Δεν κατάφεραν να τον κάνουν ακαδημαϊκό…

Μεγάλο… χαστούκι δέχθηκε τελικά ο εντατικολόγος καθηγητής Χάρης Ρούσσος, ο οποίος έβαλε «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να γίνει ακαδημαϊκός. Παρότι επιστρατεύθηκαν αρχηγός κόμματος, ανώτατος θεσμικός παράγοντας και δύο μεγαλοεκδότες που πίεσαν ασφυκτικά ακαδημαϊκούς, απέτυχε οριστικά να γίνει μέλος της Ακαδημίας.

Ο κύριος αυτός αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ιατρικό κόσμο της χώρας, αφού, εκτός των άλλων, σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία και πατέντα, δημιουργήθηκε έδρα «εντατικολόγου» προκειμένου να γίνει καθηγητής, εκμεταλλευόμενος κάποια μακρινή συγγένεια με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά! Στον «Ευαγγελισμό» υπάρχει στη διάθεσή του ολόκληρος όροφος, ενώ του παραχωρήθηκε χώρος στο «Σωτηρία» για να στεγαστεί το οικογενειακό του Ίδρυμα «ΘΩΡΑΞ», που το χειρίζεται χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν και το οποίο λίγο έλειψε να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί βουλευτές και από τα δύο κόμματα δεν ήθελαν να ψηφίσουν το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, όπως και άλλη «φωτογραφική» για τον κ. Ρούσσο διάταξη στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας (άρθρο 21), που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, μετά τη θύελλα που ξεσηκώθηκε.

Την έδρα Παθολογίας και συναφών ειδικοτήτων της Ακαδημίας, εκτός από τον κ. Χ. Ρούσσο, τη διεκδικούσε και ο καθηγητής κ. Κρούσος με κύρος και διεθνές περγαμηνές. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στην «τάξη» (επί συνόλου 12 ακαδημαϊκών) δεν κατάφερε να εκλεγεί, αφού ο κ. Κρούσος πήρε 9 ψήφους και ο κ. Ρούσσος «μηδέν». Έτσι, η διαδικασία επαναλήφθηκε στην ολομέλεια της Ακαδημίας, όπου στην πρώτη ψηφοφορία το αποτέλεσμα ήταν 18-8 υπέρ του Ρούσσου, όπως και στη δεύτερη με 17-12 και στην τρίτη και τελική με 19-14. Για να εκλεγεί ο Χ. Ρούσσος χρειαζόταν να πάρει το 50+1, δηλαδή 20 ψήφους. Για μια δεκάδα ψήφους, δεν έγινε αποδεκτός προς μεγάλη θλίψη της παρέας του, δεδομένου ότι πλέον δεν μπορεί να ξαναείναι υποψήφιος. Κι αυτό ήταν μια νίκη όλων εκείνων των ακαδημαϊκών που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις… Να θυμίσω ότι ο κ. Ρούσσος ήταν ο γιατρός που έκανε να μιλήσει ο Σάββας Ξηρός και γιʼ αυτήν την εμπλοκή του κυκλοφορεί με φρουρά 6 αστυνομικών και με περιπολικό.

Πάντως για έναν γιατρό που κινείται με συνοδεία ενός περιπολικού της Αστυνομίας και φρουρά 6 αστυνομικών (!) ασφαλώς πρόκειται για… πλήγμα! Ευτυχώς στην Ακαδημία Αθηνών ψηφίζουν ακόμα κατά συνείδηση…


Σχολιάστε εδώ