ο δαίμονας των δημαρχείων

Όσα χρόνια ασχολούμαι με ρεπορτάζ Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέτοιες μεθοδεύσεις, για να πάρουν συγκεκριμένοι εργολάβοι τα έργα, δεν έχω ξαναδεί. Πρώτα γινόταν το έργο, πληρωνόταν ο λεγάμενος και μετά έπαιρναν αποφάσεις για τη νομιμοποίηση του έργου. Έδιναν έργα χωρίς προσφορές και για να μη φαίνεται το στημένο της υπόθεσης «έκοβαν» το έργο σε τμήματα που, φυσικά, το έκανε ο ίδιος εργολήπτης. Η πλάκα είναι ότι σχεδόν όλα τα έργα που έπρεπε να κάνει ο δήμος, τα «έσπρωχναν» στη Δημοτική Επιχείρηση, αφού, εάν γίνονταν από τον δήμο, έπρεπε ν’ ακολουθηθούν διαδικασίες διαγωνισμού. Στην έκθεση των ελεγκτών που, ομολογουμένως, έκαναν πολύ καλή δουλειά, αναφέρουν και όλους τους εργολάβους που πήραν τα έργα κατά το διάστημα του ελέγχου. Τρεις άνθρωποι ήταν οι μόνιμοι εργολήπτες.

QQQ Σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές στους προέδρους των Νομικών Προσώπων και τους αντιδημάρχους στον Δήμο Αμαρουσίου. Μου λένε ότι ο τοπάρχης Γιώργος Πατούλης θα κόψει πολλά κεφάλια. Ο αντιδήμαρχος λυμάτων – τεχνικής υπηρεσίας θα είναι από τους πρώτους που θα μείνει εκτός του νέου διοικητικού σχήματος.

QQQ Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος ο τοπάρχης του Δήμου Βούλας Γ. Μάντεσης. Το είπε ο ίδιος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τον νυν αντιδήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, αλλά δημιουργούνται και σοβαρές προοπτικές για την Ηλέκτρα Τσιριγώτη που είχε δοκιμάσει την τύχη της ως υποψήφια δήμαρχος στις προηγούμενες εκλογές. Δεν θα πρέπει πάντως να υποτιμάται και το γεγονός ότι ο πρώην δήμαρχος Άγγελος Αποστολάτος θα διεκδικήσει ξανά την καρέκλα που είχε, αφού η δεξαμενή των ψηφοφόρων του είναι η ίδια με του νυν δήμαρχου. Η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ δύσκολο να χάσει τον δήμο. Το ζήτημα είναι ποιος από τους πολλούς υποψήφιους θα είναι ο εκλεκτός της Ρηγίλλης.

QQQ Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Ν. Ηρακλείου Βανέσσα Ροζάκη και ο δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος. Χωρίς να έχει παραιτηθεί η πρόεδρος, ο δήμαρχος ζήτησε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να ψηφίσει την αντικατάστασή της, κατηγορώντας την για ανεπάρκεια. Το συμβούλιο ψήφισε την αντικατάσταση, ορίζοντας νέο πρόεδρο τον σύμβουλο Φώτη Τσιόγγα.

QQQ Άνω κάτω έχει γίνει η παράταξη που κάνει κουμάντο στον Δήμο Πετρούπολης, ύστερα από την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Δημήτρη Ταλιούρα. Ο Ταλιούρας είναι ο πιο ισχυρός σύμβουλος της παράταξης, αφού είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς. Το πιο ωραίο όμως είναι οι καταγγελίες που έκανε και αφορούν τρεις συμβούλους της παράταξής του που, όπως είπε, τον πίεζαν να πάρει «περίεργες» αποφάσεις. Πάντως και ο ίδιος ο δήμαρχος δεν έδειξε διάθεση να καλύψει τον παραιτηθέντα πρόεδρο. Όλοι περιμένουν με αγωνία εάν τελικά η παραίτηση θα συνοδευτεί και με την εξαγγελία για δημιουργία νέας δημοτικής κίνησης, όπως ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό. Ίδωμεν.

QQQ Η καρέκλα τελικά είναι η θαυματουργή λύση για να σταματήσει κάποιος να θεωρεί ότι ο δήμαρχος δεν είναι καλός. Τα τελευταία δύο χρόνια ο δημοτικός σύμβουλος της διοίκησης στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, γιατρός, Παναγιώτης Κωκώνης, είχε ασκήσει έντονη κριτική στον δήμαρχο της πόλης. Τις τελευταίες ημέρες όλα είναι μέλι γάλα, αφού, όπως μου λένε, ο φίλτατος Κωκώνης θα τοποθετηθεί πρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο για τη θητεία της επόμενης διετίας.

QQQ Είδα προχθές στο πιο κεντρικό εστιατόριο της Νέας Σμύρνης, το «ΠΟΛΙΣ», να συντρώγουν δύο εν δυνάμει υπουργοί πράσινης απόχρωσης με τον υποψήφιο δήμαρχο Δάφνης Γιώργο Δαουλάρη. Επειδή ήμουν δίπλα, απολαμβάνοντας άσπρο κρασί Χατζημιχάλη, άκουσα ότι το επίκεντρο της κουβέντας τους ήταν το πόρισμα που καταλογίζει ευθύνες σε πρόσωπα πρώην υπαλλήλων του δήμου για την κατάχρηση των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα αυτό το είχαμε αποκαλύψει από αυτήν τη στήλη πριν από έναν χρόνο. Το φαγοπότι είχε γίνει επί εποχής του επίσης πράσινου δημάρχου Μπάμπη Σαραντόπουλου.

QQQ Μέχρι το τέλος του 2009 θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς οι δημοτικές επιχειρήσεις, ύστερα από απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Το απίστευτο μπάχαλο με τις χιλιάδες προσλήψεις που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια στις επιχειρήσεις, κάνουν πολύ δύσκολη την εφαρμογή κάθε κατάργησης των δημοτικών επιχειρήσεων, αφού η προσφυγή των εργαζομένων στα δικαστήρια θα τους δικαιώσει εάν οι δήμοι τους απολύσουν. Στους δήμους δεν μπορούν να αποσπαστούν αφού δεν υπάρχουν λεφτά για τους μισθούς τους. Χαμός.

QQQ Ο εκδιωχθείς από τον συνδυασμό του σημερινού δημάρχου Γ. Πατούλη, δημοτικός σύμβουλος, Τ. Γιαννακόπουλος, ήταν προχθές αγκαλιά στους διαδρόμους των δικαστηρίων της Ευελπίδων με τον πρώην δήμαρχο, Τάκη Τζανίκο.

> Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στα «γαλάζια» στελέχη στον Δήμο Πετρούπολης. Ο δύο φορές αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος κ. Καλαφάτης επιτίθεται κατά της προέδρου της τοπικής οργάνωσης κυρίας Παρασκευοπούλου επειδή προωθεί την υποψηφιότητα του κ. Σκαλιστήρα, που διεκδικεί το χρίσμα για τις επόμενες δημοτικές εκλογές από τη Ρηγίλλης.

> Σημαντική είναι η παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Νέα εποχή στους Αγίους Αναργύρους», με επικεφαλής τον Σταύρο Νικητόπουλο, οι καίριες τοποθετήσεις του οποίου για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της πόλης βρίσκουν ανταπόκριση στους δημότες της περιοχής.

Χαρούμενα Χριστούγεννα για 400 οικογένειες στο Μαρούσι
Τετρακόσιες οικογένειες εργαζομένων στον Δήμο Αμαρουσίου θα κάνουν χαρούμενα Χριστούγεννα, μετά τη λύση που έδωσε ο δήμαρχος Γ. Πατούλης, σε ένα ζήτημα που τους απασχολούσε από το 2000. Να ενταχθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημοτική Αστυνομία, με την οποία εξομοιώνονται οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργασίας του Δήμου Αμαρουσίου με αυτούς στις δημοτικές επιχειρήσεις. Με αυτήν την τροπολογία διασφαλίζεται η εργασία τους, που δεν ήταν εφικτό να γίνει, αφού ο Οργανισμός Εργασίας θα κλείσει ως το τέλος του 2009.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Συντρόφια μου, καλά Χριστούγεννα. Αγκαλιάστε τ’ αγαπημένα σας πρόσωπα. Η κάθε στιγμή είναι μοναδική. Δεν ξανάρχεται.

Αφήστε την αγάπη να σας κυριεύσει. Όλα εδώ θα μείνουν.


Σχολιάστε εδώ