Εορταστική αλλά «άσφαιρη» η διάσκεψη του προεδρείου του ΣΑΕ

Χωρίς δημόσιο οικονομικό απολογισμό έγινε στη Θεσσαλονίκη η διάσκεψη των μελών του προεδρείου, των περιφερειαρχών και των νεοϊδρυθέντων δικτύων Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Η εορταστική (λόγω των ημερών) σύναξη της Θεσσαλονίκης κόστισε χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο, χωρίς και πάλι να μπορέσει το ΣΑΕ να πείσει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ιδρυτικό του ρόλο και, κυρίως, να ξεπεράσει τις αδυναμίες και τα λάθη του παρελθόντος και να συσπειρώσει γύρω του την Ομογένεια.

Ωστόσο, γεγονός ήταν η περισσότερο, από άλλοτε, συντονισμένη παρουσίαση του προεδρείου, ενώ οι βασικές προτεραιότητες που τέθηκαν, όπως τις ανέπτυξε στο «Παρόν της Κυριακής» ο πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης, εστιάζονται στη δικτύωση και δραστηριοποίηση της Νεολαίας, στα θέματα της Παιδείας, του Πολιτισμού, στην Οικονομική Αυτοδυναμία του ΣΑΕ (σ.σ. που παραμένει πάντα το μέγα ζητούμενο) και στη στήριξη των εθνικών θεμάτων, αν και στα τελευταία, η εμμονή του προεδρείου στην υποστήριξη της συμβιβαστικής πολιτικής του ΥΠΕΞ για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προκαλεί αντιδράσεις, παράπονα, αλλά και δυσαρέσκεια στους κόλπους της Ομογένειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός

Εξωτερικών Θόδωρος Κασσίμης, σε ανεπίσημη συνομιλία που φέρεται να είχε με συνέδρους, «επέπληξε» την Ομογένεια (στοχεύοντας στις παμμακεδονικές οργανώσεις) ότι «θέλουν να ασκούν εξωτερική πολιτική». Τη θέση αυτή απέρριψαν στα διάφορα «πηγαδάκια» οι σύνεδροι. Το «Παρόν» αναζήτησε τηλεφωνικά τον κ. Κασσίμη προκειμένου να διασταυρώσει την πληροφορία, πλην όμως δεν υπήρξε απάντηση εκ μέρους του.

Ο συντονιστής ΣΑΕ Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος, μιλώντας στο «Παρόν» υπεραμύνθηκε του νεοσυσταθέντος δικτύου Νεολαίας και τοποθέτησε τις προσδοκίες για το μέλλον στο γεγονός ότι, όπως είπε, έχει συσταθεί «όχι από νεολαίους, αλλά από ήδη επιτυχημένους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες ώστε να αποδώσει έργο». Πάντως, το αίτημα των Νεολαιών να έχουν ανεξάρτητο οικονομικό ταμείο απορρίφθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών.

Μία άλλη πτυχή της διάσκεψης, πέραν του θέματος της ελληνικής γλώσσας, αφορούσε την ψήφο των αποδήμων ελλήνων, όπου και εδώ τα πράγματα αντί να ξεκαθαρίσουν μπλέχτηκαν ακόμη περισσότερο, καθώς εκδηλώθηκαν αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές από το προεδρείο του ΣΑΕ.

Έτσι, ενώ από τη μία μεριά κατατέθηκε (και έγινε αποδεκτή) πρόταση συστάσεως Επιτροπής εκπροσώπων των κομμάτων με τη συμμετοχή της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό και του ΣΑΕ που θα εξετάσει εις βάθος το θέμα της ψήφου των αποδήμων ελλήνων, διαδικασία η οποία από τη φύση της είναι χρονοβόρος, από την άλλη ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Θεσσαλονίκη στην εκπομπή «Οδύσσεια» της δορυφορικής ΕΡΤ πως η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει σύντομα να ψηφίσει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων διαφορετικά, αν δηλαδή αργήσει, «ίσως εμείς δεν θα θέλουμε τότε να ψηφίσουμε»…

Η αναφορά αυτή προκάλεσε σχόλια και συζητήσεις (ακόμη και από εκπροσώπους της διακομματικής της Βουλής προς τον γράφοντα) όχι μόνο διότι χαρακτηρίστηκε πολιτικά ανοίκεια αλλά και γιατί, λογικά, έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΑΕ για τη σύσταση της ως άνω Επιτροπής, η οποία βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από χρονικά τελεσίγραφα.

Το προεδρείο του ΣΑΕ, αναφερόμενο στο νέο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, εμφανίστηκε με σκληρές θέσεις, επισημαίνοντας: «Δεν δεχόμαστε προσωρινές λύσεις που μπορεί να παγιωθούν και δεν εκφράζουν καθόλου τον απανταχού Ελληνισμό». Η οργάνωση ζητάει να θεσπιστεί η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο και κάλπη, να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στη Βουλή, που να αντιπροσωπεύουν τον Ελληνισμό των πέντε ηπείρων.

Παρά το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το

ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προσανατολίζονται στη δημιουργία εκλογικών περιφερειών και στην ανάδειξη βουλευτών του απόδημου Ελληνισμού, εντούτοις πολλοί ομογενείς αντιδρούν εκφράζοντας την άποψη ότι μια τέτοια «λύση» (η οποία υιοθετείται και από το ΣΑΕ) στην πραγματικότητα θα εξυπηρετήσει τους ελάχιστους παράγοντες της Ομογένειας που έχουν βλέψεις (και την οικονομική δυνατότητα) να διεκδικήσουν τη θέση του αντιπροσώπου στην ελληνική Βουλή, ενώ θα χωρίσει την Ομογένεια σε πολίτες Α΄ και Β΄ κατηγορίας, στους έχοντες δηλαδή δικαίωμα ψήφου και στους μη έχοντες, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίοι ούτε αισθάνονται ούτε είναι λιγότερο Έλληνες…

Ο κ. Κασσίμης, ερωτηθείς σχετικά με την ψήφο των ομογενών, επισήμανε ότι η ψήφος δεν είναι πάγιο αίτημά τους, αλλά κάποιων εκπροσώπων τους, εξηγώντας ότι δεν είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του Έλληνα στο εξωτερικό αν θα ψηφίζει ή όχι, αλλά πολλά άλλα θέματα σημαντικότερα, όπως η Παιδεία, η ελληνομάθεια κ.ά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Νικόλαος Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι απαιτείται η απόφαση της ελληνικής Πολιτείας για μια διεθνή απογραφή του Ελληνισμού, καθώς και η συγκρότηση Διεθνούς Κέντρου Ελληνισμού, στελεχωμένου σε επαγγελματική και επιστημονική βάση, με αντικείμενο την επαφή και την πληροφόρηση των μελών του.

Απορίες και ερωτηματικά προκάλεσαν, τέλος, πληροφορίες για συζητήσεις του προεδρείου του ΣΑΕ που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και αφορούσαν πιθανές διεργασίες στον χώρο του ομογενειακού Τύπου και οι οποίες, ως ελέχθη, θα συνιστούν «αξιοσημείωτες αλλαγές» ενώ, όπως ανακοινώθηκε, την επόμενη χρονιά θα διοργανωθεί στην Ελλάδα παγκόσμιο συνέδριο εκπροσώπων των ομογενειακών ΜΜΕ απʼ όλον τον κόσμο.


Σχολιάστε εδώ