Νέα απάτη στο όνομα της απελευθέρωσης
Αφορμή στάθηκε η χρεοκοπία ενός επενδυτικού ταμείου που είχε δημιουργηθεί από τον πρώην πρόεδρο του χρηματιστηρίου νέων τεχνολογιών Nasdaq Μπέρναρντ Μάντοφ και η οποία «εξανέμισε» ποσά που υπερβαίνουν τα 50 δισ. δολάρια!
Από τις λεπτομέρειες που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο που συγκέντρωνε ιδιωτικές τοποθετήσεις ευπόρων από κάθε γωνιά της γης στους οποίους εξασφάλιζε μυθικές αποδόσεις. Στο επενδυτικό ταμείο του Μάντοφ επένδυαν ακόμη και τραπεζικοί κολοσσοί από την Ελβετία, την Ισπανία και τη Γαλλία που φημίζονται για τον συντηρητικό χαρακτήρα των τοποθετήσεών τους αδυνατούσαν όμως να αντισταθούν στη σαγήνη των διψήφιων αποδόσεων. Πώς τις πετύχαιναν; Χάρη στο «σχήμα Πόνζι», βάσει του οποίου από τα κεφάλαια των νέων επενδυτών αποδίδονταν οι υπερυψηλές αποδόσεις στους παλιότερους επενδυτές. Τέτοια όμως σχήματα μπορούν να αποδίδουν στο διηνεκές υπό έναν όρο: να μην απαιτήσουν τα λεφτά τους όλοι όσοι συμμετέχουν. Κάτι που έγινε τώρα, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί όλη η απάτη.
Το εξοργιστικό όμως είναι ότι υπήρχαν κάποιοι που γνώριζαν. Συγκεκριμένα, αναλυτές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, όταν ερεύνησαν τα βιβλία του επίμαχου επενδυτικού ταμείου, κοινώς… έφριξαν, τοποθετώντας το στη μαύρη λίστα. Γεγονός που ωστόσο δεν απέτρεψε την τράπεζα στην οποία εργάζονταν να επενδύσει στο εν λόγω κεφάλαιο, πολύ λιγότερα χρήματα όμως σε σχέση με άλλες. Η ευθύνη, κατά συνέπεια, βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τους διαχειριστές του ταμείου του Μάντοφ. Βρίσκεται σ’ ένα σύστημα καλά διαφυλαγμένης αδιαφάνειας που έχει καταργήσει τους ελέγχους, καθιστώντας περιττή και αχρείαστη τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων ακόμη και απ’ όποιους διαχειρίζονται δισεκατομμύρια. Ως αποτέλεσμα, μικροί και μεγάλοι επενδυτές μένουν απροστάτευτοι από την αρπακτική μανία των κερδοσκόπων που την ασυδοσία τους την εξασφαλίζουν οι ίδιες οι εποπτικές αρχές, έστω και με τις παραλείψεις τους.
Λ. Β.