Χάνουν τα χρονοδιαγράμματα λύσης οι Αγγλοαμερικανοί

Δεν προλαβαίνουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί τα τιθέντα στο παρασκήνιο χρονοδιαγράμματα του Κυπριακού. Οι Αγγλοαμερικανοί ήθελαν και θέλουν να λύσουν το Κυπριακό πριν από τις ευρωεκλογές για να μπορούν να εκπροσωπηθούν και οι Τουρκοκύπριοι στη νέα Ευρωβουλή.

Όμως, όπως παραδέχθηκε προ ημερών ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεμχέτ Aλί Ταλάτ στις Βρυξέλλες ενώπιον κοινοτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην καλύτερη των περιπτώσεων το Κυπριακό μπορεί να λυθεί στο τέλος του 2009.

Η καθυστέρηση στη λύση οφείλεται, κατά τον ισχυρισμό Ταλάτ, στο γεγονός ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα. Η αλήθεια είναι ότι οι δυσκολίες στις συνομιλίες υπάρχουν διότι η τουρκική πλευρά επιμένει να ερμηνεύει την πολιτική ισότητα στη λογική των χωριστών συνιστώντων κρατιδίων και της συνομοσπονδίας.

Ο Ταλάτ θέλει λύση ως το τέλος του 2009, διαφορετικά θα κινδυνέψει, όπως πιστεύει, να χάσει τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2010. Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι αν χάσει τις εκλογές, θα επιστρέψει η ντενκτασική γραμμή και θα χαθεί κάθε ευκαιρία λύσης.

Στη συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ της περασμένης Τρίτης ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ ισχυρίστηκε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο Κυπριακό. Όμως την άποψη αυτή δεν τη συμμερίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας.


Σχολιάστε εδώ