«Δεν την πουλάω. Περικόψτε ό,τι μπορείτε»

Νωρίτερα είχε επιπλήξει με έντονο ύφος τον διευθυντή της έκδοσης Γιώργο Παπαδόπουλο Τετράδη («Ο καιρός»), ζητώντας να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητές του. Το όνομά του στη διεύθυνση έκδοσης του φύλλου παραμένει στην ταυτότητα, όμως τις αρμοδιότητες της ευθύνης του πολιτικού ρεπορτάζ ανέλαβε ο Γιάννης Παντελάκης στη θέση του Γιώργου Παπαδόπουλου – Τετράδη και την ευθύνη της «Βιβλιοθήκης» ο ποιητής Γιώργος Χρονάς. Ο λόγος της έντασης με τον «Καιρό» της «Ελευθεροτυπίας» δεν έγινε γνωστός. Εκείνος φέρεται να απάντησε: «Δεν δουλεύω για σένα, δουλεύω για την εφημερίδα. Το είχα δηλώσει και στον συγχωρεμένο Κίτσο Τεγόπουλο, ο οποίος το εκτίμησε…»

Στη συνέχεια η Μ. Τεγοπούλου συμμετείχε στη σύσκεψη η οποία διεξήχθη σε πολύ έντονο ύφος. Εκεί έγινε μια εκτίμηση πως η εταιρεία θα έχει ζημιές 10 εκατ. ευρώ και πως πρέπει να γίνουν αμέσως περικοπές στους μισθούς των στελεχών. Τόσα ήταν τα κέρδη από τη «Χρυση Ευκαιρία» που πούλησε, είπε κάποιος από τους δημοσιογράφους και η Μάνια Τεγοπούλου φέρεται να απάντησε πως ο πατέρας της είχε πάρει κάποια δάνεια τα οποία και έπρεπε να αποπληρωθούν. Το κεντρικό νόημα του μηνύματος που έστειλε ήταν πως «δεν πρόκειται να πουλήσει το φύλλο» και ότι προτιμάει να την κλείσει. «Δεν θα την εγκαταλείψω», όμως, φέρεται να είπε. «Περικόψτε μόνοι σας ό,τι πρέπει», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησαν φήμες για εθελούσια έξοδο ώστε να μειωθεί το κόστος. Ποιο είναι, λοιπόν, το μέλλον της Χ. Κ. Τεγόπουλος; Το 75% της «Χρυσής Ευκαιρίας» πουλήθηκε στη Global Finance και σειρά έχει το ιδιόκτητο κτίριο του Νέου Κόσμου. Μετά όμως τι; Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ισχυροί εκδότες που διαθέτουν χρήματα έχουν προσεγγίσει εκ νέου τη Μάνια Τεγοπούλου, χωρίς όμως εκείνη να θέλει να πουλήσει το φύλλο.

Ποια είναι τα προβλήματα της εφημερίδας: Μα η «ιδρυματοποίησή» της. Εδώ και καιρό οι προσωπικές σχέσεις των δημοσιογράφων με πολιτικούς τής στερούν τη ζωντάνια και την αντίδραση σε όσα συμβαίνουν. Ρεπορτάζ που ανατίθενται δεν δημοσιεύονται, όχι επειδή δεν είναι καλά, αλλά διότι κάπου χάνονται στη διαδρομή. Ταυτόχρονα στην εφημερίδα υπάρχει ένας… υπερπληθυσμός προσώπων τα οποία συγκεντρώθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς μέτρο. Τέλος, υπάρχει πρόβλημα με τα αντανακλαστικά της. Για παράδειγμα, η «Ελευθεροτυπία» από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου, που σιώπησε η τηλεόραση για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και ξέσπασαν τα επεισόδια, θα μπορούσε να «ξυπνήσει» την ηλεκτρονική της σελίδα και να μετατρέψει το enet σε βασικό κόμβο πληροφόρησης.

Κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με δεκάδες blog, δεν συνέβη, διότι τα στελέχη της δεν το σκέφτηκαν ή δεν το υλοποίησαν, με εξαίρεση τη δημοσίευση κάποιων επιστολών. Αν δεν υπάρξει ανακανατομή του προσωπικού και ανασχεδιασμός της εφημερίδας, με την ανάδειξη νέων προσώπων, τότε το μέλλον της «Ελευθεροτυπίας» θα εξακολουθήσει να είναι σκοτεινό…


Σχολιάστε εδώ