Τα κάλαντα της ΓΔΑΕΕ

lΑρχιμηνιά κι αρχιχρονιά,
κι αρχή κακός μας χρόνος.
Σ’ αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε
η πέτρα έχει ραγίσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού (Ε.Δ.) έχει πια αγανακτήσει.
Φάκελοι αντισταθμιστικών,
συμβάσεις και στελέχη
αράχνιασαν και μούχλιασαν, αλλά εμείς πέρα βρέχει.
Φρεγάτες αραγμένες γι’ ανταλλακτικά φωνάζουν.
Τ’ άρματα θέλουν πυρομαχικά,
τα Apache αναστενάζουν.
Έτη πολλά…
lΜάθαμε ότι θα ρίξετε τον Σταυρό τα Θεοφάνεια σε ήρεμη θάλασσα μεταξύ των ακινητοποιημένων ZUBR, των υποβρυχίων που γέρνουν και των φρεγατών που έχουν ξεμείνει από ανταλλακτικά. Τους κ. Καρχιμάκη, Σημίτη, Άκη θα τους καλέσετε;
Διαφημίσεις
lΈνα προϊόν διαφημίζεται στο κατάλληλο αγοραστικό κοινό για να πουληθεί. Σωστόν;
lΤα καταχρεωμένα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) δικαιολογούνται να κάνουν λιτή διαφήμιση σε ξένα περιοδικά του χώρου, μήπως σταυρώσουν κανένα πελάτη…
lΣε τι αποβλέπει όμως η εγχώρια διαφήμιση σε ελληνικά περιοδικά, δηλαδή η πληρωμή σοβαρών ποσών από την τσέπη των φορολογουμένων; Μήπως βρεθεί κάποιος αφελής Έλλην να αγοράσει οβίδες, κάλυκες ή ακροπτερύγια ή να εξασφαλίσει κολακευτικά σχόλια για διοικούντες και υπουργείο;
lΚι αυτή η διαφήμιση με ποια κριτήρια δίνεται;
lΑκόμη και σε τέτοιες εποχές λιτότητας η αφαίμαξη του χρήματος των φορολογουμένων συνεχίζεται…
Για να ευθυμήσουμε
lΓιορτές είναι, ας ξεσκάσουμε λίγο…
lΜε τους άθλιους νόμους περί αποκατάστασης των αξιωματικών που αντιστάθηκαν στην Χούντα πήραν μέχρι και 5 βαθμούς τόσοι πολλοί που, αν ήταν αντιστασιακοί, θα έπρεπε οι Συνταγματάρχες να είχαν πέσει εντός 24ώρου. Μιλιούνια ήρωες της ρόμπας.
lΤότε έγινε Αντιστράτηγος επί τιμή και ένας υπαξιωματικός – πεταλωτής του Στρατού που είχε αποστρατευτεί, ευδοκίμως, ως υπολοχαγός!
lΣτις αρχές του 1967 έγινε μια καταστροφική έκρηξη σε αντιτορπιλικό, λόγω παράλειψης ενός αξιωματικού ο οποίος, παραπεμφθείς σε Συμβούλια, αποστρατεύτηκε πάραυτα.
lΤο 1985 ο εν λόγω αξιωματικός, έχοντας τις κατάλληλες διασυνδέσεις, επανήλθε ως αντιστασιακός! Ισχυρίσθηκε ότι προκάλεσε την έκρηξη για να… τρομάξει την επερχόμενη Χούντα! Αφού έπεσε άφθονο χειροκρότημα, ο… αντιστασιακός προήχθη από τη δημοκρατική κι αμερόληπτη Πολιτεία μέχρι τον βαθμό του Υποναυάρχου! Ο ευτελισμός των επωμίδων που λέγαμε.,.
lΠρόσφατα, πολύ αργά, το θέμα βγήκε στον αφρό και υποβλήθηκε ερώτημα στη Βουλή προς το ΥΕΘΑ από την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και τους κ. Βενιζέλο, Γ. Καλατζή, Κουκοδήμο κ.ά.
Θα σ’ εκδικηθώ, σαν τρελό φορτηγό
lΑυτήν τη μεγάλη λαϊκή επιτυχία των Χρ. Νικολόπουλου και Γιάννη Πάριου είχαν υπόψη τους οι αρμόδιοι της Πολεμικής Αεροπορίας που προμηθεύτηκαν συσκευές ανάσχεσης μαχητικών (τοποθετούνται στο τέλος του διαδρόμου προσγείωσης) χωρίς πιστοποίηση, αλλά με την υποχρέωση να την κάνουν εδώ, ταυτόχρονα με την παραλαβή. Είναι ελληνική επινόηση, ενθαρρυνόμενη από «ψηλά». Πώς όμως θα γινόταν κάτι τέτοιο, αφού η Πολεμική Αεροπορία ούτε τις δυνατότητες έχει, ούτε την εμπειρία, ούτε εξουσιοδότηση;
l«Το βρήκα», είπε κάποιο σαΐνι. «Ένα τρελό φορτηγό Στάγιερ ή Ρέο θα τρέχει ιλιγγιωδώς στον διάδρομο, το ίδιο με αυτό του Πάριου, και θα πέφτει στο συρματόσχοινο. Αν αντέξει, έχει καλώς, αν όχι, βλέπουμε…»
lΑμέσως αμέσως επετεύχθη το φανταστικό: Εξίσωση μαχητικού με φορτηγό. Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η ελληνική ευρεσιτεχνία!
lΤα συρματόσχοινα αγοράστηκαν, όπως με πληροφορεί αξιόπιστος Σμήναρχος ε.ε., γιατί ήταν φθηνότερα από τα πιστοποιημένα. Κοντολογίς, η ασφάλεια πτήσεων των πιλότων και η ακεραιότητα του μαχητικού προσμετρώνται με κριτήριο τη φτήνια. Να μας ζήσετε…
lΟ ίδιος Σμήναρχος με διαβεβαίωσε ότι η αγορά επιβλήθηκε άνωθεν.
lΜε συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας αεροπόρος που δέχεται εντολές «άνωθεν» για προμήθεια αμφιλεγόμενου και ίσως επικίνδυνου υλικού που αφορά στην ασφάλεια πτήσεων… Και ιδιαίτερα αρχηγός… Επαναλαμβάνω: Θέμα ζωής πιλότου, ακεραιότητας αεροπλάνου.
lΑν τα παραπάνω αληθεύουν, είναι φρικτά… Αν η στήλη κάνει λάθος, παρακαλώ να ενημερωθούμε, για να αναφωνήσουμε συγγνώμη και mea culpa.
lΑ, ξέχασα… Κύριε Βασιλάκο, τι γίνεται στην περίπτωση αυτή η διαφάνεια;
Δουλειές… φεσάτες
lΗ Τουρκική Αεροπορική Βιομηχανία (ΤΑΙ) κέρδισε, στον πολιτικό αεροναυπηγικό τομέα, ένα σπουδαίο συμβόλαιο.
lΤην κατασκευή μεγάλων απαρτίων του Airbus A350XWB, κόστους 500 εκατ. δολαρίων σε πρώτη φάση. Στα ταμεία της ΤΑΙ θα εισέλθουν, συνολικά, 1,5 δισ. δολάρια!
lΗ υπογραφή της σύμβασης έγινε με πολλά ταρατατζούμ, εμβατήρια και παιάνες στην ΤΑΙ στις 4 Δεκεμβρίου, με την παρουσία του κ. Ερντογάν, του γάλλου υπουργού Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό και του γερμανού υπουργού Επικρατείας κ. Γκλοσέρ.
lΚαι η κυβέρνηση δημιουργεί κλίμα απευθείας ανάθεσης στη Γαλλία «αεροπλάνων και βαποριών» εις βάρος της οικονομίας και των εθνικών συμφερόντων, αγνοώντας το βασικό και στοιχειώδες: Οι μεγάλοι δεν έχουν φιλίες ή συναισθηματισμούς, παρά μόνο συμφέροντα.
Και στη Νορβηγία;
lΣάλο έχει προκαλέσει στην πιάτσα νέων μαχητικών η απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να αγοράσει τα F-35 της Lockheed με τον ισχυρισμό ότι είναι φθηνότερα από τα Gripen της γειτονικής Σουηδίας, ενώ οι τιμές είναι γνωστές.
lΦωτιά πήραν οι… Σκανδιναβίες με τους πάγους…
lΡε μπας και η διαφθορά ταξιδεύει στα βόρεια;
lΛεπτομέρειες… Του χρόνου.
Ευχές
lΣτον υπουργό κ. Μεϊμαράκη, στους υφυπουργούς κ. Πλακιωτάκη και Τασούλα, στους αρχηγούς των Επιτελείων, σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ιδιαίτερα όμως στον έλληνα φαντάρο, ναύτη, σμηνίτη.
lΑλλά και στους κ. Βασιλάκο, Καλλίρη, Δόλογλου. Να ξεφύγουν από την ακινησία τους το 2009.
lΜα και στη ΣΥΕΘΑ κ. Βάσω Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ