Οργίασαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Ουσιαστικά η Τουρκία, εν μέσω μιας διαρκώς κλιμακούμενης εσωτερικής κρίσης στην Ελλάδα, ωθεί τις καταστάσεις στα άκρα, δοκιμάζοντας τις αντοχές της Αθήνας και επικαιροποιώντας όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Παρά τις νέες τυχοδιωκτικές κινήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο που εγκυμονούν κινδύνους θερμού επεισοδίου, η Αθήνα μένει καθηλωμένη στη στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, περιμένοντας ότι έτσι θα «δαμαστεί» το θηρίο. Τις ίδιες ώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να παραμένει μόνο σε φραστικές απειλές κατά της Τουρκίας ζητώντας της απλώς για μια ακόμα φορά (όπως έγινε προχθές Παρασκευή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Τουρκίας) να προχωρήσει στο άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, κάτι το οποίο και πάλι αρνήθηκαν επίμονα οι Τούρκοι, ωστόσο οι Ευρωπαίοι παρά την άρνηση αυτή προχώρησαν στο άνοιγμα άλλων δύο κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και με νωπή ακόμα την πρόκληση με την «εισβολή» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νορβηγικού ερευνητικού σκάφους που πραγματοποίησε έρευνες για πετρέλαιο συνοδευόμενο από τουρκική κανονιοφόρο, η Άγκυρα δημιούργησε και πάλι συνθήκες θερμού επεισοδίου σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Κατ’ αρχάς μόλις την Πέμπτη η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε μια άκρως επικίνδυνη πρόκληση πάνω από το Αιγαίο –και συγκεκριμένα στο Φαρμακονήσι το οποίο έχει αμφισβητήσει πολλές φορές– η οποία κατέληξε σε σκληρές εικονικές αερομαχίες.
Δύο τουρκικά μαχητικά αποσπάστηκαν από τον σχηματισμό τους και πέταξαν σε ύψος 150 μέτρων (500 ποδών) πάνω από το Φαρμακονήσι. Επί δέκα λεπτά –μέχρι δηλαδή να φτάσουν τα ελληνικά μαχητικά– συνεχιζόταν η επικίνδυνη υπέρπτηση πάνω από το νησί και στη συνέχεια η διαδικασία αναχαίτισης εξελίχτηκε σε σκληρή εικονική αερομαχία. Την ίδια μέρα συνολικά 16 τουρκικά αεροσκάφη –εκ των οποίων τα μισά ήταν οπλισμένα– πραγματοποίησαν 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική αεροπορία παραβιάζει τον εναέριο χώρο στο Φαρμακονήσι. Στόχος είναι να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Πάντως η πρόσφατη πρόκληση από αρκετούς στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους ερμηνεύτηκε ως τουρκική κίνηση-απάντηση στην πραγματοποίηση επιτέλους της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Τολμηρός Τοξότης», που αυτήν τη φορά, έστω και με το ζόρι, περιέλαβε και τον Άη Στράτη.
Όμως σκηνικό θερμού επεισοδίου δημιούργησε την περασμένη Τρίτη η Τουρκία στο πεδίο βολής της Άνδρου, το οποίο για μέρες κρατήθηκε μυστικό από την ελληνική κυβέρνηση και ήλθε στην επικαιρότητα από δημοσίευμα (από τον Λουκά Δημάκα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»). Πρόκειται για επικίνδυνες πτήσεις τουρκικών F-16 δίπλα σε ελληνικές φρεγάτες και πυραυλακάτους που εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά. Μάλιστα για την απομάκρυνση των δύο F-16 που είχαν εισβάλει στο δεσμευμένο από την Ελλάδα Πεδίο Βολής Άνδρου, δημιουργώντας συνθήκες ατυχήματος, ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» εκτάκτου ανάγκης μεταξύ των στρατηγείων των δύο πολεμικών αεροποριών, ενώ ειδοποιήθηκε και το ΝΑΤΟ.
Η πρόκληση στην Άνδρο σημειώθηκε στις 15.20΄ με την εισβολή των δύο F-16 στο νοτιοανατολικό μέρος του πεδίου βολής και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί βολές πυροβόλων 7 φρεγατών και 9 πυραυλακάτων σε ανεμούριο που έσερνε αεροσκάφος με αλλεπάλληλες πτήσεις. Για τη χρήση του πεδίου και την άσκηση με πραγματικά πυρά από ελληνικής πλευράς είχε γίνει εγκαίρως διεθνής αναγγελία. Όταν ο υπεύθυνος αεράμυνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα είδε την επικίνδυνη κατεύθυνση των F-16 και ενώ διαγραφόταν ορατός ο κίνδυνος να στραφούν στη συνέχεια μέσα στην «καυτή» ζώνη, χρησιμοποίησε την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης και ειδοποίησε το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της τουρκικής αεροπορίας. Για 5 λεπτά που κράτησε η πτήση μέσα στο δεσμευμένο πεδίο βολών, τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα, παρ’ όλο που τα αεροσκάφη πετούσαν αρκετά ψηλά. Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Πεδίο Βολής Άνδρου τα τελευταία χρόνια έχουν στόχο, σύμφωνα με στρατιωτικούς και διπλωματικούς κύκλους, τη δημιουργία και εκεί τετελεσμένων, de facto κατάστασης μια και η περιοχή δεσπόζει στο κεντρικό Αιγαίο.