Γιατί πρέπει να συγχωνευθούν ΤΤ και Αττικής

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, και το ΠΑΣΟΚ ως «υποψήφια» μελλοντική κυβέρνηση διακηρύσσει, ότι χρειάζεται μια, γενικών συναλλαγών, ισχυρή τράπεζα, η οποία να παρεμβαίνει αποτελεσματικά σε περιόδους όπως η σημερινή ή εξισορροπιστικά σε περιόδους ομαλών οικονομικών εξελίξεων.

Τον ρόλο αυτό μέχρι πριν από μερικά χρόνια έπαιζε η Εθνική για τον επιχειρηματικό τομέα και τα νοικοκυριά και η Αγροτική, παρά τα πάντα σημαντικά της προβλήματα, για τον αγροτικό τομέα.

Η επαναφορά της Εθνικής στον προηγούμενο ρόλο της δεν είναι επιθυμητή από τη σημερινή κυβέρνηση έως και είναι πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Τον ρόλο αυτό μπορεί να παίξει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με την πραγματική μετατροπή του σε τράπεζα γενικών συναλλαγών.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα ήθελε πολύ να πουλήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε ξένους ή εγχώριους τραπεζίτες, οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοια ενέργεια.

Μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν φωνές, οι οποίες ζητούν να διατηρηθεί και να διευρυνθεί ο σημερινός χαρακτήρας του ΤΤ, η οποία ως σήμερα απευθύνεται στον μικρό καταθέτη ώστε να μπορεί να απευθύνεται αξιόπιστα και προς τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαίο ότι:

– Σε πρόσφατη συνέντευξή του το Σάββατο 29/11/2008 ο πρόεδρος του Ταχ. Ταμιευτηρίου, Άγγελος Φιλιππίδης, σε σχετική ερώτηση τονίζει: «Το ΤΤ με την εξαγορά ενός σχήματος που θα έχει το know how στο κομμάτι του business, στο οποίο δεν δραστηριοποιείται, θα ενίσχυε τόσο το ΤΤ όσο και τον ρόλο του ως πυλώνα σταθεροποίησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

– Την Τρίτη 09/12/08 το ΤΤ πήρε άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος να αυξήσει τα ποσοστά του σε πάνω από 20% στην Τράπεζα Αττικής, δηλαδή πλέον είναι και με τον νόμο συνδεδεμένες επιχειρήσεις και έχουν ενοποιημένο ισολογισμό.

Προφανώς, ο κ. Φιλιππίδης επαναφέρει το σχέδιο που είχε προβληθεί το 2003 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για ενοποίηση του ΤΤ με την Τράπεζα Αττικής, η οποία πραγματικά είναι μια τράπεζα που εξειδικεύεται στην επιχειρηματική και επαγγελματική πίστη.

Το σχέδιο αυτό ναυάγησε από τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας μέσω του τότε προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και στελέχους της ΝΔ για να γίνει αφαίμαξη των αποθεματικών του και προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του από την κυβέρνηση της ΝΔ έναν χρόνο αργότερα. Την προσπάθεια απαξίωσης του ΤΤ συνέχισε ο κ. Τσουπίδης, γνωστός συνεργάτης του κ. Αλογοσκούφη, με τα τοξικά ομόλογα στην αγορά των οποίων πρωτοστάτησε.

Τραπεζικός


Σχολιάστε εδώ