Παραπλανηθείς ο πρωθυπουργός για το Βατοπέδι…

Από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες στην Εξεταστική Επιτροπή, η –κατά την κυβέρνηση– «υπόθεση Βατοπεδίου» είναι «καραμπινάτο» σκάνδαλο. Υπήρξε οργανωμένο σχέδιο λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας. Με κεντρική κατεύθυνση, εκτελεστικά όργανα και υψηλή προστασία.

Επί κυβερνήσεως ΝΔ, το κράτος παραιτήθηκε από κερδισμένη δίκη, προχώρησε σε άκρως ασύμφορες ανταλλαγές δημόσιας γης με τη Μονή, έγιναν παράνομες και παράτυπες πράξεις αποχαρακτηρισμού, αλλαγής χρήσεων, μεταβιβάσεις ακόμα και «εκτός συναλλαγής» ακινήτων, κ.λπ. Ζημία για το Δημόσιο, γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

Δειγματολόγιο ακινήτων προσφερόταν στη Μονή για να διαλέξει τα φιλέτα. Διακόσια εξήντα ακίνητα πηγαινοέρχονταν, σε ένα αλισβερίσι εξευτελιστικό για το κράτος. Ανταλλάγησαν «νερό και ψάρια» με οικόπεδα. Κάποτε οι καλόγεροι βάφτιζαν το κρέας ψάρι, για να παρακάμψουν τη νηστεία. Εδώ, με συνδρομή υπουργών, τα ψάρια της λίμνης «βαφτίστηκαν» οικοπεδικά φιλέτα. Κραυγαλέες οι περιπτώσεις του Ολυμπιακού Ακίνητου και των αγροκτημάτων της Ουρανούπολης (8.600 στρέμματα), που από δάση έγιναν οικόπεδα.

Το σκάνδαλο έχει την υπογραφή της ΝΔ. Οι πολιτικές ευθύνες είναι αυταπόδεικτες και προσωποποιημένες στους υπουργούς της. Όσο για τις ευθύνες υπουργών του ΠΑΣΟΚ, θα είχαν πράγματι εάν δεν είχε γίνει η αναπομπή. Αναπομπή που η ΝΔ όχι μόνο δεν αξιοποίησε αλλά και ακύρωσε. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ, το 2004, η Μονή δεν είχε τίτλους ιδιοκτησίας. Υπήρχε αναπομπή και ανοιχτή, κερδισμένη υπέρ του Δημοσίου, δίκη. Να μην το ξεχνάμε.

Όψιμα, για το θεαθήναι, αναγνώρισε τις ευθύνες και ο κ. πρωθυπουργός. Παραπλανηθείς ο ίδιος, όπως και οι υπουργοί του! Δεν πείθει. Αυτά είναι για τον πνευματικό, τον εξομολογητή, δεν είναι για τον λαό. Αν πράγματι αναδέχεται τις ευθύνες, τότε πρέπει να δέχεται την Προανακριτική. Όλα τα στοιχεία και τα πορίσματα της αντιπολίτευσης συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της διερεύνησης ποινικών ευθυνών για συγκεκριμένους υπουργούς.

Ο πρωθυπουργός, δυστυχώς, εμμένει στην πολιτική συγκάλυψης που χάραξε από την αρχή. Με στόχο την παραγραφή. Σύρθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή υπό το βάρος της κατακραυγής και της κρίσης στη Δικαιοσύνη που η κυβέρνησή του δημιούργησε. Και τώρα, η ΝΔ με το πόρισμα-κοροϊδία, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Με τη θεωρία των «αντικειμενικών» ευθυνών, επιδιώκει την απαλλαγή «εκ πασών» των ευθυνών. Η διερεύνηση του σκανδάλου δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Δεν πρέπει να μπει ταφόπλακα. Είναι η ώρα της Προανακριτικής, της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για διερεύνηση των ποινικών ευθυνών. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στη μεγαλύτερη ίσως «κομπίνα» της μεταπολεμικής Ελλάδας. Άλλωστε, τα στοιχεία όσον αφορά στους λογαριασμούς είναι ελλιπή. Έπαιξε «κρυφτούλι» η ΝΔ με το άνοιγμα των λογαριασμών. Ο έλεγχος συνεχίζεται και, ίσως, αποκαλύψει πολλά.

Δεν ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή. Όμως ο καταλογισμός ευθυνών και η τιμωρία των ενόχων είναι απαίτηση της κοινωνίας. Πιστεύω ότι δίνεται μια ευκαιρία στον πολιτικό κόσμο να απαντήσει στις επικρίσεις, σε όσους μιλούν για ασυλία και ατιμωρησία των πολιτικών. Μια ευκαιρία που, στη συγκυρία, με την εντεινόμενη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων προς την πολιτική, δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Αλίμονο αν πάει!

Ανάληψη ευθύνης από τον πρωθυπουργό σημαίνει ακόμη πράξη επανόρθωσης. Για να προστατευτούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Να

επανέλθει το καθεστώς, σε σχέση με τις ιδιοκτησίες στην πρότερη κατάσταση. Η ΝΔ αρνήθηκε τη σχετική πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ. Αυτό που

έχει σημασία είναι να μην αφήσουμε ενεργό το ηφαίστειο, να μη συνεχιστεί το σκάνδαλο. Η επαναφορά με νόμο του καθεστώτος ιδιοκτησίας στην πρότερη κατάσταση θα ήταν και ένα μήνυμα της Βουλής ότι κανένας δεν μπορεί να παίζει με τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ότι θα μας βρει, όλες τις πτέρυγες, ενωμένους, απέναντι, ανεξάρτητα

από τις διαφορές μας.

Με τέσσερις μήνες καθυστέρηση ο πρωθυπουργός είπε το «mea culpa». Όμως, όσο δεν υπάρχει παραίτηση, όσο δεν συμφωνεί για Προανακριτική, όσο δεν προβαίνει σε πράξη επαναφοράς στο πρότερο καθεστώς ιδιοκτησίας, θα μένει παραπλανημένος. Και όπως ξέρουμε, η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης!


Σχολιάστε εδώ