Ανάκαμψη ή διακυβέρνηση;

Η κρατούσα κατάσταση αγωνιά για την αρνητική περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα, αγωνιά για την εικόνα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και ζητεί από τον πρωθυπουργό πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν τον δημοσκοπικό κατήφορο. Το χειρότερο είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της ΝΔ φαίνεται να θεωρεί τον πρωθυπουργό «μάγο» που, με δύο τρεις κινήσεις του, ως εκ θαύματος θʼ αλλάξει το πολιτικό κλίμα και θα σηματοδοτήσει και τρίτη εκλογική νίκη για την παράταξη. Όμως, έτσι ο πρωθυπουργός πιέζεται να διοχετεύσει τις δυνάμεις του προς την κατεύθυνση της εκλογικής ανάκαμψης κι όχι προς την ορθή κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οικονομικοκοινωνικής κρίσης.

• Κατά τη γνώμη μας, το χρέος του Κώστα Καραμανλή είναι η αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει οικονομία και κοινωνία κι όχι η δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ. Εάν ο πρωθυπουργός παρασυρθεί από τις πιέσεις και επιδιώξει την εκλογική ανάκαμψη ούτε την κρίση θα αντιμετωπίσει ούτε την ανάκαμψη, θα επιτύχει και το χειρότερο, ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον μεταχειριστεί ανάλογα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υστεροφημία της πρωθυπουργικής θητείας του. Ενδεχομένως θα υποστηρίξει κανείς πως ο κ. Καραμανλής μπορεί να καταφέρει και τα δύο: Νʼ αντιμετωπίσει την κρίση και να πετύχει και την εκλογική ανάκαμψη της ΝΔ. Εδώ η απάντηση είναι απλή: Με εκλογικές στοχεύσεις και ενέργειες, η κρίση δεν αντιμετωπίζεται.

• Έπειτα, όλοι αυτοί που σπρώχνουν τον πρωθυπουργό στην κατεύθυνση της εκλογικής ανάκαμψης αγνοούν πως ο στόχος είναι ανέφικτος! Με την οικονομική δυσπραγία να πλήττει τα νοικοκυριά, με τέτοια κατάσταση στους χώρους της Υγείας και της Παιδείας, δεν μπορεί να βελτιωθεί η εκλογική επιρροή της ΝΔ. Και τέλος, υπάρχει ο «κύκλος της επταετίας» που δείχνει ότι η κρατούσα κατάσταση έχει μπει στη φάση της φθοράς. Άρα ας αφεθεί απερίσπαστος ο Κώστας Καραμανλής στο πρωθυπουργικό του χρέος να βγάλει τη χώρα από τη λαίλαπα της κρίσης, και χρόνο γιʼ αυτό έχει μέχρι την άνοιξη του 2010.


Σχολιάστε εδώ