Πρώτη σε μέγεθος αλλά και πρώτη σε ζημίες εκδοτική εταιρεία
Ο ΔΟΛ είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επικεφαλής ενός ομίλου που έχει εδραιωμένη παρουσία με σημαντικό μερίδιο αγοράς στους κλάδους των εκδόσεων ημερήσιων και κυριακάτικων εφημερίδων και περιοδικών γενικού και ειδικού περιεχομένου, στον κλάδο των προεκτυπώσεων, των βιομηχανικών εκτυπώσεων και των τουριστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, οι δραστηριότητες του ομίλου εκτείνονται με συμμετοχές στον κλάδο της τηλεόρασης, της έκδοσης βιβλίων και των τεχνικών βιβλιοπωλείων, καθώς και στην ανάπτυξη και λειτουργία ιντερνετικών πυλών και τη διενέργεια ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω του Διαδικτύου.
Από τη δεκαετία του 1950 και υπό τη διοίκηση του δημοσιογράφου Χρήστου Δ. Λαμπράκη ο ΔΟΛ διέγραψε μια δυναμική πορεία κερδοφόρου ανάπτυξης και τον Οκτώβριο του 1998 ήταν η πρώτη εταιρεία του κλάδου της που εισήγαγε τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από τα 58 αυτά χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, ο γράφων κάλυψε, ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής Σύνταξης του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», που είχε εξελιχθεί, κατά τον χαρακτηρισμό του ίδιου του κ. Λαμπράκη, σε «θεσμό», και ως αρθρογράφος – αναλυτής στις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Τα Νέα», τα τριάντα χρόνια, με εκπληκτικά εκδοτικά, επιχειρηματικά και οικονομικά αποτελέσματα. Τώρα, ως παλαιό στέλεχος της εταιρείας εκπλήσσομαι για τις τόσο σοβαρές ζημίες, γιατί ίσως κυριαρχούσαν τότε άλλες επιχειρηματικές – εκδοτικές – οικονομικές αρχές, όπως της οικονομικής αποτελεσματικότητας και ενός, έστω και μικρού, πολλαπλασιαστή αποδοτικότητας.
Πάντως, με την ευκαιρία αυτή της ανάλυσης του ισολογισμού του 9μήνου του 2008 και της παρουσίασης της οικονομικής κατάστασης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη ΑΕ ο γράφων εκφράζει δημοσίως τις θερμές ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του ομώνυμου ομίλου Χρήστο Δ. Λαμπράκη για την τιμή και την εμπιστοσύνη του να με αναδείξει ως ένα από τα δέκα ανώτατα και ανώτερα διευθυντικά στελέχη του κατά τα τριάντα χρόνια προσφοράς των δημοσιογραφικών μου υπηρεσιών στην κορυφαία εκδοτική επιχείρηση της χώρας μας.
Στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη προσλήφθηκα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και αποχώρησα στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κατά τη στιγμή της αποχώρησής μου από τον ΔΟΛ κατείχα, με βάση την αρχαιότητα, τη δέκατη θέση μεταξύ των ανώτατων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών στον δημοσιογραφικό κλάδο. Προηγούνταν συνάδελφοι που λάμπρυναν τη δημοσιογραφία και συνέβαλαν τα μέγιστα στην εκπληκτική μεταπολεμική οικονομική πορεία και δραστηριότητα του ΔΟΛ. Είναι, κατά σειρά προϋπηρεσίας, ο αείμνηστος Λέων Καραπαναγιώτης (προσελήφθη το 1953), ο Γιάννης Μαρίνος (διευθυντής του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» επί πάνω από τριάντα χρόνια, ο οποίος είχε προσληφθεί το 1954), ο Λεωνίδας Ζενάκος (προσλήφθηκε το 1956), ο Κώστας Μητρόπουλος (1957), ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (1959), ο Μιχάλης Φακίνος (1965), ο Σταύρος Ψυχάρης (1968), ο Κώστας Ρεσβάνης (1968) και ο Βασίλης Νικολόπουλος (1970). Από τα δέκα αυτά ανώτατα και ανώτερα τότε διευθυντικά στελέχη, πολλά έχουν ήδη αποχωρήσει ή συνεργάζονται, ενώ ο έβδομος τότε σε προϋπηρεσία Σταύρος Ψυχάρης είναι σήμερα αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ.
Από την ανάλυση του ισολογισμού 9μήνου του ομίλου και της εταιρείας προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:
=Οι ζημίες μετά φόρους ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου σε 13,4 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εταιρείας σε 3,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4 εκατ. ευρώ και κερδών 5,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
=Η καθαρή θέση, εξαιτίας κυρίως των ζημιών αυτών, διαμορφώθηκε σε επίπεδο ομίλου σε 92,6 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο εταιρείας σε 140,8 εκατ. ευρώ, έναντι 111,1 εκατ. ευρώ και 149,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2007.
=Σημαντική αύξηση κατά 24,8% και 204,4% παρουσιάζουν και οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις τον Σεπτέμβριο του 2008, οι οποίες ανήλθαν σε 112,9 εκατ. ευρώ και 34,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 90,5 εκατ. ευρώ και 11,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2007.
=Συρρίκνωση κατά 1,7% σε επίπεδο ομίλου και αύξηση κατά 11,2% σε επίπεδο εταιρείας παρουσιάζουν οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο του 2008. Ανήλθαν σε 208,3 εκατ. ευρώ και 118 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 211,8 εκατ. ευρώ και 106,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2007. Από το σύνολο των πωλήσεων, ποσοστό 58,85% του ομίλου προερχόταν από έσοδα εκδοτικής δραστηριότητας, έναντι 52,62% τον Σεπτέμβριο του 2007. Αύξηση παρουσιάζουν και τα έσοδα από την κυκλοφορία, τις διαφημιστικές καταχωρήσεις και τις αυτόνομες πωλήσεις σε επίπεδο εταιρείας, που αντιπροσωπεύουν στο 96,18% έναντι 95,04% τον Σεπτέμβριο του 2007.
=Η σημαντική αύξηση των πωλήσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εταιρείας, δεν απέτρεψε τη σημαντική ζημιογόνα πορεία εξαιτίας της εξοντωτικής αύξησης του κόστους πωληθέντων και του κόστους διάθεσης, παρά τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας και διοικητικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, το κόστος πωληθέντων σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 148,9 εκατ. ευρώ, το κόστος διάθεσης σε 51,5 εκατ. ευρώ, το κόστος μισθοδοσίας σε 50,8 εκατ. ευρώ και το κόστος διοικητικής λειτουργίας σε 16,9 εκατ. ευρώ, έναντι 147,4 εκατ. ευρώ, 45,3 εκατ. ευρώ, 54,5 εκατ. ευρώ και 17,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2007. Την ίδια και ίσως χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η εξέλιξη των αντίστοιχων μεγεθών και σε επίπεδο εταιρείας.
Οι μέτοχοι που στις 26 Φεβρουαρίου 2008 κατείχαν ποσοστό άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας είναι ο Χρήστος Δ. Λαμπράκης (7,36%), ο Σταύρος Π. Ψυχάρης (25,16%), το Ίδρυμα Λαμπράκη (25,88%) και η Benbay Limited στην οποία έχει έμμεση συμμετοχή και ο κ. Βίκτωρ Ρέστης (5,61%).