Αλαβάνος – Τσίπρας αποδοκιμάζουν τώρα τη βία

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, αφού ο χώρος «φωτογραφιζόταν» ως αυτός που «χαϊδεύει» τους κουκουλοφόρους για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το κόμμα αντέδρασε έντονα και από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχέδιο στο οποίο συμμετέχουν σε αγαστή συνεργασία η κυβέρνηση, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Με αφορμή τις γνωστές δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα στην Κουμουνδούρου, τονίζουν «ότι το σύστημα, με αιχμή το ΚΚΕ, ανοίγει πόλεμο λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ γιατί βλέπει ότι μόνον η ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να εκφράσει πολιτικά και ηθικά την οργή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων». Συνεπώς, αναφέρουν, μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναχαιτίσει σχέδια εγκλωβισμού της λαϊκής δυσαρέσκειας στον μονόδρομο του δικομματισμού.

Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει προβληματισμός για την εικόνα που παρουσίασε ο ΣΥΝ αυτό το διάστημα, αφού σε αρκετό κόσμο, όπως φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ερωτοτροπεί» με τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές», που προκαλούν τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του ιστορικού ηγέτη του χώρου Λ. Κύρκου, που στην κρίσιμη αυτή περίοδο αισθάνθηκε την ανάγκη να παρέμβει δημόσια και με αλλεπάλληλες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι διαχρονικά ο χώρος της Αριστεράς δεν έχει καμιά σχέση με ενέργειες καταστροφής. Μάλιστα ήταν κατηγορηματικός αφού τόνισε: «Απαγορεύω σε όσους σπάνε και καταστρέφουν και σε όσους φοράνε κουκούλες να χρησιμοποιούν το όνομα της Αριστεράς».

Η ηγεσία του ΣΥΝ κατάλαβε, έστω και αργά, το αρνητικό για το κόμμα κλίμα που δημιουργήθηκε στην κοινή γνώμη και έτσι τα στελέχη του με πρώτους τους Αλ. Αλαβάνο και Αλ. Τσίπρα στις –αρκετές– δημόσιες εμφανίσεις τους αποδοκίμασαν τις εκδηλώσεις βίας και τους βανδαλισμούς, ενώ απέκρουαν έντονα τις κατηγορίες ότι «χαϊδεύουν» για ψηφοθηρικούς λόγους όσους καταστρέφουν και σπάνε. Πρόκειται για ανοησίες, είπε ο Α. Τσίπρας, και αναρωτήθηκε τι ψηφοθηρικούς λόγους μπορεί να έχει ο ΣΥΝ σε ομάδες νέων ανθρώπων 16 και 17 χρονών που ούτως ή άλλως δεν έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά και να είχαν «βρίσκονται σε αντισυστημική λογική». Αντιθέτως, τονίζουν στελέχη του κόμματος, υπάρχει ένας διαγωνισμός ψηφοθηρικού χαρακτήρα που μαίνεται αυτές τις μέρες από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, που πιστεύουν ότι ποντάροντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας θα κερδίσουν τους «νοικοκυραίους» που αντιδρούν στη λογική της βίας ή στις ενέργειες που μπορούν να ταράξουν «τη γαλήνη και την ηρεμία της κοινωνίας».

Σχετικά με τη βία ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε συνέντευξή του τόνισε ότι η πρακτική βίας «όσο κι αν σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από την κρατική βία και την κρατική καταστολή, είναι πρακτική που δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά. Η βία γεννά βία και σε τελική ανάλυση χαμένοι είναι οι αγώνες και το νεολαιίστικο κίνημα». Έστω και εκ των υστέρων φαίνεται ότι ο νεαρός πρόεδρος του ΣΥΝ άκουσε τις σημαντικές δηλώσεις του Λ. Κύρκου για τη ζημιά που προκαλεί στην Αριστερά η εντύπωση ότι ανέχεται εκδηλώσεις βίας και καταστροφής.

Μετά από όλα αυτά και τις γνωστές δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα, στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι οι εκκλήσεις τους προς το ΚΚΕ για κοινή δράση της Αριστεράς είναι κενό γράμμα. Ο ίδιος ο Αλ. Αλαβάνος, που συνεχώς καλούσε το ΚΚΕ για συνεργασία, ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ και το μόνο που μένει είναι η συνεργασία με τη βάση του ΚΚΕ που κατʼ αυτόν δυσφορεί με τις επιλογές της ηγεσίας του.

Όσο δε για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πληρώνει» τη στάση του στα τελευταία γεγονότα, τα ηγετικά στελέχη της πλειοψηφίας δείχνουν να μην ανησυχούν, αφού ισχυρίζονται ότι αυτό το διάστημα υπήρξαν δημοσκοπήσεις που δεν έδειχναν εκλογική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «περιέργως» δεν δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες.


Σχολιάστε εδώ