«ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ»

Όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας παραδόθηκαν στην οχλοκρατία και το χάος. Οι ταραχές αυτές έμοιαζαν σαν δεύτερα Δεκεμβριανά. Ύστερα από 64 χρόνια η Αθήνα γνωρίζει, για μια ακόμη φορά, την υπερβολή της αντιδικίας, την καταστρεπτική μανία της τυφλής διαμαρτυρίας και τις καταστροφές της αχαλίνωτης οχλοκρατίας. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν ταυτόχρονα και με την ίδια μεθοδολογία φρονώ ότι δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αυθόρμητο ξέσπασμα του λαού. Όλα δείχνουν ότι ήσαν οργανωμένα. Από ποιους και γιατί; Ευδιάκριτοι οι στόχοι. Βρήκαν έδαφος στρωμένο από την αγανάκτηση του λαού ενάντια στην κυβέρνηση για τα σκάνδαλα και την προσπάθεια συγκάλυψής τους και για την ασκούμενη αντιλαϊκή και απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική. Έτσι έβαλαν μπροστά τη νεολαία για να καλύψει την εγκληματική δραστηριότητα των κουκουλοφόρων. Οι νέοι με τα τσακισμένα όνειρα και τα θλιβερά πρότυπα, που τους ενέπνευσε η σημερινή κοινωνία της διαφθοράς και της απάτης, μπήκαν μπροστά και με τον νεανικό τους φανατισμό και την καθοδήγηση από τους οργανωτές του ξεσηκωμού ξεπέρασαν τα όρια και αγνόησαν τη συμβουλή «Παν μέτρον άριστον» για την αποφυγή της υπερβολής.

Την περιφρόνηση στη διδασκαλία των αρχαίων Ελλήνων για την αποφυγή της υπερβολής και την προτροπή να μην ξεπερνάμε το μέτρο τη διδάξαμε εμείς, η «διοικούσα» γενιά των τελευταίων 30 χρόνων, όπου ξεπεράσαμε κάθε όριο και φτιάξαμε μια κοινωνία χωρίς ιδανικά και αξίες, μια κοινωνία της υπερβολής και της αχαλίνωτης επιδίωξης του κέρδους. Οι σημερινοί πατεράδες και παππούδες γκρέμισαν τα σύνορα μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, μεταξύ ηθικής και απάτης, μεταξύ ευπρέπειας και υπερβολής, μεταξύ θεμιτής συμπεριφοράς και αναίδειας. Φτιάξαμε μια κοινωνία σκέτη ζούγκλα, χωρίς φραγμούς και αναστολές. Φτιάξαμε ένα κράτος διαπλεκόμενο και δυστυχώς παραλυμένο, που ρίχνει τα εκατομμύρια στους πλούσιους και τις σφαίρες στους φτωχούς και ενδεείς. Φτιάξαμε μια κοινωνία που κατεδάφισε όλες τις αξίες και ανύψωσε το κέρδος στον θρόνο της μοναδικής αξίας. Και όπως λέει ο Πολ Σαμουέλσον: «Ο πυρετός του κέρδους μόλυνε όλον τον πλανήτη».

Τι είδους πρότυπα είχαν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας; Ο ηθικός και ο ευπρεπής θεωρούνται βλάκες, ο απατεώνας, ο κλέφτης, ο αδίστακτος θεωρούνται ιδιοφυείς και πετυχημένοι. Άξιοι… σεβασμού οι «εγκληματίες με κολλάρο και σαμσονάιτ». Αυτοί είναι τα πρότυπα για τους νέους.

Και τώρα στα ερείπια μιας ηθικά ρημαγμένης κοινωνίας θρηνούμε για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου Αλέξη για τα αναρίθμητα σκάνδαλα της πολιτικής και εκκλησιαστικής εξουσίας, για την οχλοκρατία, την εξάπλωση της φτώχειας και την εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων.

Γιατί θρηνούμε, αφού εμείς διδάξαμε την απόκτηση πλούτου χωρίς μόχθο, τη χωρίς ηθικές αρχές εξουσία, τη διαπλεκόμενη πολιτική και τους διαπλεκόμενους πολιτικούς, το εμπόριο χωρίς ήθος και κοινωνικό αίσθημα, την Επιστήμη στην υπηρεσία αποκλειστικά και μόνον του εύκολου πλουτισμού και την οικονομία χωρίς ίχνος ανθρωπιάς! Αυτή η ηθικά ξεχαρβαλωμένη κοινωνία, που δημιούργησε και μια απάνθρωπη οικονομία, έστρωσε το χαλί για τα καταστροφικά, οχλοκρατικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Οργή της νεολαίας ενάντια στο κατάντημα και τη συντριβή των ονείρων. Γιατί οι νέοι πάντα έχουν αξίες, οράματα και ευγενείς επιδιώξεις, πριν μολυνθούν από την κρατούσα διαφθορά.

Και τώρα τι κάνουμε; Φτάνουν τα δάκρυά μας για τα οχλοκρατικά γεγονότα, τη δολοφονία του άτυχου Αλέξη, τους εμπρησμούς και τις καταστροφές; Δεν φτάνουν τα δάκρυα. Η σύνεση θα πρέπει να κυριαρχήσει και ο προβληματισμός για την κληρονομιά που αφήνουμε στους επιγόνους μας. Η κυριαρχία της διεφθαρμένης παγκοσμιοποιημένης ασύδοτης αγοράς, η διάλυση του κράτους Πρόνοιας, η αδικία σε βάρος των εργαζομένων, η οχλοκρατία, ο αστυνομικός που πυροβολεί και σκοτώνει διαδηλωτή, οι πολιτικοί που εξαπατούν τους λαούς και χαλκεύουν δεσμά για τους πολίτες είναι τα συμπτώματα μιας κοινωνίας που νοσεί βαριά. Μιας κοινωνίας της ηθικής παρακμής και της βίαιης κατάλυσης των φραγμών. Τα αφεντικά της παγκοσμιοποίησης και της νεοφιλελεύθερης οικονομίας κατάφεραν να οδηγήσουν στον εκφυλισμό πολιτικές ιδεολογίες, πολιτικούς όλων των αποχρώσεων, κρατικούς μηχανισμούς, πολίτες όλων των δραστηριοτήτων ακόμη και τάχα αφιερωμένους στον Θεό. Και έτσι έπλασαν μια κοινωνία που αναπαράγει διαφθορά και σήψη. Και εδώ θα πρέπει να εστιαστεί ο προβληματισμός μας. Θέλουμε μια κοινωνία τέτοιου επιπέδου; Και αν όχι, τι επιβάλλεται να κάνουμε; Η κοινωνική σήψη, η πολιτική διαφθορά και η οικονομική κρίση, καταστάσεις που επέφερε και παγίωσε ο νεοφιλελευθερισμός, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες που προκάλεσαν την εξέγερση των τελευταίων ημερών. Με αιχμή του δόρατος τη νεολαία, το πλέον εύπλαστο τμήμα της κοινωνίας, και με την εκμετάλλευση της δολοφονίας του άτυχου 15χρονου Αλέξη, η εξέγερση αυτή γιγαντώθηκε, απέκτησε διάρκεια, μπήκαν στο παιχνίδι νέοι παίκτες και έγινε «εξαγώγιμο» είδος. Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου μπορεί να προκαλέσει εξέγερση της αγανακτισμένης κοινωνίας με αφορμή γεγονότα που μπορεί να φαίνονται άσχετα με την οικονομική κατάσταση του λαού. Σε τέτοιες καταστάσεις που η διαφθορά, η σήψη και η οικονομική εξαθλίωση κυριαρχούν σε πολλές γειτονικές χώρες, η εξέγερση γίνεται εύκολα εμπορεύσιμο είδος. Να γιατί οι Ευρωπαίοι «Ηρακλείς του νεοφιλελευθερισμού» φοβούνται τώρα εξέγερση και σε άλλα κράτη της ΕΕ. Γιατί σε όλα τα κράτη-μέλη επικρατούν συνθήκες και καταστάσεις παρόμοιες με τις δικές μας. Γιατί παντού η νεολαία συναισθάνεται τις οικονομικές δυσκολίες των γονέων και τις αδικίες του συστήματος. Και εύκολα ευαισθητοποιείται στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Άλλωστε, στις περισσότερες εξεγέρσεις πρωτοστατούν οι νέοι!

Φαντάζομαι ότι ο Καραμανλής και ολόκληρη η κυβέρνηση έχουν επίγνωση των βασικών αιτίων που έχουν προκαλέσει τα τωρινά γεγονότα. Οι όποιοι οργανωτές της εξέγερσης -και ασφαλώς υπήρξαν οργανωτές- εκμεταλλεύτηκαν άριστα τη σημερινή κατάσταση. Και φυσικά θα συνεχίσουν να την εκμεταλλεύονται μέχρι να πετύχουν τους όποιους σκοπούς τους. Συνεπώς αν θέλει η κυβέρνηση την εκτόνωση της κατάστασης, δεν έχει παρά να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα προκαλέσουν την εξαφάνιση ή τουλάχιστον τον περιορισμό της λαϊκής οργής. Η κυβέρνηση και οι εξεγερμένοι διαδηλωτές ακολουθούν τη μέθοδο του συμψηφισμού στα κουκουλώματα!

Η κυβέρνηση συνεχίζει την πρακτική των κυβερνήσεων Σημίτη και κουκουλώνει τα σκάνδαλα και οι κουκουλοφόροι κουκουλώνουν τα πρόσωπά τους. Επιτέλους, βγάλτε όλοι τις κουκούλες για να δει ο λαός ποιοι είστε! Όχι, κύριε πρωθυπουργέ, στα κουκουλώματα των σκανδάλων. Καλά, η εμπειρία της Θεσσαλονίκης δεν σας δίδαξε ότι το κουκούλωμα δεν γίνεται ανεκτό; Γιατί το επιχειρήσατε και προ ημερών στη συνέντευξή σας στις Βρυξέλλες; Δις εξαμαρτείν! Διώξτε από την κυβέρνησή σας όσους βαρύνονται, άθελα ή ηθελημένα, με σκάνδαλα και ανεξάρτητα από τη θεμελίωση ή μη ποινικών ευθυνών. Διώξτε τους ανήμπορους ή αδρανείς από την κυβέρνηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υποσχεθήκατε ότι θα κυβερνήσετε με ανθρώπους της γενιάς σας. Όμως αυτοί είναι που σας πρόδωσαν, ίσως άθελά τους. Περιορίστε την ανεξέλεγκτη δραστηριότητά τους. Σταματήστε τη διαφθορά και τη σήψη που κυριαρχεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επιτέλους προχωρήστε στην πολυπόθητη απ’ όλους επανίδρυση του κράτους. Στη χώρα μας τώρα δεν υπάρχει κράτος. Το διαπιστώσαμε αυτό και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων γεγονότων. Περιορίστε την εγκληματικότητα, γιατί σε λίγα χρόνια οι πολίτες θα πάρουν στα χέρια τους την εφαρμογή και την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καμιά ανοχή πλέον στους κάθε λογής «νταβατζήδες» και «εθνικούς προμηθευτές». Κύριε πρωθυπουργέ, αλλάξτε την οικονομική πολιτική και εφαρμόστε ένα πιο ανθρώπινο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Ο νεοφιλελευθερισμός και η οικονομία της ασύδοτης αγοράς δεν είναι μονόδρομος, όπως τα παρουσιάζουν ορισμένοι, είτε από αφέλεια είτε από συμφέρον. Είναι κοινωνική συμφορά γιατί διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και τραυματίζουν θανάσιμα την κοινωνική συνοχή. Δείξτε ενδιαφέρον για τα προβλήματα του εργαζόμενου λαού. Αλλάξτε την οικονομική πολιτική, γιατί αυτή που ακολουθείτε οδηγεί κι εσάς και τη χώρα σε αδιέξοδο. Εγκαταλείψτε τη φθαρμένη και διεφθαρμένη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία. Αυτοί που με λύσσα σας πολεμάνε, ισχυροί παράγοντες του εσωτερικού και του εξωτερικού, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν τίποτε όταν θα έχετε τον λαό στο πλευρό σας. Και αν αυτοί οι ισχυροί, που τέθηκαν αντιμέτωποί σας, καταφέρουν να σας απομακρύνουν από την εξουσία, πρέπει να ξέρετε ότι είναι προτιμότερο να σας διώξουν οι ισχυροί του κατεστημένου παρά η οργή του λαού. Αυτά πρέπει να γίνουν για αναστροφή της τωρινής κατάστασης.

Η σημερινή κατάσταση είναι δύσκολη και γίνεται ακόμη δυσκολότερη από τη βαθιά διεθνή κρίση. Και γρήγορα τα δυτικά κράτη θα φτάσουν σε τέτοιο αδιέξοδο που για να σωθεί ο νεοφιλελευθερισμός της απάτης και της διαφθοράς θα μετατρέψουν τα κράτη σε πηγές κοινωνικής ανωμαλίας. Θα φτιάξουν το κράτος-τρομοκράτη και το κράτος-δολοφόνο! Θα είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του ξεπεσμού πριν από την τελική κατάρρευση. Το έργο αυτό έχει παιχθεί πολλές φορές στην Ιστορία της ανθρωπότητας.


Σχολιάστε εδώ