από το Περιστύλιο…

νΚαιρό είχε να ενθουσιάσει το ακροατήριό του ο πρωθυπουργός. Έτσι όταν αυτό συνέβη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές δεν πίστευαν στα αυτιά τους… «Ο πρωθυπουργός καθάρισε την μπουγάδα!», έλεγαν καθώς παρά τα όσα διαρρέονταν κανείς δεν περίμεναν ότι θα βγει τόσο ανοιχτά και θα μιλήσει για σκανδαλώδη γενόμενα.

«Ήταν ξανά ο παλιός Καραμανλής. Βγήκε μπροστά από τα γεγονότα αναλαμβάνοντας προσωπικά όλη την πολιτική ευθύνη. Και αν είχε κάνει αυτή την ομιλία στη ΔΕΘ και έδειχνε αποφασιστικότητα θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα και, φυσικά, την κατρακύλα», συζητούσαν μεταξύ τους και είχαν για πρώτη φορά ύστερα από καιρό μια ελπίδα να αντιστραφεί το κλίμα.

Από τους πιο ενθουσιώδεις και ο… εν δυνάμει αντάρτης Γιάννης Μανώλης: «Μέχρι χθες αισθανόμουν ότι ήμουν εκτός γραμμής. Σήμερα αισθάνθηκα ότι μπήκα και πάλι στη γραμμή»!

νΑρκετές συζητήσεις και προβληματισμό προκάλεσε ωστόσο το ερώτημα σχετικά με το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό πολλοί θεωρούσαν πιο κρίσιμο το θέμα αυτό και του απέδιδαν μείζονα σημασία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές το επόμενο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι προσεκτικό ώστε να μη μειώσει, να μην απαξιώσει και να μην κάψει το πρώτο. Έτσι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ άνοιξε νέος κύκλος προσδοκιών που αφορά στις επόμενες κινήσεις του κ. Καραμανλή… Και όπως φάνηκε από τις σχετικές συζητήσεις στο καφενείο της Βουλής οι καλές προθέσεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν με μια σειρά πρωτοβουλίες αλλά και στον επικείμενο ανασχηματισμό όπου οι βουλευτές συνδέουν άμεσα τις πρόσφατες δεσμεύσεις Καραμανλή με το ποιοι υπουργοί θα αποκλειστούν από τον ανασχηματισμό αλλά και με το ποια υλικά θα γίνει… . Αρά στα δύσκολα, στην πράξη, και όχι σε επίπεδο φραστικών διατυπώσεων θα κριθεί ο πρωθυπουργός…

νΤελευταίος ήρθε και πρώτος εξαφανίστηκε από την αίθουσα της Γερουσίας όπου συνήλθε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Θόδωρος Ρουσόπουλος… Δεν μίλησε με κανέναν. Αντίθετα ο Πέτρος Δούκας πήγε και μέχρι το καφενείο της Βουλής. Ήταν ασυνήθιστα αναψοκοκκινισμένος και στο τραπέζι του πλην του γνωστού και για την τόλμη του Σταύρου Δαϊλάκη -απέδειξε προ μηνών ότι τα λέει τσεκουράτα- δεν τον πλησίασε κανείς συνάδελφός του από τη ΝΔ. Γενικώς, βέβαια, η παρέα ήταν… εξωκοινοβουλευτική.

νΜε τις καλύτερες προδιαγραφές από άποψη συμμετοχής, με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς παρόντες, άρχισε φέτος η συζήτηση του προϋπολογισμού. Μέχρι και ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν περιέργως από νωρίς στη θέση του. Συνεπής και ο πρωθυπουργός, ήρθε μάλιστα στη Βουλή και τη δεύτερη μέρα της συζήτησης, όχι για να παρακολουθήσει την ομιλία του εξαδέλφου του κ. Λιάπη που προηγήθηκε αλλά του υπουργού Άμυνας, ο οποίος λέγεται ότι πρόσφατα άλλαξε στρατόπεδο και προσχώρησε στην Ντόρα, αν και ο ίδιος παίζει για τον εαυτό του… Τυχαίο;

Κάποιοι, ωστόσο, κακεντρεχείς υπέθεσαν ότι ο πρωθυπουργός έρχεται συχνά τελευταία στη Βουλή γιατί… χάλασε η τηλεόρασή του…

νΚαι ξαφνικά ήρθε στην ολομέλεια και ο κ. Σημίτης να μιλήσει για τον Προϋπολογισμό. Μίλησε για όλα, όχι όμως για το ΠΑΣΟΚ. Απέφυγε μάλιστα να αναφέρει έστω και μία φορά στην ομιλία του τη λέξη αυτή. Να έχει ξεκόψει εντελώς; Βέβαια ο κ. Σημίτης δεν είναι γνωστός ως επιλήσμων. Μήπως πηγαίνει για πρόεδρος και τοποθετείται υπερκομματικά;

νΜπορεί να απέφυγε να πει τη λέξη ΠΑΣΟΚ ο πρώην πρωθυπουργός, απέδειξε ωστόσο, ότι μπορεί να είναι τρυφερός με το κόμμα του οποίου προήδρευσε, παραλείποντας μια φράση γεμάτη υπονοούμενα που είχε όμως συμπεριληφθεί στο γραπτό κείμενο και μοιράστηκε στους δημοσιογράφους. Έλεγε λοιπόν η φράση: «Ίσως η κυβέρνηση και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ή και άλλοι δεν ανησυχούν ή και αν ανησυχούν δεν αισθάνονται ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τη δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται». Ποιοι μπορούσαν δηλαδή να είναι οι άλλοι;

νΜακρύς ο κατάλογος των ομιλητών στον φετινό Προϋπολογισμό. Εκατόν ενενήντα εννέα ακριβώς οι εγγεγραμμένοι. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί σε οκτώ συνεδριάσεις (για πρώτη φορά φέτος προγραμματίστηκαν τρεις αντί για δύο εμβόλιμες). Θα είναι ωστόσο θαύμα αν καταφέρουν να μιλήσουν όλοι μέχρι την ψήφιση απόψε τα μεσάνυχτα αφού προηγούνται πάντα υπουργοί, υφυπουργοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

νΠάντως, η Μαρία Δαμανάκη… τα κατάφερε και έκανε πάλι το θαύμα της! Προσπέρασε 175 βουλευτές και μίλησε 5η από την 181η θέση που ήταν εγγεγραμμένη, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που δίνει ο κανονισμός στους πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών ομάδων να προηγούνται. Μήπως κάποιος να της θυμίσει την παροιμία «Τα στερνά τιμούν τα πρώτα»; Σεμνή και ταπεινή και η Μαρία…

νΑπό την ομιλία γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ στον προϋπολογισμό: «Παίζετε τον «παπά» κύριε Καραμανλή. Εδώ «παπάς», εκεί «παπάς»… Μην ψάχνετε, στη ΝΔ είναι ο παπάς. Στην αυλή του Μαξίμου έκοβε βόλτες ο «παπάς». Και παρακάτω: «Δεν αμφισβητώ την επιστημονική σας επάρκεια κύριε υπουργέ. Αλλά είμαι βέβαιος ότι ο καθηγητής Γ. Αλογοσκούφης θα έκοβε στις εξετάσεις τον υπουργό Οικονομίας της κυβέρνησης της ΝΔ».

νΕυρηματικός ήταν και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Αυτός ο Προϋπολογισμός συντάχθηκε μεταξύ Πεκίνου και Στοκχόλμης. Όχι για την Ελλάδα. Συντάχθηκε δηλαδή για μία χώρα, η οποία έχει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της Κίνας και τους μισθούς της Σουηδίας… «!

νΜε τον τρόπο του αλληλέγγυος στα βάσανα των συναδέλφων του της ΝΔ δήλωσε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης: «Απορώ πώς θα πάνε βουλευτές της ΝΔ τα Χριστούγεννα στα χωριά τους! Θα τους πάρουν και τα παπούτσια!»

νΗ οικονομική κρίση χτύπησε και τους βουλευτές. Όχι τα δώρα που συνηθίζονταν τέτοιες μέρες, αλλά ούτε… κουραμπιές δεν κυκλοφορεί στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών! Λίγες οι κάρτες και από αυτές οι περισσότερες σε ηλεκτρονική μορφή. Μόνον η Κατερίνα Παπακώστα με τα κουλουράκια της από το Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη (Κέντρο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Απασχόλησης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες)… έσωσε την τιμή της κυβέρνησης.

Πού οι καλές μέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ!


Σχολιάστε εδώ