ΚΑΤΑ 80.000 ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΤΑ ΤΟ Γʼ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2008

Ο αριθμός των εργαζομένων στη Ζώνη του Ευρώ μειώθηκε για πρώτη φορά κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους έναντι των προηγούμενων τριμήνων, αντικατοπτρίζοντας την πτώση που σημειώθηκε σε Ισπανία, Πορτογαλία και Φινλανδία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Είναι η πρώτη τριμηνιαία πτώση που καταγράφεται από τότε που άρχισε η τήρηση των αρχείων της Eurostat το 1995, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε σε 146,1 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 80.000 άτομα ή κατά 0,1% επί του εργατικού δυναμικού την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους.

Η οικονομία στην Ευρωζώνη, που περιλαμβάνει 15 από τις χώρες της ΕΕ, συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, ύστερα από αντίστοιχη συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας την πρώτη ύφεση στην ιστορία της.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (δηλαδή και στα 27 κράτη μέλη), η απασχόληση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, με 226,7 εκατομμύρια εργαζομένους.

Εντός της Ευρωζώνης, τα ποσοστά απασχόλησης μειώθηκαν κατά 0,8% στην Ισπανία, κατά 0,7% στην Πορτογαλία και κατά 0,2% στη Φινλανδία. Η απασχόληση στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ζώνης του Ευρώ, αυξήθηκε κατά 0,3% στο ίδιο διάστημα, αλλά παρέμεινε σταθερή στη Γαλλία και στην Ιταλία, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία αντίστοιχα.

Εκτός της Ζώνης του Ευρώ, ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 0,3% στη Βρετανία και κατά 1,9% στη Λετονία.


Σχολιάστε εδώ