Ο λαός, Τάσσο, δεν σου δίνει άδεια απουσίας…

Όλος ο Ελληνισμός αποχαιρέτισε τη Δευτέρα με οδύνη και εθνική υπερηφάνεια τη σορό του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Του ηγέτη που έδρασε και έζησε με βάση αρχές και αξίες, που υπήρξε εχθρός της αδικίας, πολέμιος του παραλόγου, ένας πατριώτης ακλόνητος, το περήφανο παιδί της Κύπρου. «Αθάνατος…». Όλος ο Ελληνισμός αποχαιρέτισε τη Δευτέρα με οδύνη και εθνική υπερηφάνεια τη σορό του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Του ηγέτη που έδρασε και έζησε με βάση αρχές και αξίες, που υπήρξε εχθρός της αδικίας, πολέμιος του παραλόγου, ένας πατριώτης ακλόνητος, το περήφανο παιδί της Κύπρου.

Με πρώτο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι πέρασαν μπροστά από τη σορό του και απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον πολιτικό, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δίκαια του Ελληνισμού.

ʽOλοι ήταν εκεί. Πολιτεία, κλήρος και λαός. Στην εξόδιο ακολουθία, η οποία εψάλη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και σύσσωμης της Ιεράς Συνόδου, παρίσταντο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, όλη η πολιτική ηγεσία και πλήθος κόσμου (δεν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι των οποίων οι εφημερίδες να μη βρήκαν την ευκαιρία να ρίξουν… χολή και να εκφράσουν την… αγάπη τους για τον μεγάλο ελληνοκύπριο πολιτικό: «Τον ξεφορτωθήκαμε» και «Έφυγε ο δολοφόνος», έγραφαν οι συνομιλητές σήμερα του Δ. Χριστόφια).

Μεγάλη η συγκίνηση στα λόγια που ακούστηκαν. Ανεπανάληπτα συγκλονιστικός ο επικήδειος που εκφώνησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος απευθυνόμενος στον νεκρό ηγέτη είπε: «Ο λαός δεν σου παραχωρεί άδεια απουσίας ωσότου λεύτεροι σεριανίσουμε στα λεύτερα αγαπημένα τοπία».

Αφού υπογράμμισε ότι «ειρήνη και πρόοδος μπορούν να διασφαλισθούν μόνο σε συνθήκες αλληλοσεβασμού», πρόσθεσε: «Διάλεξες συνειδητά τον δρόμο του εθνικού Γολγοθά, γιατί γνώριζες πως μόνο με την ανάληψη ευθυνών χαράσσονται οι δρόμοι της εθνικής σωτηρίας. Στη ρήτρα ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω όμως πως ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν. Πεθαίνουν όσοι δεν αφήνουν κληρονομιά. Κι εσύ αφήνεις αξιόλογη κληρονομιά». Γι’ αυτό και «δεν θα δεχθούμε χωριστά κράτη και συνεταιρισμό που οδηγεί σε πολυκηδεμονευόμενο συνομοσπονδιακό μόρφωμα».

Στο ίδιο έντονα φορτισμένο συγκινησιακό κλίμα, η κόρη του, Αναστασία Παπαδοπούλου, τον διαβεβαίωσε εκ μέρους όλης της οικογένειάς του ότι θα ακολουθούν πάντα τον δρόμο που αυτός χάραξε: «Στο καλό αγαπημένε μας πατέρα. Καλό σου ταξίδι. Μην ανησυχείς για μας. Εμείς θα ακολουθούμε πάντα τον δρόμο που εσύ μας χάραξες και θα τον φωτίζουν οι σκέψεις, οι πράξεις, η ιστορία και η αξιοπρέπειά σου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στον αποχαιρετισμό του, είπε για τον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι «έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία από τη διάλυση και εμάς από την αναζήτηση, εκτός Κύπρου, νέας πατρίδας».

Σε πανό της νεολαίας του ΔΗΚΟ αναγράφονταν οι φράσεις: «Τάσσος Παπαδόπουλος, άξιος του γένους», «Αυτός ο λαός δεν λυγίζει και δεν πτοείται μέχρι την τελική δικαίωση», «Καλό ταξίδι Έλληνα» και «Ο αδούλωτος Ελληνισμός σε αποχαιρετά».

Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης με γραπτή δήλωσή του, αφού εύχεται ο κυπριακός λαός να παραδειγματισθεί «από τον Μεγάλο νεκρό, δείχνοντας τη συνέπειά του προς την αρνητική θέση, την οποία ο ίδιος τόσο εκφραστικά κατά το δημοψήφισμα εξεδήλωσε με την απόρριψη του αρχικού Σχεδίου Ανάν», καταλήγει ότι η μνήμη του «θα παραμείνει αιωνία στις συνειδήσεις όλων των Ελλήνων, όπου Γης, και ανεξίτηλη στις δέλτους της Ιστορίας των ηγετικών μορφών του Ελληνισμού».

Αίσθηση επίσης προκάλεσε και η νεκρολογία του ισπανού υπουργού των

Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος (που δημοσιεύθηκε και στην «El Mundo»), που αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του «για έναν μεγάλο κύπριο πατριώτη», πρόσθεσε με θάρρος: «Λίγοι δυτικοί ηγέτες διάβασαν αυτό το Σχέδιο με αυστηρότητα και διάλεξαν την εύκολη λύση: Να βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο, έναν υπεύθυνο, αντί να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις ψάχνοντας λύση αποδεκτή απ’ όλα τα μέρη».


Σχολιάστε εδώ