Αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη
Ο αιφνιδιασμός έγκειται στο ότι αυτήν την περίοδο το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει μεγάλο και σαφές προβάδισμα από τη ΝΔ και έχουν ηρεμήσει τα εσωκομματικά μέτωπα.
Ο κ. Βερελής δέχθηκε την έντονη κριτική πολλών συναδέλφων του και το «διακριτικό άδειασμα» της Χαριλάου Τρικούπη, που χαρακτήρισε «προσωπικές» αυτές τις απόψεις. Όμως οι επισημάνσεις του κ. Βερελή τροφοδότησαν νέα σενάρια περί μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που εντάθηκαν και από επισημάνσεις του Θόδωρου Πάγκαλου.
Ωστόσο συνεργάτες του κ. Βερελή επεσήμαιναν πως υπήρξαν πολλά θετικά σχόλια από τον κόσμο, αλλά και από το εξωτερικό, για τα όσα πρότεινε ο πρώην υπουργός. Και αυτό γιατί μια τέτοια πρόταση έχει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, μια και η οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο. Επίσης οι συνεργάτες του κ. Βερελή επεσήμαιναν πως κάποιοι επιχειρούν να διαστρεβλώσουν την πρόταση του κ. Βερελή, ισχυριζόμενοι ότι αυτά τα λένε και οι βιομήχανοι.
Πάντως έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως για να υλοποιηθεί μια τέτοια θέση για κοινής αποδοχής και υπερκομματικό υπουργό Οικονομίας είναι πιο εύκολο και πιθανό να προχωρήσει ένα σενάριο οικουμενικής κυβέρνησης από το σενάριο του «Μεγάλου Συνασπισμού ΠΑΣΟΚ – ΝΔ».
Από την πλευρά της ΝΔ φαίνεται να υπάρχει ένας διχασμός των κυβερνητικών στελεχών γύρω από αυτό το σενάριο. Από τη μια κάποια στελέχη λένε ότι δεν πρέπει να σπεκουλάρει, ούτε να ανεβάσει τους τόνους προς το ΠΑΣΟΚ γιʼ αυτό το θέμα, ώστε να «φαγωθούν» μεταξύ τους τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να γίνει κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τίποτα. Υπάρχουν όμως και αρκετά στελέχη που λένε πως στην κατάσταση που έχει φτάσει η οικονομία, χρειάζεται συνεργασία και συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για να προχωρήσει η χώρα.
Πάντως με φόντο την οικονομική κρίση και τα διάφορα σενάρια που ακούγονται περί «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού», ο Χρίστος Βερελής με συνεντεύξεις του (στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και τους ραδιοσταθμούς Flash και City) ζήτησε να εξαγγελθούν εκλογές μέχρι τον Απρίλιο και στο μεταξύ διάστημα να ορισθεί ένας κοινής αποδοχής υπερκομματικός υπουργός Οικονομίας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Πάγκαλος, λίγο αργότερα και μέσω της εκπομπής του στον ραδιοσταθμό City, έθεσε με πιο ήπιο τρόπο κάποια παρεμφερή ζητήματα, καθώς ζήτησε «κοινής εμπιστοσύνης, υπηρεσιακούς» υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και «βεβαίως στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, λόγω του γεγονότος ότι η χώρα χρεοκόπησε».
Πάντως ο κ. Βερελής διευκρίνισε ότι η πρότασή του δεν συνδέεται με τα σενάρια περί κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει.
Από την πλευρά της η κυρία Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «σχεδόν αδύνατη» τη συνεργασία των δύο κομμάτων εξουσίας, χωρίς όμως να την αποκλείσει με τρόπο κάθετο και κατηγορηματικό.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, διαφωνώντας ριζικά τόσο με την πρόταση Βερελή όσο και με την προοπτική του «μεγάλου συνασπισμού». Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων εξέφεραν προσωπικές απόψεις. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρεται για κανένα σενάριο, πέρα από την ανάγκη να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες και μια νέα οικονομική και κοινωνική πολιτική σʼ αυτήν τη χώρα. Οτιδήποτε άλλο απλώς επιμηκύνει και βαθαίνει την κρίση. Τελεία και παύλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου και η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, μιλώντας στη Βουλή, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ και πήρε σαφέστατες αποστάσεις από την πρόταση του Χρίστου Βερελή.