Πόρισμα για Βατοπέδι: Η επόμενη μέρα

Είναι ένα ζήτημα που λήγει για την κυβέρνηση την επομένη της συζήτησης της πρότασης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης που αναμένεται να καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση και υπάρχουν άραγε τρόποι για να μην καταλήξει στις ελληνικές καλένδες; Με δεδομένο ότι ο κ. Καραμανλής προανήγγειλε ήδη την αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τη συζήτηση (όπως συνέβη και στην πρώτη… απόπειρα του ΠΑΣΟΚ), λέγοντας ότι «δεν θα συμπράξουμε σε μικροπολιτικές μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου», η Προανακριτική μοιάζει να οδηγείται για δεύτερη φορά σε αδιέξοδο. Με τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής και την έκδοση του πορίσματος, στενεύουν τα περιθώρια και η δυνατότητα να επανέλθει η πρόταση χωρίς νέα στοιχεία και συνεπώς τα όποια αδικήματα παραγράφονται με τη διενέργεια εκλογών, με δεδομένο μάλιστα ότι κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν έντονες αντιρρήσεις για την κατάθεση πρότασης για Προανακριτική.

Το ερώτημα πάντως που τίθεται στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει κάθε λόγο να συντηρηθεί σε βάθος χρόνου το σκάνδαλο στην επικαιρότητα, είναι ποιους τρόπους διαθέτει για να επιμηκύνει το διάστημα. Ο προβληματισμός των βουλευτών στρέφεται γύρω από το χρόνο κατάθεσης της πρότασης (μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων της Βουλής), για τον οποίο λένε ότι πρέπει να επιλεγεί πολύ προσεκτικά. «Χωρίς νέα στοιχεία μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση για την Προανακριτική, που όλα δείχνουν ότι θα γίνει στον στενό κύκλο της αντιπολίτευσης, θα κλείσει και το σκάνδαλο!», εκτιμούν.

Το πόρισμα

Σύμφωνα με την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση, στα πορίσματα που συνέταξαν το κάθε κόμμα χωριστά υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για υπουργούς και πρώην υπουργούς, σε ορισμένους εκ των οποίων αποδίδονται και ποινικές ευθύνες, και ζητείται περαιτέρω διερεύνηση.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους γαλάζιους υπουργούς Θόδωρο Ρουσόπουλο, Πέτρο Δούκα, Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ πολιτικές ευθύνες αποδίδονται στους Γιώργο Αλογοσκούφη, Αντώνη Μπέζα, Βασίλη Μαγγίνα και Κώστα Κιλτίδη, στους οποίους προφορικά συμπεριέλαβαν και τον πρωθυπουργό.

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που ξεκίνησαν από την εποχή της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κορυφώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας βλέπει στο πόρισμά του το ΚΚΕ. Ζητά τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, χωρίς να προσωποποιεί ποινικές ευθύνες, καταλογίζει ωστόσο πολιτικές ευθύνες στους Γιώργο Δρυ και Απόστολο Φωτιάδη από το ΠΑΣΟΚ και στους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, Πέτρο Δούκα και Κώστα Κιλτίδη από τη ΝΔ.

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται η ανάγκη διερεύνησης των ευθυνών για τους Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Βουλγαράκη, Αλ. Κοντό, Π. Δούκα και Ευ. Μπασιάκο, αναγνωρίζονται πολιτικές ευθύνες σε όσους υπουργούς υπέγραψαν τις ανταλλαγές, ενώ διαχωρίζεται η περίοδος του ΠΑΣΟΚ λόγω της αναπομπής των αποφάσεων από τον Α. Φωτιάδη.

Πολιτικές ευθύνες αποδίδονται επίσης στους Κ. Κιλτίδη και Αντ. Μπέζα.

Σύμφωνα με τον ΛΑΟΣ, πολιτικές ευθύνες φέρουν οι Γ. Δρυς, Α. Φωτιάδης, Π. Δούκας, Ευ. Μπασιάκος και Αλ. Κοντός. Στο πόρισμά του αναφέρει δε, ότι υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις για πολιτικές ευθύνες των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη, και συμφωνεί για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες βλέπει στο πόρισμά της η Νέα Δημοκρατία, δεν πιθανολογεί ποινικές ευθύνες, θεωρεί αφετηρία των αποφάσεων τις υπουργικές αποφάσεις του Γ. Δρυ και του Απ. Φωτιάδη, και αποδίδει εμμέσως πολιτική ευθύνη για «πλημμελή εποπτεία» στους επικεφαλής των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και στους υφυπουργούς Οικονομικών επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υπέγραψαν τις γνωμοδοτήσεις.


Σχολιάστε εδώ