ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν στολίστηκε μόνο το κέντρο αλλά και οι γειτονιές. Σε κάθε πλατεία υπάρχουν στολισμένα δέντρα, ενώ σε πολλούς πεζοδρόμους έχουν τοποθετηθεί φάτνες.

Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής είναι να προσελκύσει στον Πειραιά τον κόσμο που λόγω των γεγονότων δεν θα πάει φέτος στην Αθήνα και να αναδείξει την εμπορική δραστηριότητα και τις ευκαιρίες για αγορές που προσφέρει η πόλη. Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, το πειραϊκό εμπόριο έχει πληγεί από τα γεγονότα και την κρίση σε σημαντικά μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι σε άλλες πόλεις της χώρας και φυσικά από την Αθήνα. Οπότε με μια ώθηση τόσο από πλευράς εκδηλώσεων δήμου όσο και από πλευράς εμπορικού κόσμου, θα αμβλυνθούν οι αρνητικές συγκυρίες και να στηριχθούν κάπως τα μαγαζιά.

// Το τραμ θα έλθει τελικά στον Πειραιά. Σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι δημοπρατήθηκε το έργο και στις αρχές του φθινοπώρου του 2010 το τραμ θα φτάνει μέχρι το λιμάνι. Παράλληλα θα έχουν ολοκληρωθεί και τα άλλα πολύ σημαντικά έργα υποδομής που έχει συμφωνηθεί να γίνουν (υπογειοποίηση γραμμών ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από τη Στατιστική μέχρι τον σταθμό του Πειραιά, διαμόρφωση του οδοστρώματος απ’ όπου θα περάσουν οι γραμμές κ.λπ.). Ελπίζουμε αυτήν τη φορά να μην υπάρξουν άλλα εμπόδια και καθυστερήσεις, γιατί άμα το έργο τραβήξει σε μάκρος για να ολοκληρωθεί, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στο κέντρο της πόλης, η οποία δεν αντέχει άλλες ταλαιπωρίες.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος Π. Φασούλας θα έχει αυτήν την εβδομάδα συνάντηση με τον Γ. Σουφλιά, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι μονοδρομήσεις που έχουν προταθεί για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο κέντρο. Να σημειώσουμε ότι με τις αλλαγές αυτές είναι αντίθετοι αρκετοί Πειραιώτες και δεν μένει παρά να δούμε ποιος τελικά έχει δίκιο, οι συγκοινωνιολόγοι που τις πρότειναν ή ο κόσμος που θα τις βιώσει.

// Έναν νέο παιδικό σταθμό κι ένα ακόμα νηπιαγωγείο απέκτησε ο Πειραιάς. Πρόκειται για το 48ο Νηπιαγωγείο, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη, και τον παιδικό σταθμό στο διατηρητέο κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας, που θα δώσει σημαντική λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε στον τομέα αυτόν η πόλη. Να σημειώσουμε ότι στις 21 του μήνα θα εγκαινιαστεί και το Κοινωνικό Παντοπωλείο που θα στεγαστεί στο παλαιό κτίριο της Πυροσβεστικής, στην οδό Φίλωνος, το οποίο ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για τον σκοπό αυτόν.

// Στον Πειραιά θα κατέβει τις επόμενες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προκειμένου να εγκαινιάσει τον Ξενώνα Αστέγων του δήμου. Το θέμα ήρθε πάλι προχθές στην επιφάνεια όταν στο πάρκο, μπροστά από την «Παγόδα» του ΟΛΠ, δύο άστεγοι συνεπλάκησαν για ένα… παγκάκι το οποίο χρησιμοποιούσαν για κρεβάτι, με αποτέλεσμα ο ένας να σκοτώσει τον άλλον! Βέβαια, οι περισσότεροι άστεγοι στον Πειραιά είναι κάποιοι περιθωριακοί και ελάχιστοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Ενδεικτικό είναι πως ένας από αυτούς που κοιμάται στα πάρκα του Βʼ Διαμερίσματος, με… προτίμηση το πάρκο μπροστά στον «Προμηθέα», διαθέτει ιδιόκτητο διώροφο σπίτι στην Αγία Σοφία, αλλά δεν θέλει να κοιμάται εκεί! Πολλές φορές έχει συλληφθεί από την Αστυνομία και έχει οδηγηθεί στο σπίτι του, αλλά μετά από δύο μέρες ξαναβγαίνει στα… παγκάκια! Φαίνεται δηλαδή ότι οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται και κάποια ψυχιατρική φροντίδα και όχι μόνο μια στέγη για να μείνουν.

// Έργα ύψους 3.000.000 ευρώ έχει εντάξει στο πρόγραμμα «Θησέας» ο Δήμος Πειραιά. Αν εγκριθούν, ορισμένα σημεία της πόλης και ειδικά ελεύθεροι χώροι θα γίνουν… αγνώριστα!

// Εξαιρετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εμπορικοί δρόμοι και οι πλατείες του Κορυδαλλού, μετά τις παρεμβάσεις που έκανε ο δήμος για την ανακαίνιση και τον στολισμό τους εν όψει των εορτών. Ήδη οι χώροι έχουν γίνει «πόλος έλξης» για πολύ κόσμο και βέβαια όχι μόνο για τους κατοίκους της πόλης. Ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης επέβλεπε καθημερινά τις εργασίες, όπως και τον στολισμό, γιατί αποδίδει μεγάλη σημασία στην τόνωση της εμπορικής ζωής του Κορυδαλλού.

// Μια που μιλάμε όμως για τον Κορυδαλλό, να σημειώσουμε τη μεγάλη σημασία που έχει για τους δημότες η Τράπεζα Αίματος που έχει ιδρύσει ο δήμος. Οποιοσδήποτε δημότης έχει πρόσβαση στην τράπεζα αυτήν και σε πολλές περιπτώσεις έχουν κυριολεκτικά σωθεί ζωές. Πιστεύουμε ότι παρόμοια πρωτοβουλία θα πρέπει να πάρουν όλοι οι δήμοι όχι μόνο γιατί το αίμα χρειάζεται σε κρίσιμες περιπτώσεις αλλά και για να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους στον θεσμό της εθελοντικής αιμοδοσίας.

// Δεν είναι απέναντι, αλλά δίπλα στην ΠΟΕ/ΟΤΑ ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας, καταπώς λέει τουλάχιστον ο ίδιος. Και βέβαια, όπως λέει, ουδέποτε σκέφθηκε να ιδιωτικοποιήσει τον τομέα καθαριότητας του δήμου, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Άλλωστε, όταν ο προηγούμενος δήμαρχος ήθελε να παραδώσει μέρος της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες αντί 120.000 ευρώ, είχε αντιταχθεί και είχε αντιπαρατεθεί με τον τότε δήμαρχο. Επειδή όμως, όπως λέει, οι 67 προσλήψεις που έχει προκηρύξει μέσω ΑΣΕΠ για ενίσχυση του προσωπικού στον τομέα καθαριότητας αργούν χαρακτηριστικά, σκέφθηκε να προχωρήσει στον «δανεισμό» συμβάσεων εργατοτεχνικού προσωπικού από το διαδημοτικό όργανο (περιβαλλοντική), προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η υπηρεσία. Κάτι τέτοιο βέβαια, τονίζει, δεν έχει καμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι ο αποκλεισμός του δημαρχείου από την ΠΟΕ/ΟΤΑ ήταν υπερβολικός.

Αυτά ισχυρίζεται ο δήμαρχος, αλλά φαίνεται ότι δεν έχει πείσει τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ/ΟΤΑ. Ούτε και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Βʼ Πειραιά που τον καταγγέλλουν για αντισυντροφική συμπεριφορά.


Σχολιάστε εδώ