ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η κατάληψη στο στούντιο της ΝΕΤ από ομάδα νέων διαδηλωτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ενόχλησε το Μαξίμου που προτίμησε να μην παρέμβει κατασταλτικά στη διοίκηση της ΕΡΤ η οποία υπέβαλε την παραίτησή της για το γεγονός. Την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ, αν και ορισμένοι λένε πως το ζήτημα της κρατικής τηλεόρασης θα αντιμετωπιστεί μετά τον ανασχηματισμό.

Η κατάληψη της περασμένης Τρίτης αποδείχθηκε βαθύ πλήγμα για την κρατική τηλεόραση και τη διοίκησή της και φάνηκε πως το μέγαρο της ΕΡΤ είναι… διάτρητο και χωρίς ίχνος ασφάλειας… Ομάδα 50 περίπου νεαρών παιδιών, χωρισμένων σε ομάδες, βρισκόταν από το πρωί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Κανείς δεν κατάφερε, παρά τις ανακρίσεις και την ΕΔΕ που διέταξε ο πρόεδρος, να μάθει με ποιο τρόπο μπήκαν. Το κτίριο της ΕΡΤ εκτός από την κεντρική είσοδο στην οποία ο οποιοσδήποτε αφήνει ταυτότητα, έχει άλλες τρεις εισόδους, αφύλακτες. Η μια από την πλευρά των σκηνικών, απέναντι ακριβώς από το στούντιο του δελτίου ειδήσεων στον 1ο όροφο, η δεύτερη από την ψηφιακή τηλεόραση και η τρίτη στο πίσω μέρος του κτιρίου που βγάζει στο υπόγειο.

Οι νέοι, όπως όλοι παραδέχονται, ήξεραν πώς θα κινηθούν (σίγουρα είχαν πληροφορίες από μέσα…) και γνώριζαν από τηλεόραση. Οι ίδιοι προσδιορίστηκαν ως ομάδα νέων καλλιτεχνών στη συνάντηση που είχαν με τον Χρ. Παναγόπουλο στον 4ο όροφο του κτιρίου γύρω στις 3 το μεσημέρι. Ζήτησαν να διαβαστεί στις ειδήσεις ένα κείμενο που μιλούσε για τη χειραγώγηση της ιδιωτικής τηλεόρασης στην εξέγερση της νέας γενιάς.

Η δεύτερη ομάδα, που βρισκόταν στον 1ο όροφο κινήθηκε και μπήκε στο κοντρόλ των ειδήσεων, έδιωξε τον υπάλληλο στη μείξη εικόνας και πήρε τον έλεγχο της κονσόλας. Γύρω στα 20 άτομα είχαν μπει ήδη στο στούντιο των ειδήσεων στον 1ο όροφο, αφήνοντας εμβρόντητους τους καμεραμάν και την παρουσιάστρια Λίνα Κλείτου. Άνοιξαν τα πανό τους, ενώ έβγαλαν στον αέρα μουσική. Δεν φορούσαν κουκούλες, ήταν απόλυτα ψύχραιμοι και με απειλή βίας πήραν τον έλεγχο της κάμερας. Μια τρίτη ομάδα βρισκόταν στον 3ο όροφο, στο master control, αλλά δεν κατάφερε να μπει μέσα, αφού το κοντρόλ έχει πόρτες ασφαλείας με κωδικούς!

Η σύγχυση των διοικούντων της ΕΡΤ ξεπεράστηκε γρήγορα, αλλά χρειάστηκε ένα λεπτό και 13 δευτερόλεπτα για να πέσουν διαφημίσεις.

Αμέσως μετά βγήκε ιδρωμένος ο πρόεδρος της ΕΡΤ στο στούντιο και άρχισε να καταγγέλλει με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς την ειρηνική κατάληψη της συχνότητας της ΝΕΤ. Η κατάληψη σημειολογικά ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα. Το μήνυμά της ήταν σαφές. Την ώρα των δηλώσεων του πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στη Βουλή εμφανίστηκε το πανό με το σύνθημα «Σταματήστε να κοιτάτε, βγείτε όλοι στους δρόμους». Οι νέοι κατάφεραν δηλαδή να κόψουν στον αέρα το χειροκρότημα των βουλευτών στον Κώστα Καραμανλή! Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων και αφού δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του αφήνει να εννοηθεί πως θα βρει τους υπαίτιους και θα τους τιμωρήσει!

***
Τον είχαν ειδοποιήσει;

Οι ευθύνες του κ. Παναγόπουλου για την κατάληψη είναι μεγάλες στην περίπτωση που αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το Μαξίμου πριν από δύο μέρες τον είχε ειδοποιήσει για πληροφορία ότι θα επιχειρηθεί «εισβολή» από τους εξεγερμένους νεαρούς, αλλά δεν πήρε κανένα μέτρο για τη φύλαξη των στούντιο και του κοντρόλ, που είναι η καρδιά κάθε καναλιού.

***
Διασπασμένοι οι εργαζόμενοι

Τη σαφή στήριξή της στον πρόεδρο της ΕΡΤ εξέφρασε η Ομοσπονδία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Αρίστων Κοντιζάς και ο γενικός γραμματέας Κώστας Μητρόπουλος μιλούν για «τη βία των ”ανώνυμων” εξεγερμένων πολιτών, οι οποίοι στράφηκαν ενάντια στους συναδέλφους την ώρα της δουλειάς. Η ΠΟΣΠΕΡΤ καταδικάζει την ενέργεια αυτή όπως και κάθε ενέργεια που βάλλει εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Σε διαφορετικό κλίμα κινήθηκαν όλες οι άλλες παρατάξεις στην ΕΡΤ. Με την υπογραφή της Συμμαχίας, επτά παρατάξεις κατήγγειλαν τη στάση του προέδρου της ΕΡΤ. Στην κοινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως: «Ο ”Διοικητής” της ΕΡΤ, Χρ. Παναγόπουλος, ”αξιοποιώντας πληροφορίες” για ”επίθεση στο μαγαζί” του, προσέφυγε σε εταιρeίες security για να φυλαχτεί ο χώρος. Αυτή τη φορά μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να συναντηθεί με τον Χρ. Παναγόπουλο, στο γραφείο του, ο οποίος αν και συζήτησε μαζί τους δεν μπόρεσε να βρει διέξοδο. Ο αυτοαποκαλούμενος ”Διοικητής” της ΕΡΤ με διάγγελμά του μίλησε για προσβολή της Δημοκρατίας. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπουμε στην διοίκηση να μας εκπροσωπεί και να μας εκφράζει αυθαίρετα». Δική της ανακοίνωσε εξέδωσε η παράταξη «Αγωνιστική ΠΟΣΠΕΡΤ», καταγγέλλοντας επίσης τον Χρ. Παναγόπουλο.

Οι νεαροί καταληψίες ανέφεραν στο γραπτό τους κείμενο πως «ενάντια στην εξημέρωση από τα ΜΜΕ, προβαίνουμε σε παρέμβαση-παρεμβολή στη ροή του προγράμματος της ΕΡΤ. Θεωρούμε ότι τα ΜΜΕ συστηματικά καλλιεργούν τον φόβο. Αντί να ενημερώνουν παραπληροφορούν. Παρουσιάζουν μια πολύμορφη εξέγερση σαν τυφλή εκτόνωση».


Σχολιάστε εδώ