Και εγένετο το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το θεσμικά ενοποιημένο πλέον πρακτορείο, το οποίο λειτουργεί σε αυτήν τη βάση εδώ και δύο χρόνια, υπόκειται σε νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όσων είναι ήδη στο πρακτορείο, χωρίς μετακινήσεις, και τη θεσμοθέτηση αυξήσεων οι οποίες θα είναι σύμφωνες με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΕΣΗΕΑ. Έτσι αποκλείονται κατ’ ουσίαν οι ετήσιες διαπραγματεύσεις μεταξύ διευθύνσεως πρακτορείου και εργαζόμενων. Επίσης, προβλέπεται η προκήρυξη των θέσεων του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου, αλλά και ειδικού συμβούλου.
Την εποπτεία της εταιρείας του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ ασκεί ο υπουργός στον οποίο ανατίθενται εκάστοτε οι αρμοδιότητες του υπουργού Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και περιλαμβάνει ιδίως «τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων των οργάνων διοίκησης της εταιρείας, τη δυνατότητα διενέργειας διαχειριστικού ή άλλου οικονομικού ελέγχου», αλλά και το να ζητά πληροφορίες ή στοιχεία σχετικά με τη λειτουργία και τη δραστηριότητα της εταιρείας. Ακόμη, ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας σε έκτακτη συνεδρίαση. Δύναται δε να παρίσταται κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίαση χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Στο νέο πρακτορείο θα λειτουργούν τέσσερις διευθύνσεις. Η Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης, η Διεύθυνση Διαχείρισης, η Διεύθυνση Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και η Περιφερειακή Διεύθυνση Μακεδονίας. Ο κύριος σκοπός του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι προσαρμοσμένος στη σύγχρονη οπτικοακουστική πραγματικότητα των ΜΜΕ, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και πώληση εσωτερικών και διεθνών ειδήσεων, φωτογραφιών, γραφημάτων και ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού υλικού, καθώς και τη διανομή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με όλους τους τεχνολογικά δυνατούς τρόπους, τηρουμένων των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Πώς γίνονται οι προσλήψεις
Οι δημοσιογράφοι προσλαμβάνονται στην εταιρεία με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου εκτός του ν. 2190/1994. Η πρόσληψή τους αποφασίζεται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης που συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου – Γενικού Διευθυντή της Εταιρείας.
Στη διαδικασία επιλογής η Επιτροπή Αξιολόγησης λαμβάνει υπόψη τα εξής κριτήρια: τίτλους σπουδών, γνώση τεχνολογίας, άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, γνώση ξένων γλωσσών, κυρίως αγγλικών, και εμπειρία. Υπάρχουν ακόμη οι απευθείας διοριζόμενοι σε διευθυντικούς βαθμούς ή καθήκοντα και η πρόσληψη αποφασίζεται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης. Προβλέπεται ακόμη θέση Ειδικού Συμβούλου, ο οποίος είναι δημοσιογράφος με τουλάχιστον εικοσαετή εμπειρία σε διευθυντική θέση ΜΜΕ, αλλά και θέση Νομικού Συμβούλου, ύστερα από προκήρυξη στην οποία ορίζονται τα κριτήρια, τα προσόντα και οι όροι αμοιβής και συνεργασίας.
Μετοχικό κεφάλαιο
Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα προκύψει από το άθροισμα των δύο υπό συγχώνευση εταιρειών, του ΑΠΕ και του ΜΠΕ, και θα προσδιοριστεί με τον ισολογισμό μετασχηματισμού της 31/12/2008. Το κράτος διατηρεί τον έλεγχο της εταιρείας, καθώς ρητά προσδιορίζεται πως το μετοχικό της κεφάλαιο ανήκει στο Δημόσιο, στο όνομα του οποίου εκδίδεται ένας μόνον ονομαστικός, αναπαλλοτρίωτος τίτλος (μετοχή).
Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από εννέα μέλη και περιλαμβάνει τον εκάστοτε γενικό διευθυντή της εταιρείας, που ορίζεται από τον εποπτεύοντα υπουργό, ως πρόεδρο, τον εκάστοτε διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας, που ορίζεται από τον εποπτεύοντα υπουργό, ως αναπληρωτή πρόεδρο, τους εκάστοτε πρόεδρους της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜ-Θ ή της ΕΙΗΕΑ ή τον/την εκπρόσωπό τους. Ακόμη, τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην εταιρεία, ένα μέλος Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) το οποίο προέρχεται από τα τμήματα Επικοινωνίας των ελληνικών πανεπιστημίων, και ακόμη δύο πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης, προτεινόμενα από τον εποπτεύοντα υπουργό. Η διάρκεια της θητείας των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι 3ετής, με εξαίρεση τους εκπροσώπους των ενώσεων όσο κατέχουν τις σχετικές θέσεις.
Διαγωνισμός για τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή
Με το προεδρικό διάταγμα καθιερώνεται και για το ΑΠΕ-ΜΠΕ η διενέργεια διαγωνισμού για την εξεύρεση του προέδρου – γενικού διευθυντή της εταιρείας, ο οποίος είναι υποχρεωτικά δημοσιογράφος. Με βάση την εμπειρία της ΕΡΤ, από το 1997 ως και σήμερα η τέλεση διαγωνισμού δεν αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις να τοποθετήσουν τα δικά τους πρόσωπα στις θέσεις-κλειδιά των κρατικών ΜΜΕ. Η προκήρυξη της θέσης δημοσιεύεται τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας των Αθηνών και μία της Θεσσαλονίκης, με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις στον εποπτεύοντα υπουργό. Εκείνος επιλέγει τον πρόεδρο – γενικό διευθυντή. Αιτήσεις για τη θέση μπορούν να υποβάλουν «δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 10ετή διευθυντική εμπειρία σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή πτυχιούχοι ανώτατης εκπαίδευσης πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή άλλου ισοτίμου τίτλου της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν εργαστεί σε διευθυντική θέση ΜΜΕ ή εταιρειών με παρεμφερή δραστηριότητα τουλάχιστον 5 έτη και γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα». Ο πρόεδρος διορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού και η θητεία του «είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης». Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της εταιρείας, για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου ζητείται 8ετής διευθυντική εμπειρία σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο αναπληρωτής πρόεδρος διορίζεται με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού και διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας. Η θητεία είναι 5ετής με δυνατότητα ανανέωσης. Από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος που έγινε την περασμένη βδομάδα, «πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου – γενικός διευθυντής αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του».