εδώ Βρυξέλλες

wΤον κίνδυνο που διατρέχει η ακοή εκατομμυρίων Ευρωπαίων, κυρίως νέων, που ακούν σε μεγάλη ένταση μουσική μέσω ατομικών συσκευών (mp3, ipod κ.λπ.) και την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό των επιβλαβών συνεπειών, έθεσε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Μαυρομμάτης. Απαντώντας σχετικά η αρμόδια επίτροπος κ. Κούνεβα τόνισε ότι οι χρήστες προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής έχουν τη δυνατότητα να καθορίσουν στη συσκευή τους ανώτατη ένταση μουσικής, πέρα από τη ρύθμιση της έντασης με το χέρι, αλλά και να φροντίζουν να μη χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές για παρατεταμένες χρονικές περιόδους προς όφελος της ακοής τους.

wΥπερβολικές χαρακτήρισε τις αντιδράσεις βίας στην Ελλάδα, με παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον φόβο ότι «βρισκόμαστε ενώπιον ενός φαινομένου, το οποίο μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αφού η νέα γενιά βλέπει το μέλλον της σκοτεινό και με αξεπέραστα εμπόδια».

wΚοινή ερώτηση υπέβαλαν οι οκτώ ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το διογκούμενο φαινόμενο της ανεργίας, της χαμηλόμισθης εργασίας και της έμμεσης περιθωριοποίησης των νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραθέτουν αντικειμενικά στοιχεία που δείχνουν τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας, ενώ παραπέμπουν και στα πρόσφατα βίαια επεισόδια, αλλά και τις ειρηνικές διαμαρτυρίες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη «γενιά των 700 ευρώ» και την ευαισθητοποίηση της Κομισιόν.

w«Χάθηκε μια ευκαιρία για ουσιαστική ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της οδηγίας του 1994», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφερόμενος στην υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του συμβιβασμού μεταξύ πλειοψηφίας και συμβουλίου σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας 94/45/ΕΚ για την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης».

wΗ σημαντική εξέλιξη για τους έλληνες εργαζομένους είναι ότι δεν κινδυνεύουν από καμιά αλλαγή και ότι με τις εκλογικές συμβάσεις και τον κοινωνικό διάλογο, μέσω της διαβούλευσης και της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, προωθείται η ποιότητα στην εργασία και η παράλληλη εξυπηρέτηση επαγγελματικών, οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών, τόνισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, αναφερόμενη στην υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.

wΈως τα τέλη του τρέχοντος έτους προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει την πρώτη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της σύστασης του συμβουλίου για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου (2003/878/ΕΚ). Αυτή ήταν η απάντηση της επιτρόπου για θέματα Υγείας, κ. Ανδρούλλας Βασιλείου, σε προφορική ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Τρακατέλλης, αναφορικά με την αναθεώρηση της σύστασης του συμβουλίου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

wΚαθησυχαστική ήταν η απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ενέργειας κ. Piebalgs, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Αγγελάκα, αναφορικά με την πιθανή μελλοντική σύσταση καρτέλ στο φυσικό αέριο. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, με αφορμή τη φημολογία, έθεσε το θέμα που ακολούθησε τη συνάντηση της Τεχεράνης μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας, του Ιράν και του Κατάρ (χωρών που κατέχουν το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου) για σύσταση καρτέλ από τις συγκεκριμένες χώρες κατά τα πρότυπα του OΠΕΚ.

wΕξάλλου με αφορμή την ψήφιση της νέας κοινοτικής οδηγίας για ασφαλέστερα παιδικά παιχνίδια ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Αγγελάκας που συνέβαλε στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, επισήμανε τις ευθύνες των εισαγωγέων και των διανομέων να μεριμνήσουν για την τήρηση όλων των προδιαγραφών που θέτει η κοινοτική νομοθεσία στον τομέα της ασφάλειας των παιχνιδιών.

wΣτις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα παραχάραξης και απομίμησης προϊόντων, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπαστάμκος στο πλαίσιο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Όπως τόνισε, η πλέον ανησυχητική διάσταση του προβλήματος είναι η απειλή της ασφάλειας, της υγείας, ακόμη και της ζωής των πολιτών, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σημειώθηκε σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους για την ανθρώπινη υγεία, όπως καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (+264%), παιχνίδια (+98%), τρόφιμα (+62%) και φάρμακα (+51%).

w«Μόνον ασφαλή τρόφιμα και ζωοτροφές κυκλοφορούν στην ΕΕ», δήλωσε η επίτροπος κ. Βασιλείου σε ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης σχετικά με τον νέο κανονισμό για τη γενική και διατροφική επισήμανση των τροφίμων.

wΣε απάντηση της πρωτοβουλίας της κ. Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να αξιοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι το ΕΤΠ μπορεί να χρηματοδοτεί ενεργητικά μέτρα για την αγορά εργασίας προς όφελος των εργαζομένων που απολύονται λόγω διαρθρωτικών αλλαγών που οφείλονται στην παρούσα κρίση, περιλαμβανομένων και εκείνων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.


Σχολιάστε εδώ