Νέος πολίτης

Το δεύτερο συμβάν πυροβολισμού εναντίον μαθητή ξεσήκωσε, πέραν των μαθητών, την οργανωμένη αντίδραση νεανικών οργανώσεων. Είναι απορίας άξιον γιατί έπρεπε κάτι να συμβεί όταν όλα έδειχναν ότι, βαδίζοντας προς τα Χριστούγεννα, θα παρατηρούσαμε μείωση των κινητοποιήσεων. Οι αναλύσεις περί προβοκάτσιας και συμφερόντων από την αναταραχή δίνουν και παίρνουν, αλλά εμείς θέλουμε να καταγράφουμε γεγονότα και όχι φήμες. Βλέπουμε συνεχείς ανακοινώσεις όλων των πολιτικών νεολαιών και φοιτητικών παρατάξεων και μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Με καθυστέρηση λοιπόν μπήκαν δυναμικά και οι πολιτικές νεολαίες (Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ΚΝΕ, Νεολαία ΣΥΝ) στις κινητοποιήσεις. Υφίστανται βέβαια κριτική για «εισοδισμό» στις κινητοποιήσεις που, ούτως ή άλλως, θα γινόταν, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εκατοντάδες στελέχη και μέλη των τριών νεολαιών συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ούτως ή άλλως και οδήγησαν, μόλις έγινε η πολιτική ανάλυση και τις οργανώσεις τους στον δρόμο, με πρώτη τη Νεολαία ΣΥΝ (σχεδόν από την αρχή), δεύτερη τη ΚΝΕ (με πάντα διακριτή συμμετοχή) και τελευταία τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, λόγω των συνεχιζόμενων γεγονότων, η ΟΝΝΕΔ ανέλαβε πρωτοβουλία και κάλεσε με επιστολή του προέδρου της τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, τη ΚΝΕ, τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ (;) και τη Νεολαία του ΛΑΟΣ (ΝΕΟΣ) σε διάλογο «ανοικτό και ειλικρινή, χωρίς προαπαιτούμενα και παρωπίδες». Απηύθυνε επίσης ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή στον διάλογο στους νέους κάθε άλλου πολιτικού φορέα που ενδιαφέρεται να λάβει μέρος σε αυτόν. Η ΟΝΝΕΔ δηλώνει εκ των προτέρων ότι είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί κάθε πρόταση για τον χώρο και τον χρόνο του διαλόγου, καθώς και για τη διάρκειά του. Σημειώνει ότι η συνεργασία των πολιτικών νεολαιών, οι οποίες έχουν σημαίνοντα θεσμικό ρόλο και ιστορική πορεία, αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ελληνική κοινωνία. Τονίζει ότι τα γεγονότα φέρνουν όλους προ των ευθυνών τους. Ζητεί ευθέως να υπάρξει συνεννόηση των πολιτικών νεολαιών του τόπου, προκειμένου να καθοριστούν οι κοινοί στόχοι και τα μέσα επίτευξής για τις κοινές διεκδικήσεις της νέας γενιάς. Υπογραμμίζει δε, με νόημα, ότι την κρίσιμη αυτήν περίοδο για τη νέα γενιά της Ελλάδας, καλούμαστε όλοι να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν για να γίνει η φωνή των νέων ακόμη πιο δυνατή.

Λόγω της ώρας που εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία, δεν είναι δυνατόν να έχουμε τις αντιδράσεις των άλλων πολιτικών νεολαιών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί αυτή η συνεννόηση. Άτυπες διερευνητικές συζητήσεις έγιναν με το ίδιο περιεχόμενο και από στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας προς στελέχη πολιτικών νεολαιών. Ουδείς μαθαίνουμε είχε αμφιβολία για το αν θα παραστεί η ΟΝΝΕΔ σε μια συνάντηση πολιτικών νεολαιών για το θέμα. Το ζήτημα είναι ότι τα στελέχη των άλλων πολιτικών νεολαιών έχουν πολύ μεγάλες αντιρρήσεις να κάτσουν αυτήν την περίοδο στο ίδιο τραπέζι με την ΟΝΝΕΔ, διότι τη θεωρούν εκφραστή της κυβερνητικής γραμμής. Επίσης πολλοί θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση βάζει τις πολιτικές νεολαίες απέναντι σε όσους διαμαρτύρονται και διαδηλώνουν, παρότι Νεολαία ΠΑΣΟΚ, ΚΝΕ, Νεολαία ΣΥΝ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με διαφορετικό φυσικά σκεπτικό.

Σημειώνουμε πάντως, ότι αν η ΟΝΝΕΔ δεν έχει φροντίσει άτυπα να διασφαλίσει τη συμμετοχή άλλων πολιτικών νεολαιών στην πρωτοβουλία αυτή, όπως μας προδιαθέτει η ανακοίνωσή της, πρόκειται είτε για μια εντελώς επικοινωνιακή κίνηση είτε, ακόμη χειρότερα, για κίνηση που πιθανώς δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Εκτός αν το έπραξε, δεν δέχθηκαν οι άλλες νεολαίες και αποφάσισε να το κάνει δημόσια – αλλά δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Ελπίζουμε να αποδειχτούμε λανθασμένοι. Διότι αν θέλεις να πετύχεις κάτι, χωρίς να εκθέτεις τους άλλους συμμετέχοντες, το κανονίζεις πρώτα άτυπα και μετά κάνεις ανακοινώσεις. Η ευθύνη που επικαλείται η ΟΝΝΕΔ πρέπει και να αποδεικνύεται. Σημειώνουμε ότι και στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλουμε ν’ ανοίξουμε πιο άμεσους διαύλους επικοινωνίας, διαύλους διαλόγου για όλα τα θέματα που απασχολούν τους νέους και πρωτίστως την Παιδεία». Ο διάλογος όμως για να πετύχει πρέπει να έχει οργανωθεί με τέτοιον τρόπο που να καλύπτει τους συμμετέχοντες. Παράλληλα, η πραγματικότητα είναι ότι οι άλλες πολιτικές νεολαίες βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, άρα και με την ΟΝΝΕΔ, που θεωρούν εκφραστή της, ενώ δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν «σανίδα σωτηρίας».

Από την άλλη πλευρά ακούμε ότι με τελείως διαφορετικό τρόπο αναλαμβάνει πρωτοβουλία το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, μάλλον επειδή προνόησαν να δουν ότι είναι πολύ δύσκολο να ομονοήσουν οι πολιτικές νεολαίες – το ζουν άλλωστε καθημερινά. Μαθαίνουμε ότι επειδή συμμετέχουν πολλές κοινωνικές οργανώσεις, εστιάζουν στην ουσία και έχουν πρόθεση να θέσουν προ των πολιτικών τους ευθυνών απέναντι στη νέα γενιά τα πολιτικά κόμματα. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους εκφράζουν την οργή τους αλλά εναντιώνονται στη βία και κλείνουν υποσχόμενοι ότι θα γίνουν δύναμη δημιουργίας απέναντι στις καταστροφές που είδαμε. Το Σαββατοκύριακο αυτό λοιπόν έχουν κανονίσει πολλές εκδηλώσεις και εκτεταμένο διάλογο ώστε να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις. Βέβαια δίνουν λάθος μήνυμα με τον συμβολισμό που προκύπτει από τη διοργάνωση στο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, αλλά ας το αφήσουμε ασχολίαστο… Μαθαίνουμε ότι αιχμή του δόρατος θα είναι η συγκεκριμενοποίηση του αιτήματος για ψήφο στα 16 και η καθιέρωση εθνικής πολιτικής για τη νεολαία με συγκεκριμένα μέτρα. Άραγε θα υπάρξουν εν μέσω των γεγονότων που ζούμε συγκεκριμένες προτάσεις από κάποιον;

Στο περιθώριο των γεγονότων, αλλά με σημειολογική αναφορά στις αιτίες της κρίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε την Πέμπτη με εκπροσώπους της νεανικής πρωτοβουλίας πολιτών «Η γενιά των 700 ευρώ – G700», που διατηρεί σχετικά ιστολόγια και διαδικτυακές δράσεις. Η συγκεκριμένη ομάδα νέων (25-35 ετών) έχει αναπτύξει τα τελευταία 2 περίπου χρόνια έντονο και ουσιαστικό διάλογο τόσο μεταξύ των νέων όσο σε διάφορα fora για τα ουσιαστικά προβλήματα της νεολαίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το έχει αναγνωρίσει ήδη από πέρυσι, ενώ με τη συνάντηση της Πέμπτης θέλησε να δώσει, λόγω των ημερών, σχετικό μήνυμα προς όλους. Ο Πρόεδρος σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη διαγενεακής αλληλεγγύης, ενώ off camera έθεσε το θέμα με ακόμα πιο σαφή τρόπο: «Η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης». Είναι ενδεικτικό ότι ο Κάρολος Παπούλιας θέλησε αυτές τις ημέρες να «δώσει φωνή» σε ένα δημοκρατικά σκεπτόμενο τμήμα της νεολαίας, χωρίς κομματικό χαρακτήρα, από το βήμα των επίσημων θεσμών.

Από τα άλλα τρέχοντα ζητήματα να σας ενημερώσουμε επιγραμματικά ότι αν έχετε χρόνο αυτό το Σαββατοκύριακο περάστε από το «Hilton» όπου δεκάδες οργανώσεις νέων και άλλες ΜΚΟ κάνουν εκδηλώσεις στα πλαίσια μεγάλου πολυ-φεστιβάλ. Η ΟΝΝΕΔ είχε προγραμματίσει χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στα νέα της γραφεία για αύριο Δευτέρα αλλά την ανέβαλε λόγω των γεγονότων. Επίσης μάλλον αναβάλλεται και η έναρξη του διαδικτυακού ραδιόφωνου της γαλάζιας γενιάς, που θα έχει τον τίτλο onnedradio ή radionned. Από την άλλη πλευρά η Νεολαία ΠΑΣΟΚ παράλληλα με τις κινητοποιήσεις για τα θέματα νεολαίας, συμμετείχε και σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την απώλεια του συντρόφου τους Κώστα Τριανταφυλλάκη, για την οποία σας γράψαμε, ανέρτησαν στην ιστοσελίδα τους και τις σχετικές συλλυπητήριες ανακοινώσεις του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΝ και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, γεγονός που δεν συνηθίζεται και για το οποίο τους συγχαίρουμε. Η Νεολαία ΣΥΝ, από την άλλη, μονοπώλησε για λίγο τα δελτία ειδήσεων της χώρας αλλά και όλα τα ξένα μέσα με την ενέργειά της να κρεμάσει πανό για τις κινητοποιήσεις στον βράχο της Ακρόπολης. Δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε, αλλά το ζήτημα δεν είναι να κάνεις εντυπωσιακές κινήσεις. Το ζήτημα είναι να κάνεις προτάσεις που δίνουν εφικτές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Είναι κρίμα που η Νεολαία ΣΥΝ βρήκε αυτόν τον τρόπο να κινηθεί, που προσβάλλει πολλούς συμπολίτες μας. Όπως άλλωστε σημειώθηκε, η Ακρόπολη είναι μνημείο της ανθρωπότητας – έχει ξεπεράσει ως σύμβολο κατά πολύ τον χώρο της Ελλάδας και τον σημερινό χρόνο… Ας σημειώσουμε επίσης, ότι η Νεολαία ΣΥΝ συμμετείχε σε παρέμβαση που ακύρωσε τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΗΣΑΠ, που είχε ως θέμα τις νέες προσλήψεις με τον νέο εργασιακό νόμο για τις ΔΕΚΟ.

Τέλος, να σας αναφέρουμε ότι η Νεολαία του ΛΑΟΣ έχει κάνει εκτεταμένη ενημέρωση στα μέλη και τους φίλους της, τόσο με μια ερμηνεία των γεγονότων όσο και με οδηγίες για τη συμπεριφορά τους. Επισημαίνουν στα μέλη τους ότι χρειάζεται αυτές τις μέρες ιδιαίτερη προσοχή και εγρήγορση από όλους. Να δείχνουν προσοχή στις προβοκάτσιες, προσοχή στο τι μεταφέρουν και τι αναπαράγουν, να είναι επιφυλακτικοί σε «μούφα» κινητοποιήσεις, ενώ δίνουν οδηγίες να επικοινωνούν με κεντρικά στελέχη για να παίρνουν γραμμή και κλίμα! Επίσης καλούν τα μέλη τους να δημιουργήσουν αλυσίδα (πυραμίδα το λένε) ενημέρωσης ώστε να φθάνει η επίσημη (και… ανεπίσημη) ενημέρωση της ΝΕΟΣ-ΛΑΟΣ σε όσους πρέπει… Όσον αφορά τα γεγονότα, ξεκάθαρα είναι απέναντι στα επεισόδια, στοχοποιούν τη Νεολαία ΣΥΝ ως συνυπεύθυνη, αλλά ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση , οι τράπεζες, το κράτος και τα συμφέροντα έχουν ευθύνη. Θα προασπίσουν, μας λένε, την πατρίδα και τη νομιμότητα, αλλά όχι την κυβέρνηση και τους ενόχους…

Είναι απορίας άξιον ότι με τόση αναταραχή και εξελίξεις στον χώρο των νέων, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς εξακολουθεί τον μακάριο ύπνο της κρατικής γραφειοκρατίας μπροστά στα γεγονότα. Ύστερα από δύο εβδομάδες κινητοποιήσεων, τα μόνα νέα που μας δίνει είναι ότι οι Πανελλήνιοι Μαθητικοί Καλλιτεχνικοί Αγώνες επιστρέφουν στη δικαιοδοσία της ΓΓΝΓ και για φέτος ορίζουν καλλιτεχνικό διευθυντή τον Μιχάλη Χατζηγιάννη! Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… Καμιά επαφή με τις εξελίξεις, καμιά σύνδεση με τον χώρο των νέων. Είχαμε την εντύπωση ότι οι κρατικοί φορείς έχουν πολιτική ηγεσία που μπορεί να θέτει προτεραιότητες. Επί αυτού το μόνο που είχαμε είναι ένα άρθρο του ΓΓΝΓ Παντελή Σκλιά σε εβδομαδιαία εφημερίδα πριν από τα γεγονότα «για τη συμμετοχή των νέων όταν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο». Αλλού για αλλού… Η ΓΓΝΓ τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακού δυναμικού, έχει ευθύνη και πρέπει να το αντιληφθεί. Γιατί η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει διακηρυγμένη εθνική πολιτική για τη νεολαία; Γιατί δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα οι κατευθύνσεις περί οριζόντιων πολιτικών για τη νεολαία; Γιατί δεν έχει συνεδριάσει ποτέ η Διυπουργική Επιτροπή για τη Νεολαία, την οποία συνέστησε με φανφάρες ο Κώστας Σημίτης, υπάγεται στον πρωθυπουργό μέσω του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου και υποστηρίζεται από τη ΓΓΝΓ;


Σχολιάστε εδώ