Μέρες ανασχηματισμού…

ΑΝΕΜΟΣ… αισιοδοξίας στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης μετά την «πολιτικά γενναία» κίνηση του πρωθυπουργού να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή προκάλεσε ανακούφιση μεταξύ υπουργών και βουλευτών, αλλά την επόμενη κιόλας στιγμή φούντωσε η συζήτηση περί ανασχηματισμού, καθώς άπαντες θεωρούν επιτακτική την ανάγκη αλλαγής προσώπων στην προσπάθεια αναστροφής του πολιτικού κλίματος. Πλήθος τα σενάρια, τόσο για τον χρόνο (πριν ή μετά τις γιορτές) όσο και για το «χρώμα» που θα έχει (σαρωτικός, δομικός ή κάτι άλλο…). Κομβικά σημεία του ανασχηματισμού το πόστο του υπουργού Οικονομίας, τα χαρτοφυλάκια που θα πάρουν οι κορυφαίοι, αλλά και οι αρμοδιότητες του κυβερνητικού εκπροσώπου.

ΣΤΗ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και παραδέχθηκε ότι δεν είχε πλήρη εικόνα για την υπόθεση και πως υποτίμησε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του. Παράλληλα κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης –κυρίως το ΠΑΣΟΚ– για μεθοδευμένη προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με τη χρησιμοποίηση ψευδομαρτύρων. Έκανε ακόμη λόγο για εκτόξευση υπαινιγμών που στόχο έχουν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και τη συκοφαντία. Αντιδρώντας, το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής υποχρεώθηκε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ενώ ζήτησε και την αποπομπή των εμπλεκόμενων υπουργών.

Πέντε επί πέντε…

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ της Εξεταστικής Επιτροπής δεν έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις, με εξαίρεση ίσως ότι για πρώτη φορά κυβερνητική παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, αναγνώρισε πολιτικές ευθύνες υπουργών της, χωρίς φυσικά να τους κατονομάσει, καταλογίζοντάς τους πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους και σε καμιά περίπτωση δόλο. Το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει ποινικές ευθύνες στους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη, Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο και πολιτικές στους Αλογοσκούφη, Μπέζα, Μαγγίνα και Κιλτίδη. Το ΚΚΕ ποινικές και πολιτικές ευθύνες στους Ρουσόπουλο, Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό και Κιλτίδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ποινικές σε Ρουσόπουλο, Δούκα, Βουλγαράκη, Κοντό, Μπασιάκο και πολιτικές σε Μαγγίνα, Κιλτίδη, Δρυ και Φωτιάδη. Ο ΛΑΟΣ καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε Ρουσόπουλο, Δούκα, Κοντό, Μπασιάκο και πολιτικές σε Δρυ, Φωτιάδη. Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη σύσταση Προανακριτικής και στη συνέχεια εκλογές, ενώ σε μια κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού δήλωσε ανοιχτός στο ενδεχόμενο διερεύνησης των ευθυνών και για τους Δρυ, Φωτιάδη, οι ευθύνες των οποίων ωστόσο έχουν παραγραφεί. Οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων μίλησαν για καθυστερημένη αντίδραση του πρωθυπουργού, σημείωσαν ότι δεν αρκεί η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών, ενώ τον κατήγγειλαν για την απουσία του από τη συζήτηση.

Στην αναμπουμπούλα…

ΕΝ ΜΕΣΩ οικονομικής κρίσης ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή ο Προϋπολογισμός για το 2009. Τα περιθώρια για παροχές στους ασθενέστερους, οι αυξήσεις στους μισθούς θα κινηθούν γύρω στο 3,5%, μέτρα θα υπάρξουν και στο πλαίσιο του Ταμείου Εθνικής Συνοχής. Ο προϋπολογισμός προβλέπει επιπλέον έσοδα για το Δημόσιο της τάξης των 7 δισ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 2,7% και ανεργία στο 7,5%. Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμύτατη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και θα καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ ο… ΣΕΒ χαίρεται! Σε μια παρέμβασή του με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των βιομηχάνων Δημήτρης Δασκαλόπουλος ζήτησε εμμέσως τη διενέργεια πρόωρων εκλογών και τον σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα μεγάλα προβλήματα της χώρας με τις… μικρότερες αντιδράσεις. Τα κόμματα χωρίς καμιά εξαίρεση, το καθένα με διαφορετική ένταση, αποδοκίμασαν τις προτάσεις του κ. Δασκαλόπουλου.

Προκλήσεις

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ σε πολλά επίπεδα προκαλεί τόσο η υπερασπιστική γραμμή που ακολουθεί ο συνήγορος των ειδικών φρουρών Αλέξης Κούγιας, όσο και οι ισχυρισμοί που διατυπώνει στην κατάθεσή του ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον πυροβολισμό του 15χρονου.

ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ της έντονης κριτικής από πολλές πλευρές, αλλά και των αρνητικών δημοσκοπήσεων, ο Αλέκος Αλαβάνος υποχρεώθηκε έστω και εμμέσως να αποδοκιμάσει τους βανδαλισμούς από τους «κουκουλοφόρους», ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε… «επιχείρηση δυσφήμισης» του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση και τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Παρεμπιπτόντως, ο κ. Αλαβάνος απέκλεισε το ενδεχόμενο συμπόρευσης με το ΚΚΕ, μετά την «επίθεση» που εξαπέλυσε εναντίον τους η κ. Παπαρήγα για τους «κουκουλοφόρους». Χωρίς να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία, ο κ. Αλαβάνος κατήγγειλε ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί τα τηλέφωνα πολιτών, μεταξύ αυτών και στελεχών του ΣΥΝ. Οι καταγγελίες διαψεύσθηκαν αρμοδίως, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες τις απέδιδαν στην… αγωνία του κ. Αλαβάνου για τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν σταθερή πτώση του κόμματός του.

ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ συνεχίσθηκαν και τις προηγούμενες ημέρες, αλλά με μικρότερη ένταση και σε μικρότερη έκταση. Ωστόσο, δεκάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν υπό κατάληψη, ενώ στα πανεπιστήμια επικρατεί αναβρασμός και στις συνελεύσεις των φοιτητών ο προσανατολισμός είναι για καταλήψεις μετά τις γιορτές.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαστάσεις προσέλαβε η «ειρηνική εισβολή» νεαρών διαδηλωτών στα στούντιο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων. Ο πρόεδρος Χρήστος Παναγόπουλος κατήγγειλε «οργανωμένο σχέδιο» και ανέλαβε την ευθύνη για το πρωτοφανές γεγονός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει υποβάλει την παραίτησή του στον αρμόδιο υπουργό. Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονη δυσφορία, ενώ το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι το γεγονός αυτό αποκαλύπτει την πλήρη διάλυση της ΕΡΤ.


Σχολιάστε εδώ