Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Τα σημάδια είναι εμφανή, για όποιον έχει όμως ανοιχτά τα μάτια για να τα διαβάζει!

Σημάδια όπως η σαφέστατη μείωση του τζίρου αλλά και του όγκου των συναλλαγών, η προσπάθεια πολλών να αντιστρέψουν την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά με σχεδόν μία εργάσιμη εβδομάδα συνεχούς πτώσης του Γενικού Δείκτη και πρωτίστως δραματικής απαξίωσης των περισσότερων εισηγμένων με «στοχευμένες εντολές» την ύστατη ώρα, δηλαδή στη διαδικασία των Δημοπρασιών, αλλά και η τάση αυτονόμησης αρκετών τίτλων που συχνά πέφτει στο κενό μέσα στον ορυμαγδό αρνητικών ειδήσεων και δεδομένων που προσλαμβάνουμε όλοι καθημερινά.

Σημάδια που εάν κάποιος θέλει να δει το δέντρο και όχι το δάσος, θα τα περάσει αψήφιστα, ίσως θα επικαλεστεί και τις… συνήθειες της εποχής, αφού, παραδοσιακά, όσο πλησιάζουν οι γιορτές, το επενδυτικό ενδιαφέρον ατονεί…

Αλλά η αλήθεια είναι πολύ πιο πικρή. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως, μεσούσης της κρίσης στις διεθνείς αγορές, κάθε προσπάθεια αγοράς τόσο ρηχής και ευάλωτης όσο η ελληνική είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη.

Μια ματιά στα στατιστικά επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές: Τον προηγούμενο μήνα συνεχίστηκε η αποχώρηση των μεγάλων ξένων θεσμικών από την αγορά μας. Αναλογιστείτε πως στις αρχές του καλοκαιριού το 52% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου το ήλεγχαν ξένα χαρτοφυλάκια και τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει σχεδόν στο 47%.

Σε κάθε περίπτωση η ψυχολογία όσων επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο ΧΑ ακόμα και αυτές τις δύσκολες ημέρες παραμένει και αρνητική και εξόχως εύθραυστη. Συνεπώς, εάν στο ούτως ή άλλως εκρηκτικό κοκτέιλ των τελευταίων μηνών προσθέσουμε και τις πρωτοφανείς εξελίξεις σε κοινωνικό, πολιτικό και -γιατί όχι;- οικονομικό επίπεδο που βιώσαμε όλοι μας τις τελευταίες ημέρες, τότε εύκολα φτάνουμε στο συμπέρασμα πως το 2008 καλά θα κάνει να περάσει στην ιστορία το συντομότερο δυνατόν!

Τάσεις αυτονόμησης εμφάνισε για μια ακόμη ημέρα το ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με σημαντικές απώλειες, παρά την ανοδική αντίδραση που καταγράφηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν αρνητική την αυτόνομη πορεία που ακολουθεί το ΧΑ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς, όπως επισημαίνουν, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη ψυχολογία.

Εάν τώρα επιμένετε να ψάχνετε επίπεδα στήριξης και αντίστασης και να πιστεύετε πως η τεχνική ανάλυση μπορεί να μας δώσει σαφή δείγματα του τι μέλλει γενέσθαι στο ΧΑ το προσεχές διάστημα, τότε θυμηθείτε πως οι περισσότεροι αναλυτές έλεγαν μεσοβδόμαδα ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα και των πρόσφατων χαμηλών των 1.626 μονάδων. Ενώ στην αντίθετη περίπτωση, στο πλέον αισιόδοξο και θετικό σενάριο δηλαδή, κανείς δεν βλέπει σκαρφάλωμα του δείκτη πάνω από τις 1.850 – 1.860 μονάδες!

Και πάντα με δεδομένο πως θα αντιδράσουν οι τράπεζες, φευ όμως, σε μια περίοδο που τα μεγάλα funds κλείνουν άρον άρον θέσεις και… βιβλία (τελειώνει η χρονιά βλέπετε) και πουλάνε όποια παλιά (ακόμα και κερδοφόρα, είτε το πιστεύετε είτε όχι) θέση είχαν σε μεγάλα χαρτιά, τόσο στη Σοφοκλέους όσο και σε άλλες αγορές!

ΥΓ.: Το πόσο αρνητικά είναι πλέον τα δεδομένα για την οικονομία της χώρας μας το καταλαβαίνει κανείς και από την απλή ανάγνωση των σχολίων μεγάλων ξένων οίκων αξιολόγησης. Τελευταία, στον… χορό των επικριτικών σχολίων ήρθε να προστεθεί η Moody’s, η οποία σε έκθεσή της σημειώνει πως μειώνονται οι πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Μέσα στην εβδομάδα και η Citigroup εκτιμούσε ότι το 2009 ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μόλις και μετά βίας θα αγγίξει το 0,5%! Ωραία βάση για να ξεκινήσει η νέα χρηματιστηριακή χρονιά…


Σχολιάστε εδώ