ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ 65ΩΡΟ!
Μέχρι τότε, θα δίνεται μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Υπουργών με επίκεντρο το 65ωρο και εφόσον υπάρξει κοινή θέση, τότε αυτή θα υιοθετηθεί και θα αποτελέσει ευρωπαϊκή οδηγία. Στην περίπτωση όμως που τα τρία αυτά ευρωπαϊκά όργανα δεν συγκλίνουν στην εφαρμογή
του 65ωρου (που είναι και η πιθανότερη προοπτική), τότε για την οργάνωση του χρόνου εργασίας θα ισχύει ό,τι προβλέπουν ξεχωριστά οι εθνικές νομοθεσίες.
Αυτή είναι η κατάληξη της συνεδρίασης του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο κερδήθηκε μια πρώτη μάχη, καθώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα (σ.σ.: η υιοθέτηση του 65ωρου) με την υπερψήφιση της έκθεσης Σέρκας από 473 ευρωβουλευτές (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Ομάδα των Πρασίνων).
Τι προβλέπει η έκθεση Σέρκας
1. Ρήτρα αυτοεξαίρεσης (opt out)
• Η ρήτρα αυτοεξαίρεσης (η δυνατότητα δηλαδή οι εργαζόμενοι να εργάζονται περισσότερες ώρες από τον νομοθετημένο μέσο εβδομαδιαίο χρόνο με ατομικές συμβάσεις εργασίας) προβλέπεται, όπου αυτή εφαρμόζεται, να καταργηθεί εντός 36 μηνών μετά την έναρξη ισχύος της Οδηγίας.
Η κοινή θέση του Συμβουλίου υπουργών προέβλεπε τη διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης χωρίς να θέτει θέμα αναθεώρησης, παρά μόνο τη δυνατότητα εκτίμησης βάσει της οποίας η Επιτροπή θα μπορούσε να λάβει μέτρα.
2. Περίοδος εφημερίας
• Η εφημερία, συμπεριλαμβανομένης και της ανενεργής περιόδου εφημερίας, θεωρείται χρόνος εργασίας.
Η κοινή θέση του Συμβουλίου
Υπουργών δεν θεωρούσε την ανενεργή περίοδο ως χρόνο εργασίας.
• Η ανενεργός περίοδος εφημερίας δεν θεωρείται περίοδος
ανάπαυσης.
Η κοινή θέση του Συμβουλίου
υποστήριζε ότι η ανενεργός περίοδος εφημερίας δεν θεωρείται ως ανάπαυση, εκτός εάν προβλέπονται άλλες ρυθμίσεις.
• Οι περίοδοι ανάπαυσης θα πρέπει να ακολουθούν τις περιόδους της υπερεργασίας.
Η κοινή θέση του Συμβουλίου θεωρούσε ότι οι αντίστοιχες περίοδοι ανάπαυσης θα πρέπει να δίνονται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.
3. Περίοδος Αναφοράς
• Για περίοδο αναφοράς 12 μηνών να υπάρχουν ρυθμίσεις μέσω συλλογικών συμβάσεων.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο υπουργών, η περίοδος αναφοράς πρέπει να προσδιορίζεται πάντα στους 12 μήνες είτε μέσω συλλογικών συμβάσεων είτε μέσω νομοθεσίας.
• Προβλέπεται ρύθμιση της περιόδου αναφοράς μέσω νομοθεσίας, μόνο στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως λ.χ. είναι η πληροφόρηση και η διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους καθώς και η λήψη μέτρων από την πλευρά των εργοδοτών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
Η κοινή θέση του Συμβουλίου δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Πώς ψήφισαν οι έλληνες
ευρωβουλευτές
• Σε γενικές γραμμές όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές από το σύνολο των πολιτικών ομάδων υποστήριξαν τις τροπολογίες σχετικά με την κατάργηση του οπτ-άουτ και τον συνυπολογισμό του ανενεργού χρόνου εφημερίας ως χρόνου εργασίας.
• Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές στήριξαν και τις τροπολογίες της GUE-NGL. Την τροπολογία της συνολικής απόρριψης της κοινής θέσης του Συμβουλίου υπερψήφισαν όλοι εκτός της κ. Παναγιωτοπούλου (ΝΔ) και του κ. Βακάλη (ΝΔ).
• Σε ό,τι αφορά το οπτ-άουτ:
Τις τροπολογίες 4, 5 και 6 (αιτιολογικές σκέψεις σχετικά με το οπτ-άουτ) τις καταψήφισε μόνον ο κ. Βακάλης. Υπερψήφισε όμως τις τροπολογίες 40 και 16 που αφορούν στο άρθρο για την κατάργηση του οπτ-άουτ.
Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ απείχαν από την ψηφοφορία της τροπολογίας 40 (πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς για άμεση κατάργηση του οπτ-άουτ). Αντιθέτως, την τροπολογία υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, εκτός από την κ. Παναγιωτοπούλου που την καταψήφισε.
Όλοι οι Έλληνες υπερψήφισαν την τροπολογία 16.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ακολούθησαν τελικά τη λίστα ψηφοφορίας της Ευρωομάδας της Αριστεράς που συνέταξε ο Δ. Παπαδημούλης και ενέκρινε η Ολομέλεια της Ευρωομάδας. Η μοναδική διαφοροποίηση σημειώθηκε στην ήσσονος σημασίας ψηφοφορία της τροπολογίας 15, σχετικά με την υποχρέωση πληροφόρησης των εργαζομένων, στην οποία η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ απείχε.
Σημειώνεται πως το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε πρόταση της Ευρωαριστεράς για συνολική απόρριψη της κοινής θέσης του Συμβουλίου υπουργών για εφαρμογή του 65ωρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
Δηλώσεις
Την ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας ότι δεν δέχεται «καμιά διατάραξη στους όρους εργασίας και καμιά παραβίαση του 48ωρου» επανέλαβε από τις Βρυξέλλες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά, η οποία χαρακτήρισε ως δικαίωση των ελληνικών θέσεων το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
– Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «είναι ψέμα ότι το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το Σχέδιο του Συμβουλίου Υπουργών για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρωταγωνιστεί και οργανώνει την επίθεση κατά των στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων».
– Για μήνυμα προς τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαίρη Ματσούκα, υπογραμμίζοντας πως «την ώρα που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την κρίση, εμείς επιδιώκουμε την αποτροπή ενός κραχ και στην απασχόληση». Αυτό ήταν και το κριτήριο των σοσιαλιστών στην ψηφοφορία, αναφέρει η κ. Ματσούκα.
– Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης σε δήλωσή του τονίζει πως οι τροποποιήσεις που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο είναι ανεπαρκείς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς, διαφέρουν όμως από τα αντεργατικό πακέτο για το 65ωρο των 27 κυβερνήσεων, και προαναγγέλλει συνέχιση του αγώνα για ακύρωση της κοινής θέσης του Συμβουλίου Υπουργών.