποφάσισε να συμμετάσχει σε όλες τις μορφές οικονομικής ενίσχυσης του Δημοσίου (κεφαλαιακής και ρευστότητας), πραγματοποιώντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα κινηθεί κοντά στα 750 εκατομμύρια ευρώ.

> Τι μπορεί να μεσολάβησε μεταξύ 1/12 και 17/12/2008; Αλήθεια, ποιοι είναι οι λόγοι που ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την ανάκληση του διορισμού της εταιρείας Nuntius ΑΧΕΠΕΥ, ως αρμόδιου μέλους του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη Διενέργεια Εκποίησης Μετοχών;

> «Αυξάνεσθαι και πληθύνεσθαι»! Σημαντική ενίσχυση έναντι του περσινού Νοεμβρίου κατέγραψαν για φέτος τόσο οι ακάλυπτες επιταγές όσο και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, καταδεικνύοντας έτσι περίτρανα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «πραγματική» αγορά.

> Η δυσπραγία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και η καθυστέρηση στην πληρωμή των εκτελεσμένων έργων, επηρέασαν σημαντικά τα μεγέθη των κατασκευαστικών εταιρειών, με τη μείωση των καθαρών κερδών, την πτώση των πωλήσεων και την ενίσχυση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων να αποτυπώνονται στις οικονομικές καταστάσεις εννεαμήνου. Ωστόσο, η πρόσφατη παράταση που έχει να κάνει με την επανάκριση του πτυχίου των εργοληπτικών επιχειρήσεων, παρέχει ανάσα στον κλάδο, αφού αν εφαρμόζονταν σήμερα τα κριτήρια που ίσχυαν το 2001, τότε οι περισσότερες από τις εταιρείες δεν θα τα κατάφερναν «να περάσουν».

> Ασφαλίζουν μεν, υπό απεχθείς όρους δε! Ένας λόγος για τον οποίον αρκετοί καταστηματάρχες επιλέγουν να μην ασφαλίσουν την επιχείρησή τους, είναι η πρακτική των εταιρειών του κλάδου να ορίζουν ένα ποσό κάτω από το οποίο δεν αναλαμβάνουν να καλύψουν τη ζημιά.

> Σε απόγνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων! Μέχρι και την ενεργοποίηση των μυστικών κονδυλίων της Γραμματείας Τύπου και του υπουργείου Εξωτερικών ζήτησε ο πρόεδρός του, προκειμένου να στηριχθεί ένας από τους βασικούς πυλώνες της εγχώριας οικονομίας. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προχώρησε σε μέτρα-ασπιρίνες, ανακοινώνοντας αύξηση δαπανών προβολής, μείωση του ενιαίου τέλους και αναστολή για ένα έτος στην καταβολή εισφοράς του νόμου 128 του ’75 για το σύνολο των δανείων τους προς τις τράπεζες.

> «Για να δούμε τι θα δούμε…»… Σε μια περίοδο όπου το κόστος χρήματος είναι αρκετά υψηλό, «καυτή πατάτα στα χέρια» πολλών εισηγμένων εταιρειών αποτελεί μεταξύ άλλων και η υποχρεωτική διανομή του 35% των καθαρών τους κερδών με τη μορφή μερίσματος.

> Σε «δουλειά να βρισκόμαστε»! Με «αλλαγές επί αλλαγών» σε πρόσωπα που κατέχουν καίρια πόστα προχωρούν αρκετές εισηγμένες επιχειρήσεις. Για του λόγου το αληθές η Κατσέλης «αντικατέστησε» τον διευθύνοντα σύμβουλο και μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Ηλία Κούτουλα.

> Εν μέσω οικονομικής κρίσης και κοινωνικών αναταραχών, οι καταστηματάρχες βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με τα «γρανάζια» των δημόσιων ταμείων. Αν και απομένει λίγος χρόνος πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, εντούτοις οι εφορίες ακόμη αναζητούν τους επιτηδευματίες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση της περαίωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

> Εντάξει, δεν λέμε, καλές οι εταιρικές ανακοινώσεις περί αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, αρκεί φυσικά να έχουν βρεθεί οι επενδυτές που θα τις καλύψουν! Σαν πολλά δεν είναι τα 450 εκατ. ευρώ που ζητάει να αντλήσει από την αγορά ο όμιλος της Aspis Bank και Aspis Πρόνοια, προκειμένου να ενισχύσει τους δείκτες της κεφαλαιακής του επάρκειας;

> Σε μια περίοδο που η υπερσυγκέντρωση των τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ οδηγεί σε συρρίκνωση των αμιγώς ιδιωτικών χρηματιστηριακών εταιρειών, υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη που ακολουθούν αντίθετη πορεία, όπως αυτή του πρώην διευθυντή Πωλήσεων Ιδιωτών Πελατών της Εθνικής Χρηματιστηριακής και νυν επικεφαλής των πωλήσεων της Solidus Securities.

> Από το κακό στο χειρότερο! Τι κι αν σύμφωνα με τη Citigroup το p/e του ΧΑ με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008 είναι το τρίτο πιο ελκυστικότερο στη Γηραιά Ήπειρο, δυσοίωνα είναι δυστυχώς τα μηνύματα που εκπέμπει, έχοντας αποκοπεί πλήρως από τις διεθνείς αγορές, ολοκληρώνοντας μάλιστα μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία του.

> Την τελευταία στιγμή! Γιατί το Χρηματιστήριο Αθηνών περίμενε τόσο πολύ προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα ωράρια λειτουργίας στις ημέρες των εορτών; Μήπως ανέμενε τον κ. Καπράλο να «διαβουλευτεί» πρώτα με τους ξένους και μετά με τους έλληνες «ενδιαφερομένους»;

> Οι κίνδυνοι είναι πλέον υπαρκτοί! Την επιδείνωση της αγοράς real estate στις ΗΠΑ, την περαιτέρω επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το deleveraging των τραπεζών και την έντονη μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών εξακολουθεί να φοβάται, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

> Από ό,τι φαίνεται δεν είναι λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις που αποτελούν οικογενειακή υπόθεση! Στην Ικτίνος για παράδειγμα ο πρόεδρος κ. Χαϊδάς προέβη σε μεταβίβαση με γονική παροχή, προς τις τρεις θυγατέρες του, 947.730 μετοχών της εταιρείας.

> Aιφνιδίασε θετικά μεν, με μέτρα αμφιβόλου αποτελέσματος δε! Το κοντινό αύριο θα δείξει κατά πόσον η νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ, με επιθετικές μειώσεις επιτοκίων σε «εύρος»

0-0,25%, είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος δανεισμού και να διευκολύνουν την πρόσβαση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.

> Οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις

εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην ανατροπή των μεριδίων αγοράς και στη διεύρυνση των πεδίων επιχειρηματικής αντιπαράθεσης, ενώ η μεγάλη κόντρα αναμένεται να εστιαστεί στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών μέσα από το λιανικό δίκτυο που διαθέτουν.

> Τα λένε, τα γράφουν, τα διαρρέουν, τα φημολογούν, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως άλλοθι, ζητώντας αυξήσεις στα τιμολόγια! Η αναφορά μας στη ΔΕΗ και στο ποσό που θα υποχρεωθεί να καταβάλει ως κόστος εκπομπής ρύπων. Και όλα αυτά ενώ η Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας αναγνώρισε την ύπαρξη καθυστέρησης στην υλοποίηση του έργου του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αλιβερίου, αποφασίζοντας να καλύψει το κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκε έως τώρα η ανάδοχος

εταιρεία Μέτκα.

> «Από τα ψηλά στα χαμηλά και από τα πολλά στα λίγα»! Σε μια πολύ δύσκολη χρηματοπιστωτική συγκυρία, με προβλήματα σε ναύλα, δάνεια και εμπορεύματα, οι εφοπλιστές καλούνται να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα ασφάλιστρα των πλοίων. Και όλα αυτά όταν «μόνον» η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου για τον Οκτώβριο αριθμούσε συνολικά 2.075 πλοία.

> Τα «πέρα-δώθε» των μετοχών μεταξύ των κατηγορίων βασικής διαπραγμάτευσης και ειδικών χαρακτηριστικών καλά κρατούν. Αυτού του είδους τις διαδρομές ακολούθησαν την προηγούμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα οι εταιρείες Informer και Χατζηϊωάννου.

> Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, λίγες οι τράπεζες, αλαλούμ τα κυβερνητικά μέτρα! Σημαντικά τα προβλήματα στην υποβολή αιτήσεων για το ΤΕΜΠΜΕ, καθώς αρκετά από τα πιστωτικά ιδρύματα με άλλοθι την απουσία ερμηνευτικών διατάξεων, αρνούνται να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους. Τώρα όσον αφορά τα περί καλού κλίματος στη συνάντηση μεταξύ διοίκησης Ταμείου και Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ό,τι και να πούμε είναι περιττό…

> Σθεναρό «ναι» από τους τραπεζίτες, ισχυρό «όχι» από τους τραπεζοϋπάλληλους! Παρά το σχέδιο νόμου που βαφτίζει τις εισπρακτικές ως εταιρείες ενημέρωσης και θέτει ορισμένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα, η ΟΤΟΕ επιμένει να εμφανίζεται αντίθετη με τη λειτουργία αυτών των ιδιωτικών επιχειρήσεων γιατί εφαρμόζουν ξένες, αντισυμβατικές και παράνομες πρακτικές, που διαπομπεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διασύρουν την κοινωνική και

οικονομική ζωή των δανειοληπτών.

δΑληθεύει ότι ένα από τα πρόσφατα παραιτηθέντα, ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά μέλη των ΔΣ Altec και Microland είναι ο εξειδικευμένος επί χρηματιστηριακών θεμάτων, μεγαλοδικηγόρος, κ. Μιχαήλ Τσιμπρής; Αν ναι, αναρωτιόμαστε γιατί ένας γνώστης της αγοράς εγκαταλείπει αυτήν την περίοδο το «καράβι»;

δ«Κρίση ειλικρίνειας», «τεχνοκρατικό παραλήρημα» ή «νοοτροπία του αποφασίζομεν και διατάσσομεν»; Ο πρόεδρος της Attica Bank Τρύφων Κολλίντζας, πάντως, επισήμανε ότι αργεί η αποκλιμάκωση του επιτοκίων δανεισμού για τους δανειολήπτες, καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να υφίστανται τις επιπτώσεις του υψηλού λειτουργικού κόστους, των αυξημένων προβλέψεων και των αυστηρότερων κανόνων της Βασιλεία ΙΙ.

δΣκεπτική μεν, αναποτελεσματική δε! Η αναφορά μας στην εποπτική αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να παρακολουθεί «αφ’ υψηλού» τη σκοπιμότητα των χαρτοφυλακιακών αναταξινομήσεων, την αδικαιολόγητη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει η αναθεώρηση των ΔΛΠ 39 και τη λανθασμένη απεικόνιση στις
οικονομικές καταστάσεις των ποσών των φορολογικών υποχρεώσεων που αναφέρονται σε
ανέλεγκτες διαχειριστικές χρήσεις.

δΜε τις «πλάτες του Βατοπεδινού» υπουργού αναζητούνται οι αλλοδαπές στρατηγικές συμμαχίες, ενώ από τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξάγει ο υποψήφιος επενδυτής θα εξαρτηθούν πολλά σχετικά με την πορεία του ομίλου Lavipharm.

δ«Τρέχει και δεν φτάνει» προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της! Ακόμα δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την παλαιά τιτλοποίηση στεγαστικών
ύψους 2 δισ. ευρώ και προχώρησε σε νέα, τόσο για δάνεια όσο και για πιστωτικές κάρτες. Η αναφορά μας στην Εθνική.

δΓια επιμονή στην πώληση της Αγροτικής
Ασφαλιστικής, που προκαλεί ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της, έκανε λόγο η
υπεύθυνη του
ΠΑΣΟΚ σε θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, για προβοκάτσια στην
εκτύπωση χριστουγεννιάτικων ημερολογίων της ATEbank, στα όποια δεν συμπεριλήφθηκε η ΑΤΕ
Ασφαλιστική έκανε αναφορά η διοίκηση της κρατικά εποπτευόμενης τράπεζας, για εκατέρωθεν «κορώνες», απρόβλεπτες εξελίξεις και επιχειρηματικές υπαναχωρήσεις γράφαμε εμείς… Και μάλλον θα δικαιωθούμε.

δΑπό πότε το ύψος του ανεκτέλεστου υπολοίπου των έργων μιας εισηγμένης επιχείρησης μπορεί να «συμψηφιστεί» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της; Κάτι τέτοιο πάντως προσπαθεί να υπονοήσει με διευκρινιστικές αναφορές προς το ΧΑ η διοίκηση της
εταιρείας Αφοί Μεσοχωρίτη.

δ«Mπάχαλο» επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο! Η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμόδιων παραγόντων, η αδυναμία «συνλειτουργίας» των ακριβοπληρωμένων υπερσύγχρονων μηχανογραφικών συστημάτων, οι πιέσεις από πλευράς ορισμένων ισχυρών εγχώριων «παικτών» και τα παράπονα μεγάλου αριθμού αλλοδαπών επενδυτών μετέθεσαν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου φόρου υπεραξίας για τις μετοχές. Έτσι, αντί να φορολογούνται με συντελεστή 10% επί της υπεραξίας που θα προκύπτει (αφαίρεση της τιμής απόκτησης από την τιμή πώλησης), θα συνεχίσουν να υπόκεινται στον συντελεστή φορολόγησης των πωλήσεων, ο οποίος είναι μόλις 0,15%.


Σχολιάστε εδώ