Ο Καραμανλής στη θέση του Αλογοσκούφη!

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ γαλάζιοι βουλευτές αλλά και τα στελέχη της ΝΔ πιέζουν για έναν ανασχηματισμό-σοκ, με αλλαγές προσώπων που θα συνδυασθούν με στροφή της κυβερνητικής πολιτικής σε βασικούς τομείς. Ζητούν εναγωνίως, σε μια ύστατη προσπάθεια για την αναστροφή του δυσμενούς πολιτικού κλίματος, να γίνουν σαρωτικές αλλαγές, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αν ο Κώστας Καραμανλής κινηθεί με το σκεπτικό να μη δυσαρεστήσει τους κορυφαίους και να μη διαταράξει τις εσωτερικές ισορροπίες, τότε «είναι προτιμότερο ν’ αφήσει τα πράγματα ως έχουν, γιατί αλλιώς θα τα χειροτερέψει», όπως σημειώνουν.

ΩΣΤΟΣΟ ακόμη και υπουργοί παραδέχονται ότι πρέπει να αναληφθούν «δραματικές πρωτοβουλίες», γιατί σε διαφορετική περίπτωση το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ θα παγιωθεί κατά τέτοιον τρόπο που η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Βαθύς και σαρωτικός

ΣΥΜΦΩΝΑ με τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει κάνει τις βασικές επιλογές του… Ο ανασχηματισμός θα είναι βαθύς, δομικός και σαρωτικός, και στη νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει ή να μπει κανένα στέλεχος που να έχει την παραμικρή… αμυχή και το όνομα του να είναι μπλεγμένο σε οποιοδήποτε θέμα και ο κορμός είναι τρία πρόσωπα, Παυλόπουλος, Ντόρα και Σουφλιάς, που είναι αμετακίνητα.

Οι πρωτοκλασάτοι

ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ο Καραμανλής «προσχωρήσει» στη γενική απαίτηση για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό, επιφέροντας την πλήρη ανατροπή στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάτι που θεωρείται οριστικό και ξεκαθαρισμένο, εκτός αν «δεν του βγει», τότε θα έχει να επιλύσει ένα σκανδιναβικό σταυρόλεξο. Κομβικό σημείο η θέση του υπουργού Οικονομίας, που θα σηματοδοτήσει και το εύρος των αλλαγών, γιʼ αυτό ακριβώς και ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι ακριβώς θα κάνει μαζί του. Υπάρχει έντονος προβληματισμός μήπως η αλλαγή του προσώπου του υπουργού θεωρηθεί όχι μόνο παραδοχή της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, αλλά και αλλαγή κυβερνητικής επιλογής. Και τούτο γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό ότι δεν αρκεί η αλλαγή του προσώπου, ούτε η αντικατάσταση του υπουργού.

Πρόταση για τον ίδιο

ΣΤΗ ΘΕΣΗ του υπουργού Οικονομίας θα πρέπει λοιπόν να επιλεγεί ένα πρόσωπο που θα εφαρμόσει μια νέα, πιο φιλολαϊκή πολιτική, πράγμα δύσκολο, γιʼ αυτό δεν είναι απίθανο ο Αλογοσκούφης να παραμείνει στην θέση του. Εκτός αν γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό μια πρόταση-έκπληξη που έχει διατυπωθεί, αλλά δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστή, την οικονομία να την αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (!), όπως ακριβώς είχε γίνει με το υπουργείο Πολιτισμού το 2004.

ΦΑΒΟΡΙ για τη θέση του Αλογοσκούφη δεν έχει φανεί στον ορίζοντα και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να κάνει την έκπληξη, τοποθετώντας νέο πρόσωπο ή ακόμη και τεχνοκράτη.

Η δεύτερη εκδοχή φαίνεται πιο δύσκολη, διότι από τη φύση τους οι τεχνοκράτες δεν μπορούν να υπηρετήσουν μια πολιτική με πιο λαϊκά χαρακτηριστικά, καθώς έχουν συνηθίσει να «αποθεώνουν» τους αριθμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ίδιες πληροφορίες, ο Προκόπης Παυλόπουλος κρατάει το υπερυπουργείο (Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Επικρατείας), ορίζοντας κυβερνητικό εκπρόσωπο που θα υπάγεται σʼ αυτόν. Μέχρι αυτήν τη στιγμή είναι σαφές ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει στη δομή του υπερυπουργείου, ενώ διαψεύδονται τα διοχετευόμενα σενάρια περί δημιουργίας υπουργείου Προεδρίας με αρμοδιότητες τη Δημόσια Διοίκηση και τα Μέσα Ενημέρωσης, όπου θα υπαχθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το Εσωτερικών να παραμένει μαζί με το Δημόσιας Τάξης, μετονομαζόμενο σε Εσωτερικών Υποθέσεων ή Εσωτερικής Ασφάλειας. Μια τέτοια κίνηση όμως, να πάρει το Δημόσιας Τάξης από τον Παυλόπουλο, θα μπορούσε να εκληφθεί ως αιχμή μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες θεωρείται απίθανο να το υιοθετήσει ο πρωθυπουργός.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ πάντως εξίσωση που πρέπει να επιλύσει ο πρωθυπουργός είναι αυτή που αφορά το πρόσωπο που θα αναλάβει χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, δεδομένου ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί η σημερινή κατάσταση, δηλαδή με βασικό τον Αντώναρο. Από τα ονόματα που ακούγονται είναι και αυτά του πρώην υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου αλλά και του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου, ενώ τις τελευταίες ημέρες συζητείται μεταξύ των άλλων και το όνομα του Άρη Σπηλιωτόπουλου! Απίστευτο ακούγεται, αν λάβει κανείς υπόψη τι έχει προηγηθεί, αλλά, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «με τον Καραμανλή ποτέ δεν ξέρεις».

Τι θα γίνει με τον Μεϊμαράκη

ΚΑΤʼ ΑΡΧΑΣ φαίνεται, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ότι ο Μεϊμαράκης θέλει να γυρίσει στο κόμμα, όμως αυτό που στην ουσία επιθυμεί, λόγω των αρχηγικών φιλοδοξιών που πλέον έχει, είναι να γυρίσει ως Νο2… Και τούτο γιατί ως Γραμματέας όχι μόνο πρόκειται να παίξει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο σε περίπτωση διαδοχής, αλλά θα μπορέσει από το κόμμα να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ και τις αρχηγικές του φιλοδοξίες. Ο ίδιος αφήνει να διαρρεύσει ότι προτιμά να μετακινηθεί στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι απλώς προσπαθεί να… σπάσει τα νεύρα του Λευτέρη Ζαγορίτη!

Κομματικά στελέχη δεν θεωρούν απίθανο να πάει ξανά Γραμματέας ο Μεϊμαράκης, που το θέλει για να προωθήσει τις φιλοδοξίες του για τη μετά Καραμανλή εποχή.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τη θέση του Γραμματέα του κόμματος πάντως ακούγεται ότι μπορεί να πάει και

ο Στυλιανίδης, παρά τα τελευταία γεγονότα τα οποία έχουν πλήξει το γόητρό του. Στην περίπτωση μετακίνησής του, για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Αντώνη Σαμαρά, παρότι η επιστροφή είναι πιθανότερο να γίνει μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΤΗ ΘΕΣΗ του Γραμματέα του κόμματος φαίνεται ότι τη διεκδικεί και ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πλην όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να «ηγηθεί» του κόμματος, να κινητοποιήσει τον μηχανισμό και να το οδηγήσει στις εκλογές.

Ανάπτυξης ή Παιδείας

ο Σαμαράς…

ΒΕΒΑΙΗ θεωρείται η απομάκρυνση του Χρήστου Φώλια από το Ανάπτυξης και ως πιθανοί αντικαταστάτες του φέρονται οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Παπαθανασίου και Αντώνης Σαμαράς για τον οποίο όπως είπαμε «παίζει» και για το υπουργείο Παιδείας.

Θυμωμένος με τον «Αβραμό»

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός προβληματίζεται έντονα για το αν θα αφήσει στη θέση του τον Αβραμόπουλο, με τον οποίο είναι θυμωμένος για τη δήλωσή του ότι «έχει ολοκληρώσει το έργο του στον χώρο της Υγείας», σε έναν χώρο που στην κυριολεξία βράζει και βρίσκεται σε διαρκή κρίση… Δεν φαίνεται πάντως να έχουν βάση οι φήμες που φέρουν ως πιθανή διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου τη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ναι μεν θέλει να επανέλθει στην ενεργό πολιτική δράση, αλλά προτιμά, όπως λέγεται, να διαδεχθεί τον Σταύρο Δήμα στη θέση του Επιτρόπου. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Αβραμόπουλος επιθυμεί να αποχωρήσει από το Υγείας, το είπε άλλωστε δημόσια και έκανε και… απολογισμό του έργου του στα μέσα της εβδομάδας και έτσι το Μέγαρο Μαξίμου είναι προς αναζήτηση νέου υπουργού… χωρίς να είναι βέβαιο ότι ο σημερινός υπουργός θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο…

Ακόμη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αντικατασταθούν και οι δύο υφυπουργοί, Κωνσταντόπουλος και Παπαγεωργίου.

Τι θα γίνει με τον Λιάπη

ΜΕΓΑΛΟ ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος παραμένει «αδύναμος κρίκος» στην κυβέρνηση, αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τις αποκαλύψεις για εμπλοκή του στην υπόθεση Ζήμενς. Ο ίδιος σε ορισμένους δημοσιογράφους λέει ότι θέλει να παραμείνει στο Πολιτισμού και σε άλλους ότι πηγαίνει στο Ανάπτυξης.

Από το Μαξίμου αφήνεται να εννοηθεί ότι θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Θα πρόκειται για «μεγάλη κίνηση» του Καραμανλή, δεδομένης της συγγενικής του σχέσης με τον Λιάπη, γιʼ αυτό και πολλοί κρατούν επιφυλάξεις.

«ΚΥΜΑ ΦΗΜΩΝ» υπάρχει και για το σημερινό υφυπουργείο Αθλητισμού. Σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, θα διαχωριστεί από το Πολιτισμού και θα υπαχθεί στο Παιδείας, ενδεχόμενο που είναι μάλλον απίθανο, και σύμφωνα με άλλες θα γίνει αυτόνομο υπουργείο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε τα όποια σχέδια του Καραμανλή για μικρότερο και πιο ευέλικτο Υπουργικό Συμβούλιο, αφού αίφνης θα είχε να εποπτεύσει ένα ακόμη υπουργείο.

Εκτός οι του Βατοπεδίου

ΕΚΤΟΣ του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα μείνουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ήτοι οι κ. Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας, ίσως και ο Κ. Κιλτίδης, ακούγεται ακόμη και το όνομα του Μπέζα, ενώ δεν πρόκειται να επανέλθουν και οι έμμεσα αναμεμειγμένοι σ’ αυτό Θόδωρος Ρουσόπουλος, Σάββας Τσιτουρίδης και Βασίλης Μαγγίνας.

Θα φύγουν τα golden boys;

ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου οι αλλαγές να μην περιορισθούν στην κυβέρνηση, αλλά να επεκταθούν και στους διοικητές των οργανισμών. Βουλευτές και κομματικά στελέχη πιστεύουν ότι ο Καραμανλής πρέπει να ζητήσει την παραίτηση όλων των προέδρων των ΔΕΚΟ για να γίνει ένα νέο ξεκίνημα.

Ικανοποίηση

ΤΕΛΟΣ, να πούμε ότι η κίνηση του Κώστα Καραμανλή να αναλάβει προσωπικά και δημόσια τις πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση του Βατοπεδίου έχει προκαλέσει ανακούφιση στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να λείπουν οι γκρίνιες ότι και σε αυτήν την περίπτωση ο πρωθυπουργός αντέδρασε καθυστερημένα, βουλευτές (όπως π.χ. ο Γιάννης Μανώλης) έκαναν λόγο για «νέα μέρα» στην παράταξη και ότι «τώρα απελευθερωθήκαμε».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι μετά την κίνηση του Καραμανλή τόσο οι ίδιοι όσο και οι οπαδοί της ΝΔ θα σταματήσουν να βρίσκονται σε «θέση άμυνας».

ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ έγγραφο της Ρηγίλλης επισημαίνεται ότι, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Κώστας Καραμανλής ανέλαβε τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση και επίσης ότι τα τελευταία 30 χρόνια μόνο δύο πρωθυπουργοί έχουν προβεί σε τόσο «γενναία κίνηση». Ο Ανδρέας Παπανδρέου παλαιότερα και τώρα αυτός. Σε κάθε περίπτωση το κλίμα ανακούφισης ήταν εμφανές μεταξύ των βουλευτών τόσο στους διαδρόμους της Βουλής όσο και στην Ολομέλεια, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός.

***
Αντεπίθεση Καραμανλή…

Καταργεί τις Πανελλαδικές Εξετάσεις
και Εθνική Σύνταξη 600 ευρώ σʼ όλους!

ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ παρεμβάσεις που αφορούν τη νεολαία και τους συνταξιούχους ετοιμάζει αμέσως μετά τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου ο ίδιος και η κυβέρνησή του, της οποίας το γόητρο έχει τρωθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό.

ΣΥΜΦΩΝΑ με έγκυρες πληροφορίες που έχει το «Π», ο πρωθυπουργός μέσα στον Γενάρη θα εξαγγείλει:
1. Την κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων για την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.
2. Καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης ύψους 600 ευρώ μηνιαίως, σε όλους και
3. Εξετάζεται η κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων και μη από 70 ετών και πάνω.

ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ αυτά σημαντικά μέτρα ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα μπορέσει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας αφενός μεν με τη νέα γενιά, δηλαδή τους ξεσηκωμένους 17άρηδες, αφετέρου δε με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, των «περήφανων γηρατειών» που δύσκολα τα βγάζουν πέρα και ζουν στα όρια της φτώχειας…


Σχολιάστε εδώ