υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

• «Βράζει» η διπλωματική υπηρεσία και οι διπλωμάτες μιλούν για εμπαιγμό. Η ΕΔΥ είχε δεχθεί με καλή πίστη τις δεσμεύσεις της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη κι όμως, πριν κλείσει η χρονιά, αντί για αυξήσεις βλέπουν… μειώσεις των απολαβών τους. Έτσι μειώνεται το κίνητρο αποδοτικότητας κατά 3/4, αν και ήταν παγωμένο στα 208 ευρώ. Αντίθετα, στο υπουργείο Οικονομικών το επίδομα παραμένει αυξανόμενο και στη Γ.Γ. Ισότητας μάλιστα διπλασιάστηκε.

• Περίμεναν ότι θα είναι συνεπής η κυβέρνηση στη δέσμευση για κατάργηση της φορολόγησης επιδόματος αλλοδαπής, αλλά ξαφνικά από τον Προϋπολογισμό χάθηκε και αυτή η ρύθμιση. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά είναι γνωστή η καθυστέρηση πληρωμής όσων υπηρετούν στο εξωτερικό, που έτσι κι αλλιώς πληρώνονται ανά δίμηνο. Χρονιάρες μέρες και αξίζει να αναφερθεί ότι η πληρωμή έγινε με 25 ημέρες καθυστέρηση, με ό,τι σημαίνει αυτό για την αξιοπρεπή διαβίωση των εκπροσώπων του ελληνικού κράτους σε ολόκληρο τον κόσμο.

• Δεν γνωρίζουμε τι ανάγκη είχε από ειδικό απεσταλμένο η υπουργός Εξωτερικών, αλλά φαίνεται ότι πάντοτε μια τέτοια θέση χρειάζεται είτε για τακτοποίηση προσώπων είτε για να προσδίδουν αξία οι βαρύγδουποι τίτλοι σε αυτούς που τους ανακαλύπτουν. Έτσι ο Χαρ. Χριστόπουλος βγαίνοντας στη σύνταξη από την Τζακάρτα, μαθαίνουμε ότι διορίσθηκε… προσωπικός απεσταλμένος της κ. Μπακογιάννη στον Καύκασο! Πίσω του έχει μεγάλη οικογενειακή παράδοση καθώς ο πατέρας του διορίσθηκε πρώτος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κόλλια, ενώ γαμπρός του είναι ο πρέσβης ε.τ. και ισχυρός παράγοντας στον χώρο του ΥΠΕΞ, Κ. Αιλιανός, γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

• Συνταξιούχος ο πρέσβης φημίζεται για την τσιγκουνιά του, τη χαλαρότητα στη σπατάλη δημοσίου χρήματος, στα πληρωμένα ταξίδια από τον δημόσιο κορβανά αλλά και για τη… δυσοσμία του (κυριολεκτικώς). Κι όμως κανείς δεν πάει χαμένος και έτσι αξιοποιείται σε ειδικές αποστολές!

• Βλέπουν την κατάπτωση της χώρας και είναι φυσικό αποτέλεσμα να έχουν ξεσαλώσει στη Θράκη. Αρκεί να σας αναφέρουμε το εξής: Όλο το προσκύνημα των χατζήδων στη Μέκκα, περίπου 600 άνθρωποι, οργανώθηκε από τους ψευδομουφτήδες. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουν εξασφαλίσει και με τη… μεσολάβηση του προξενείου την (τουλάχιστον) ανοχή του νόμιμου μουφτή Κομοτηνής Μ. Τζεμαλή.

• Μια άριστη προπαγανδιστική ιστοσελίδα, αλλά και πλήρες πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό στην ελληνική γλώσσα, εκπέμπει η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT όπου προβάλλεται εντέχνως όλη η τουρκική πολιτική εναντίον της χώρας μας. Στη συντακτική ομάδα βρίσκονται αρκετοί δυτικο-Θρακιώτες και επικεφαλής ο επίσης δυτικο-Θρακιώτης, υπεύθυνος του τμήματος ελληνικής γλώσσας του Πανεπιστήμιου της Άγκυρας. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι στο πλαίσιο των μέτρων εμπιστοσύνης το τμήμα αυτό υποστηρίζεται και οικονομικά από την Ελλάδα…

• Πολλές και μεγάλες αλήθειες στο βιβλίο του Γιώργου Λιλλήκα, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου και στενού μέχρι το τέλος συνεργάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λιβάνη». Τίτλος του βιβλίου «Λύση του Κυπριακού. Πραγματικότητες, διλήμματα και επιλογές» και στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει πραγματικά πολλές απαντήσεις για όσα συζητήθηκαν και κυρίως όσα θα συζητηθούν στο Κυπριακό. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου όμως αναδεικνύονται και τα τεράστια κενά της διαπραγματευτικής τακτικής του Προέδρου Χριστόφια, ενώ αναλύονται οι εναλλακτικές προοπτικές για τον κυπριακό Ελληνισμό. Και αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές ο Γ. Λιλλήκας δηλώνει «παρών» στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς…

• Μας έφθασε η πληροφορία ότι στην Αλβανία συμβαίνουν διάφορα που όχι μόνο δεν βοηθούν τους εναπομείναντες της ελληνικής μειονότητας, αλλά μπορεί να πυροδοτήσουν εντάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Γνωστός των βορειοηπειρωτικών κύκλων, που είχε εμπλακεί στο επεισόδιο της Επισκοπής, έχει αναλάβει παρασκηνιακά ρόλο στη Βόρειο Ήπειρο και κάνει παιχνίδι στην Χειμάρρα, που ούτως η άλλως είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή. Μιας και ήρθε η κουβέντα, μήπως μπορεί να μας θυμίσει κανείς ποτέ υπήρξε η τελευταία σοβαρή συνάντηση είτε υπουργών Εξωτερικών είτε πρωθυπουργών των δύο χωρών; Λες και έχουν διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις και μάλιστα σε μια περίοδο που πολλά μπορούν να ειπωθούν (και για το μέλλον των Σκοπίων).

• Θα θυμάστε τους γνωστούς λεονταρισμούς όταν κατερρίφθη το F-16 με θύμα τον πιλότο μας Κώστα Ηλιάκη, όπου μπροστά στις κάμερες δήλωνε η ηγεσία του ΥΠΕΞ ότι θα ζητηθούν ευθύνες και θα απαιτηθούν αποζημιώσεις. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Δόθηκαν οδηγίες στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα να ρίξει χαμηλά τους τόνους και αναρωτιόμαστε αν θα ζητήσει κάποιος συγγνώμη από την οικογένεια του νεκρού πιλότου και κυρίως εάν θα εξηγήσει στην ελληνική κοινή γνώμη για ποιο λόγο σπεύσαμε να «θάψουμε» μόνοι μας την υπόθεση.

• Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει πρεσβείες σε 18 χώρες της Αφρικής και η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση του Φετουλάχ Γκουλέν στη Μαύρη Ήπειρο με άνοιγμα ισλαμικών σχολείων συνιστά σημαντική καμπή στην τουρκική εξωτερική πολιτική, που παρά τα εσωτερικά προβλήματα γίνεται απολύτως εξωστρεφής. Τι να πούμε για τη χώρα μας, που οι διπλωμάτες δίνουν μάχη για ένα ήσυχο προξενείο π.χ. της Βαρκελώνης ή της Γενεύης, άλλοι έχουν ξεχάσει την Ελλάδα μετακινούμενοι μεταξύ Παρισίων και Γενεύης και άλλοι έχουν στρογγυλοκαθίσει για χρόνια στις Βρυξέλλες (και δεν είναι τυχαία η αναφορά στα συγκεκριμένα πόστα). Πού να ακούσουν για Αφρική…

• Εμπλοκή σε σειρά μεταθέσεων και τοποθετήσεων έχει προκαλέσει η παραμονή στη ΜΕΑ Ε.Ε. στις Βρυξέλλες του πρέσβη Β. Κασκαρέλη, ο οποίος όλα δείχνουν ότι θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Αντί να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από μακρόχρονη υπηρεσία σε πόστα του εξωτερικού και να αναμένει στην κεντρική υπηρεσία την ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου, παραμένει στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα ο κ. Σωτηρόπουλος να μην μπορεί να τον διαδεχθεί, ελευθερώνοντας έτσι τη θέση του γ΄ γενικού για τον, από τη Λευκωσία ερχόμενο, Δ. Ράλλη..

• Μεγαλοπρέσβης σε πολύ σημαντική χώρα για την Ελλάδα, όπου ακόμη και το «και» έχει σημασία, εκτός της γενικότερης προβληματικής συμπεριφοράς μαθαίνουμε ότι έχει ένα ακόμη προβληματάκι: Τα αγγλικά του είναι επιπέδου… καμακίου της δεκαετίας του ʼ70 και όπως έλεγε συνάδελφός του με δυσκολία θα καταλάβαινε τη διαφορά του «demand» από το «request». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φθάσουμε σε πόλεμο από λάθος στη… μετάφραση.


Σχολιάστε εδώ