Έντονα διχασμένος ο λαός… Ούτε Κώστα, ούτε Γιώργο!

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ κατά 2,8% (στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας πριν από έναν μήνα περίπου η διαφορά ήταν 1,2 %), καθώς και στην παράσταση νίκης, ωστόσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στα μάτια της κοινής γνώμης αναξιόπιστο και δεν πείθει ότι αποτελεί μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας!

Έτσι και πέραν της υπεροχής του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Καραμανλής υπερέχει του Γιώργου και σε μια σειρά άλλων ποιοτικών στοιχείων (καταλληλότητα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, καταλληλότητα αντιμετώπισης των «νταβατζήδων»).

Αλλά αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει έντονα το ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του είναι και τα εξής στοιχεία:
– Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στη φθορά της κυβέρνησης της ΝΔ, στα λάθη και τις παραλείψεις της και μόνο το 13,7% το αποδίδει στο ότι είναι το ΠΑΣΟΚ καλύτερη κυβερνητική λύση και μόνο το 3,5% στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ!
– Η πλειοψηφία επίσης των ερωτηθέντων απαντά ότι αν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήσαν χειρότερα!
– Το 60% περίπου των ερωτηθέντων πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, έναντι του 38% που εκτιμά ότι είναι έτοιμο!
– Μόνο το 28,5% πιστεύει πως μπορούν να υλοποιηθούν τα όσα υπόσχεται ο Γιώργος!

Αλλά εξίσου εντυπωσιακά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι και τα εξής:
– Για πρώτη φορά μετά τις αρχές του 2008 το ΚΚΕ περνάει μπροστά απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα αρκετά (7,8% έναντι 6,2%). Προκύπτει ότι κόστισε πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ η στάση του στα τελευταία γεγονότα, αντιθέτως η στάση του ΚΚΕ και της Αλέκας Παπαρήγα (όπως προέκυπτε και απ’ την έρευνα της RASS της περασμένης Κυριακής) επιβραβεύεται…
– Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 62,1%, προκρίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μόνο το 35,1% τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής μονοκομματικής κυβέρνησης!

Και αυτό το εντυπωσιακό στοιχείο θεωρείται ότι εκφράζει τη μεγάλη ρευστότητα και ανασφάλεια του λαού, που αποδοκιμάζει μεν την κυβέρνηση, αλλά δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και ο Κ. Καραμανλής δεν θα πρέπει να είναι ευτυχής, αφού με μεγάλη πλειοψηφία ο κόσμος δεν θεωρεί ειλικρινή την αυτοκριτική που έκανε για το Βατοπέδιο.

Προφανώς, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, αυτό οφείλεται στο ότι αυτή η αυτοκριτική ήρθε πολύ καθυστερημένα!

Υπεροχή του ΠΑΣΟΚ

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται κατά 2,8%:
• ΝΔ 30,5%.
• ΠΑΣΟΚ 33,3%.
• ΚΚΕ 7,8%.
• ΣΥΡΙΖΑ 6,2%.
• ΛΑΟΣ 4,4%.
• Οικολόγοι 3,2%.
• Αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.

Προκύπτει δηλαδή εξακομματική Βουλή. Η ΝΔ εμφανίζει συσπείρωση 69,7%, το ΠΑΣΟΚ 78,1%, ενώ το «ισοζύγιο διαρροών» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι 6,2% προς 2,1%.

Σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία:
• Ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 40,2%.
• Ο Γ. Παπανδρέου ακολουθεί με 30,9%.
• Ο «ΚΑΝΕΝΑΣ» συγκεντρώνει 24,3%!

Στην παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 53,8% έναντι 39,3% της ΝΔ.

Υπεροχή και του Κ. Καραμανλή…

Η υπεροχή του Κ. Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου προκύπτει και από άλλα ποιοτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, ενώ ο Κ. Καραμανλής θεωρείται απ’ το 59,9% ως πλεονέκτημα για τη ΝΔ, έναντι του 34,5% που τον θεωρεί μειονέκτημα, αντιθέτως τον Γ. Παπανδρέου τον θεωρεί μειονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ το 51,6%, έναντι του 42,5% που τον θεωρεί πλεονέκτημα!

Αλλά τον Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να τον προβληματίσει έντονα και το εξής εύρημα της έρευνας: Το 61,2% εκτιμά ότι η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης, το 13,9% στη φυσιολογική κυβερνητική φθορά και μόνο το 13,7% λέει πως οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ως καλύτερη κυβερνητική λύση και τα ελάχιστα 3,5% και 3% την αποδίδουν στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και στις πρωτοβουλίες του Γιώργου αντιστοίχως!

Επίσης ο Καραμανλής θεωρείται ικανότερος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση απ’ το 33,2% των ερωτηθέντων, έναντι του 32,8% του… «ΚΑΝΕΝΑ» και του 29,2% του Παπανδρέου!

Ενώ, όπως προαναφέραμε, το 62,1% προτιμάει μια κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, έναντι του 35,1% που προτιμάει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση.

Άλλο ένα ηχηρό μήνυμα για τον Γιώργο είναι και η απάντηση στο ερώτημα, αν με πρωθυπουργό τον Γιώργο τα πράγματα θα ήσαν καλύτερα ή χειρότερα.
• Το 32,2% εκτιμά ότι θα ήταν χειρότερα.
• Το 31,2% πιστεύει ότι θα ήσαν καλύτερα.
• Το 30,8% λέει ότι θα ήταν… μια απ’ τα ίδια.

Επίσης, το 60,5% πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανέτοιμο να κυβερνήσει και μόνο το 37,5% ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμο, ενώ το 66,1% πιστεύει ότι τα όσα προτείνει ο Γιώργος είναι απλώς όσα αρέσουν στους πολίτες και μόνο το 28,5% τα θεωρεί πραγματοποιήσιμα.

Αλλά ο Κ. Καραμανλής υπερέχει του Γ. Παπανδρέου, έστω οριακά (32,9% έναντι 32,1%), και στην ικανότητα αντιμετώπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου.

Και αυτό είναι εντυπωσιακό, αφού έχει μόλις προηγηθεί το σκάνδαλο του Βατοπεδίου!

Απορρίπτονται και οι δύο!

Ενδεικτικό της μεγάλης ρευστότητας αλλά και απόρριψης των πολιτικών των δύο μεγάλων κομμάτων είναι και το πώς προσεγγίζουν οι πολίτες και την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Δυσαρεστημένοι απ’ την κυβέρνηση δηλώνουν οι οχτώ στους δέκα, συγκεκριμένα το 79,1%, ενώ ικανοποίηση εκφράζει μόνο το 20,5%!

Αλλά είναι περίπου ίδια τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, αφού ικανοποίηση απ’ την αντιπολίτευσή του δηλώνει μόνο το 23,2% και δυσαρέσκεια το 75,8%!

Επίσης δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο Κ. Καραμανλής εκφράζει το 71,2% και ικανοποίηση μόνο το 28,5%.

Αντίστοιχα για τον Γ. Παπανδρέου τα ποσοστά δυσαρέσκειας ανέρχονται στο 69,9% και τα ποσοστά ικανοποίησης στο 28,5%.

Αρνητικά επίσης αξιολογούνται και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα εκρηκτικά γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια.

Λάθος τα αντιμετώπισε η κυβέρνηση λέει το 75,1% και σωστά λέει μόνο το 16,7%.

Αντίστοιχα, λάθος αντιμετώπιση καταλογίζει στο ΠΑΣΟΚ το 56,8% και σωστά λέει το 29,1%.

Καθυστερημένος κι όχι
ειλικρινής ο Καραμανλής…

Επιφυλακτικά και αρνητικά προσεγγίζει ο κόσμος και το «mea culpa», την αυτοκριτική Καραμανλή για το Βατοπέδιο, βασικά εξαιτίας του ότι ήρθε πολύ καθυστερημένα…

Συγκεκριμένα εξ αυτών που παρακολούθησαν την ομιλία Καραμανλή στην ΚΟ της ΝΔ (1.026 εκ των 2.001 ερωτηθέντων) το 59,1% τις κρίνει ανειλικρινείς και το 37,6% ειλικρινείς.

Επίσης το 58,6% εξ αυτών πιστεύει ότι οι αυτοκριτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ήσαν «αναγκαστικές» για να βελτιώσει το κλίμα, το 23,8% τις θεωρεί «γενναία ομολογία» που δείχνει ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να συγκαλύψει την αλήθεια και το 15,7% πιστεύει ότι αυτή η ομολογία δεν θα ωφελήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση…


Σχολιάστε εδώ