Απολύσεις κάνει και η Εκκλησία!

Ήδη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος η ανησυχία μεταξύ των υπαλλήλων είναι διάχυτη, καθώς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, υπεύθυνος για τα οικονομικά της Συνόδου, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αρκετές απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικού προσωπικού.

Προχθές, άλλωστε, ο κ. Θεόκλητος «παραίτησε» τον διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού π. Α. Βλαβιανό, έναν άνθρωπο που θεωρούνταν προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκόπου. Οι φωνές του Μητροπολίτη Ιωαννίνων ακούστηκαν σε όλο το κτίριο της Συνόδου, καθώς εξεμάνη με την κίνηση του μέχρι πρότινος διευθυντή να εγγράψει τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας ως «ενημερωτικό» ραδιόφωνο και όχι ως «ειδικό», λειτουργώντας προστατευτικά για τους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί αν ο σταθμός θεωρούνταν «ενημερωτικός» τότε αυτό θα στεκόταν εμπόδιο στις προθέσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων να κάνει μαζικές απολύσεις, αφού δεν θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των δημοσιογράφων και των τεχνικών (εκ του νόμου πρέπει να υπάρχει ικανός αριθμός προσωπικού που να εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του). Εάν βέβαια ο ραδιοφωνικός σταθμός θεωρηθεί «ειδικός», όπως σκοπεύει να τον μετατρέψει ο Ιωαννίνων, τότε μπορούν να μείνουν στον σταθμό… τρεις κι ο κούκος (ίσως, ο κ. Θεόκλητος πιστεύει ότι ο κούκος μπορεί να είναι τόσο… διαμάντι που να τα καταφέρνει να τα βγάζει και πέρα μόνος του).

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θεωρούσε περιττή «πολυτέλεια» τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού από μέρους της Εκκλησίας και πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο να τον καταργήσει, κάτι που ο κ. Ιερώνυμος δεν δέχτηκε. Μάλιστα, υποσχέθηκε και στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ότι η Εκκλησία δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσιογράφων. Αναρωτιόμαστε αν ο Μακαριότατος γνωρίζει τις κινήσεις του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και αν συμφωνεί με τις απολύσεις, τη στιγμή που πολύ σωστά (και ειλικρινά τον πιστεύουμε) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των νέων και τη γενιά των 700 ευρώ… Τη διεύθυνση του σταθμού ανέλαβε πλέον ο θεολόγος Α. Κατσιάρας, ο οποίος, όπως λέγεται, φέρεται διατεθειμένος να λαμβάνει εντολές και κατευθυντήριες γραμμές από τον κ. Θεόκλητο.

Να σημειώσουμε ότι στην Εκκλησία της Ελλάδος έχουν απολυθεί ή «παραιτηθεί» τους τελευταίους μήνες περίπου τριάντα άτομα (Αρχιεπισκοπή Αθηνών, συνοδικές υπηρεσίες, ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» κ.λπ.), μερικοί μάλιστα μερικές μόνον ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα! Και αν συνέβαινε αυτό για λόγους οικονομικούς ίσως να ήταν κατανοητό. Την ίδια στιγμή ωστόσο έχει γίνει από τις υπηρεσίες της Εκκλησίας ανάλογος, ίσως και μεγαλύτερος αριθμός, προσλήψεων για να καλυφθούν οι ίδιες ακριβώς ανάγκες. Και εξακολουθούν να γίνονται…

Άδειο το παγκάρι

Όπως η ανασφάλεια που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει πλήξει τις πολυεθνικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έκανε τους πιστούς περισσότερο διστακτικούς και φειδωλούς στις προσφορές τους. «Ο κόσμος εξακολουθεί να εκκλησιάζεται, όμως το παγκάρι παραμένει άδειο» λέει μητροπολίτης της Στερεάς Ελλάδος. «Όλοι οφείλουν να συνεισφέρουν, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στην προσπάθεια που γίνεται από τους κληρικούς της ενορίας του. Δεν είναι όλοι οι κληρικοί ίδιοι. Όποιος ζει από κοντά μια ενορία γνωρίζει αν αξιοποιούνται τα χρήματα του ή όχι. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως από την προσφορά του κόσμου στηρίζεται η λειτουργία της κάθε ενορίας και το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που αδιαμφισβήτητα προσφέρει».

Στις ενορίες των μεγάλων αστικών κέντρων τα έσοδα έχουν πέσει κατακόρυφα και οι κληρικοί ζητούν βοήθεια από τους μητροπολίτες για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Από την πλευρά τους, πολλοί μητροπολίτες είναι χολωμένοι με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να μην πραγματοποιηθεί φέτος τα Χριστούγεννα ο καθιερωμένος «Έρανος Αγάπης» στα σπίτια, αλλά μόνο στις εκκλησίες. «Η οικονομική κρίση έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλές οικογένειες, που αυτές τις ημέρες χρειάζονται τη βοήθειά μας. Εάν δεν βοηθήσει και αυτός που δεν έρχεται στην ενορία, αλλά τόσα χρόνια πρόσφερε στους εθελοντές του ”Εράνου της Αγάπης”, τότε πώς ακριβώς θα συγκεντρωθούν οι πόροι που απαιτούνται» λέει μητροπολίτης του Λεκανοπεδίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως δεν δείχνει να ανησυχεί με τα προβλήματα των ενοριών και έχει στρέψει την προσοχή του στην άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου, όπως είπε, να δημιουργήσει υποδομές που θα βελτιώσουν το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Την περασμένη εβδομάδα, συναντήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο και με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα των δύο πλευρών και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Εκκλησίας σε προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να έλαβε την υπόσχεση της Ντ. Μπακογιάννη για περαιτέρω συνεργασία και τη συμβολή της για την άντληση ευρωπαϊκών και διεθνών πόρων κυρίως από την ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη». Πολλοί ωστόσο μητροπολίτες έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους γιατί τα προγράμματα πρέπει να υλοποιούνται από την «Αλληλεγγύη» και όχι από την εταιρεία ΣΥΜΕΑΝ που έχει συστήσει η Εκκλησία γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό…


Σχολιάστε εδώ