άλλες τυπολογίες

• Γεγονός η παράταση λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών έως τις 30 Ιουνίου 2009. Στον νόμο 3723/2008 για την «ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και άλλες διατάξεις», και ειδικά στο άρθρο 9, αναφέρεται πως «η προβλεπόμενη από τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3640/2008 προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο τη χορήγηση τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών παρατείνεται αφότου έληξε μέχρι την 30.6.2009». Θα υπάρξει άραγε και νέα παράταση ή ως τότε θα έχουν γίνει οι προκηρύξεις από το ΕΣΡ;

• Ακόμη πιο μαύρη παρουσιάζουν την κατάσταση στη διαφήμιση τα στελέχη της αγοράς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η πτώση στα διαφημιστικά έσοδα στην τηλεόραση θα συνεχιστεί για τους πρώτους μήνες τους 2009 σε ποσοστά αρκετά υψηλά. Ανάκαμψη προβλέπεται μόνο μετά το 2009!

• Τι συμβαίνει στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου; Υπάρχει πολλή ένταση και ανησυχητικά σενάρια για «συγχωνεύσεις» ευρείας κλίμακας που θα επιφέρουν μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων. Κακά είναι τα μαντάτα και για το περιοδικό του αυτοκινήτου που δεν έφερε, όπως λένε, τα αναμενόμενα έσοδα.

• Βετεράνοι ποδοσφαιριστές σχολιαστές με αμοιβή. Ο υπουργός Εσωτερικών, σε αντίθεση με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της ΕΡΤ, στην απάντηση που έστειλε προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιο Σιδηρόπουλο, αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι σχολιαστές αμείβονται με το ποσό των 750 ευρώ ανά εκπομπή! Μήπως είναι πολλά τα χρήματα σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν και τις επικρίσεις που συγκεντρώνει;

• Τρία παραμυθάκια έγραψε ο Νάσος Αθανασίου και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύγχρονοι ορίζοντες». Το «Στραβό έλατο», ο «Τρίων ο πέστροφας» και το «Δέντρο που έγινε Άγγελος» προσφέρονται στην ίδια κασετίνα.

• Η Χάιδω Ρωμούδη ανέλαβε την εκπροσώπηση της TV Production Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Έργων ΕΠΕ. Στην εταιρεία συμμετέχουν, έχοντας από 50% ο καθένας, ο Νίκος Ευαγγελάτος και η σύζυγός του, Τατιάνα Στεφανίδου.

• Κέρδισε η Μαρίνα Πετρούτσου την αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος της η Άννα Δρούζα για εκφράσεις του τύπου «Άννα – Μπορώ και κονομάω». Η κ. Δρούζα διεκδικούσε από την εφημερίδα και τη δημοσιογράφο το ποσόν των 800.000 ευρώ, ενώ έχει καταθέσει αγωγή και σε βάρος του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου.

• Γενναία στήριξη στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1 για τη νέα χρονιά θα δοθεί από την εταιρεία. Έχοντας τη ρευστότητα των 600 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 θα διαθέσει ένα ποσό της τάξης των 45 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν επενδύσεις και στο ελληνικό κανάλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κανάλι προσπαθεί να κλείσει μεγάλη συμφωνία με διεθνή εταιρεία διανομής διάσημων τηλεοπτικών σειρών που σήμερα έχει συμβόλαιο με άλλον τηλεοπτικό σταθμό.

• Τη θέση του υπεύθυνου Mobile & Telecom Services στο MAD αναλαμβάνει ο Άγγελος Πολάτος, προερχόμενος από την ΕΤΕ, όπου κατείχε τη θέση του σύμβουλου διοίκησης για θέματα Mobile Services & Promotion. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στην Cosmote στον τομέα των Value Added Services και της Επικοινωνίας, πρόκειται για ένα στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον χώρο των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής και μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

• Κυκλοφορεί. Ότι ο Θέμος Αναστασιάδης θέλει να… απεξαρτηθεί από το «Πρώτο Θέμα». Κι ότι θέλει να βγάλει δική του εφημερίδα. Και ήδη, λένε, έχει αρχίσει επαφές…

• Συνταξιούχοι δημοσιογράφοι τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο στο «Π» ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος -και ουδείς άλλος- ήταν και είναι εκείνος που με μάχες διεκδίκησε και κέρδισε το πενηντάρι επί τρία συνεχόμενα έτη (συνολικά 150 ευρώ) στις μηνιαίες συντάξεις τους. Και προσθέτουν πως «οιοσδήποτε μπορεί να λέει ό,τι θέλει».

• Παραίτηση για «προσωπικούς λόγους» στην Επιτροπή Έρευνας Ελέγχου Τηλεθέασης. Λίγο καιρό μετά την ενημέρωση ότι ο Κώστας Βαξεβάνης και ο Alpha κατέθεσαν και στον εισαγγελέα το γεγονός ότι έσπασε το απόρρητο της έρευνας, καθώς κατέχουν τα ονόματα των ανθρώπων που μετέχουν στη μέτρηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Στέλιος Σπυρίδης υπέβαλε την παραίτησή του. Νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Στέλιος Παπαπολύζος, αλλά ως τώρα ούτε η ΕΕΤΤ ούτε και η AGB τοποθετήθηκαν επί της έρευνας του δημοσιογράφου και του Alpha για τη μέτρηση. Στο παρασκήνιο κάποιοι ψιθυρίζουν πως είναι μεγάλο το κόστος της αντικατάστασης των 500 μηχανών μέτρησης, αλλά αυτό δεν αφορά το Δημόσιο, που με βάση τη μέτρηση διανέμει τα χρήματα των ελλήνων πολιτών μέσω της κρατικής διαφήμισης. Το θέμα είναι τεράστιο, αλλά προφανώς, λόγω και των γεγονότων, δεν υπάρχει ως τώρα επίσημη τοποθέτηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχει έντονη κινητικότητα και αντιπαράθεση μεταξύ των τηλεοπτικών σταθμών για την αναγκαιότητα ή όχι δημιουργίας και δεύτερης εταιρείας μέτρησης…

• Τον Ιούλιο του 2007 οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος είχαν ανακοινώσει την επιχορήγηση της ΕΡΤ με 25 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας για την ανάπτυξη τηλεοπτικών υπηρεσιών στο ψηφιακό κανάλι για ΑμεΑ Πρίσμα +. Τα 22 τα πήρε η ΕΡΤ και τα 3 εκατομμύρια δόθηκαν για 100 χιλιάδες αποκωδικοποιητές που θα διανέμονταν σε νοικοκυριά με άτομα με αναπηρίες. Τον Δεκέμβριο του 2008 ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρ. Παναγόπουλος ανακοίνωσε ότι η ΕΡΤ λαμβάνει 17,1 εκατομμύρια ευρώ από την Κοινωνία της Πληροφορίας για την παραγωγή 44 τηλεοπτικών προγραμμάτων για ΑμεΑ. Πρόκειται για νέο κονδύλι που κέρδισε η ΕΡΤ ή απλώς μειώθηκε η προηγούμενη επιδότηση;

• Τρεις παραγωγοί του Sfera ειδοποιήθηκαν ότι λύεται η συνεργασία τους με τον σταθμό. Ο Θέμης Γεωργαντάς, η Ζέτα Μακρυπούλια και ο Παντελής Καναράκης βρίσκονται εκτός σταθμού, καθώς ο νέος διευθυντής, Ποσειδώνας Γιαννόπουλος, άρχισε τις αλλαγές και τις περικοπές.

• Επιστροφή των πολιτικών στα τηλεοπτικά παράθυρα. Τα κανάλια και οι πολιτικοί ξεπέρασαν γρήγορα την αρχική αμηχανία από την εξέγερση της νεολαίας και από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας τα τηλεοπτικά παράθυρα «κατελήφθησαν» κυριολεκτικά από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, σε μικρότερο βαθμό και από το ΚΚΕ. Αντί για τους εκπροσώπους των μαθητών και τα δικά τους αιτήματα, το κοινό άρχισε πάλι να ακούει δηλώσεις, ανακοινώσεις, εκτιμήσεις και υποσχέσεις των πολιτικών κομμάτων.

• Στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 1,4 εκατ. ευρώ προχωράει η εταιρεία Στούντιο Άλφα Τηλεοπτικές και Κινηματογραφικές Επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 9 Ιανουαρίου 2009, στην έδρα της εταιρείας.

• Σε διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια πομπών σχεδιάζει να προχωρήσει η Βουλή για τον ραδιοφωνικό της σταθμό. Στόχος της είναι από τον Μάρτιο να ξεκινήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός χρησιμοποιώντας τη συχνότητα 106,7, από την οποία μεταδίδει χωρίς άδεια το πρόγραμμά του ο Digital.

• Πολλές ξένες σειρές από τις αρχές του 2009, με νέα επεισόδια στις πλέον διάσημες και αγαπητές στο νεανικό κοινό. Στη συνδρομητική της Nova αρχίζει ο πολυαναμενόμενος 4ος κύκλος του «Prison Break», ο νέος, δεύτερος, κύκλος της αστυνομικής κομεντί «Burn Νotice» και ο 4ος κύκλος της αστυνομικής σειράς «NCIS», ενώ ολοκληρώνονται τα επεισόδια του 8ου κύκλου του «CSI Vegas» και ο 5ος κύκλος του «Las Vegas». Τον Μάρτιο, όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσει να μεταδίδεται στη Nova ο νέος κύκλος του «Lost». Νέους κύκλους επεισοδίων στις σειρές «Νοικοκυρές σε απόγνωση» και «Lost» θα μεταδώσει η ΝΕΤ, το ίδιο και ο ΑΝΤ1.

• Την παραίτησή της από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» υπέβαλε η Κάτια Μακρή την προπερασμένη Πέμπτη. Το κλίμα σε βάρος της ήταν αρνητικό, προφανώς εξαιτίας της συνεργασίας της με το συγκρότημα του Γιώργου Κουρή (Alter) και με τον ραδιοφωνικό σταθμό Real, οπότε έσπευσε εκείνη να δηλώσει πως αποχωρεί από την εφημερίδα. Προς το παρόν δεν κατευθύνεται προς τη «Real News», αν και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να αποκλείεται. Το ερώτημα επίσης είναι ποιος θα είναι ο νέος γύρος της αντιπαράθεσης της «Ελευθεροτυπίας» με το συγκρότημα που έχει έδρα σε Ταύρο και Μπουρνάζι.

• Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Έξτρα Κομιουνικέισον που ελέγχει το Extra Channel. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εξελέγη η Σνούντα Ναμπίλτου Σάμι, και μέλη οι Βασίλης Παρτσάφας, Παναγιώτης Καλαντζής και Γιώργος Δημητρόπουλος.

• Δεν έχει υπογραφεί ακόμη η συμφωνία της SuperLeague με τη NetMed NV και τον Alpha, αν και ο διαγωνισμός για τις 14 ομάδες κατακυρώθηκε πριν από πολύ καιρό στα δύο δίκτυα. Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκε ως τώρα το σκέλος του διαγωνισμού για τα «αποκλειστικά» ραδιοφωνικά δικαιώματα.

• Έντεκα ραδιοφωνικούς σταθμούς της περιφέρειας έκλεισε το ΕΣΡ, με την αιτιολογία ότι δεν έστειλαν βεβαίωση για τον χαρακτήρα του προγράμματός τους και ότι «μάλλον δεν λειτουργούν». Βαριά η ποινή, ειδικά αν αποδειχθεί ότι κάποιος από αυτούς τους σταθμούς λειτουργεί κανονικά.

• Με πρόστιμο 50.000 ευρώ τιμωρήθηκε ο Alpha για τη σειρά «Το ημερολόγιο ενός κoλ γκερλ», που στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες έκανε θραύση. Παρότι η σειρά μεταδιδόταν μετά τα μεσάνυχτα, το ΕΣΡ έκρινε πως είχε τολμηρό περιεχόμενο. Μετά παραπονούνται στο ΕΣΡ ότι τους χαρακτηρίζουν «λογοκριτές».

• Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Δημήτρης Κοντομηνάς. Ίσως και να αναζητεί το κουβάρι των επιλογών της προηγούμενης διοίκησης του Alpha. Την περασμένη εβδομάδα έγινε η εκλογή των προσώπων του RTL στα διοικητικά συμβούλια του ραδιοτηλεοπτικού ομίλου Alpha.

• Γεγονός οι διατάξεις για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Στο άρθρο 21 παρ. 13 και 14 του νομοσχεδίου «Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών» υπάρχουν αναφορές για τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ανώνυμες εταιρείες. Τα δύο άρθρα είναι: «13. Οι προθεσμίες των παραγράφων 1, 2 και 8 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3463/2006 και τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 παρ. 1 του Ν. 3613/2007 (ΦΕΚ 263 Α΄), παρατείνονται από τη λήξη τους ως τις 31/12/2009. Η ανωτέρω προθεσμία ισχύει και για τη μεταφορά προσωπικού σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 25 του Ν. 3613/2007. – 14. Υφιστάμενες δημοτικές ή κοινοτικές επιχειρήσεις Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 269 του Ν. 3463/2006, όπως ισχύει, μετά και την τροποποίησή του από την προηγούμενη παράγραφο». Οι εργαζόμενοι φοβούνται πως με τη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε ΑΕ «καθίσταται αβέβαιο των μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων που δεν επιθυμούν με το έτσι θέλω του υπουργείου Εσωτερικών και των εμπλεκόμενων δημάρχων να γίνουν δημοτικοί υπάλληλοι, αλλάζοντας επάγγελμα επειδή έτσι αποφάσισαν κάποιοι άλλοι».

• «ARMY magazine» λέγεται το νέο περιοδικό που ήδη κυκλοφορεί στα περίπτερα, με ειδήσεις για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, σχόλια, συνεντεύξεις (Μπακογιάννη – Παπουτσής) και με πολύ παρασκήνιο. Εκδότης-διευθυντής είναι ο Γιώργος Τσιρογιάννης ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Πέτρος Καστορίνης. Κάθε μήνα στα όπλα λοιπόν, με μόνο 3 ευρώ! Καλή επιτυχία.

• Εξήντα χρόνια συνεχούς έκδοσης συμπλήρωσε φέτος το δημοσιογραφικό όργανο του Συνδέσμου «Ο Χελμός», με πρόεδρο τον Χαράλαμπο Τραχανά, και το γεγονός γιορτάστηκε στην Ακράτα παρουσία των τοπικών και γύρω αρχών. Με τη φιλότιμη προσφορά του συνάδελφου δημοσιογράφου Ανδρέα Παπαγεωργόπουλου (συνταξιούχου πλέον, που έχει αναλάβει σύμβουλος έκδοσης), η ομώνυμη εφημερίδα εκδίδεται και πάλι σε μηνιαία βάση από τις αρχές του χρόνου και φτάνει μέχρι την Αυστραλία.

• Γενέθλια για το περιοδικό «RADIO+TV Link» και το www.radiotvlink.gr. To περιοδικό «RADIO+TV Link» συμπλήρωσε 6 χρόνια δημιουργικής πορείας, προσφέροντας έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση στους ιδιοκτήτες, τους τεχνικούς αλλά και τα στελέχη των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, των post production και recording studios, καθώς και όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα broadcasting στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το επετειακό τεύχος (Νο35) κυκλοφορεί με αναλυτικό 30σέλιδο αφιέρωμα στην κορυφαία έκθεση IBC 2008. Το περιοδικό μπορείτε να το βρείτε και on line στο www.radiotvlink.gr.

• Πιστοποιήθηκε η καταβολή του ποσού της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2.587.761,00 ευρώ της εταιρείας Όμιλος Καλοφωλιά, που εκδίδει την «Εξπρές». Η διοίκηση της εταιρείας δεσμεύτηκε την περασμένη βδομάδα πως θα πληρώσει τους εργαζομένους της, κι έτσι η απεργία που είχαν προκηρύξει ανεστάλη.

• Το βραβείο καλύτερης εκστρατείας δημοσίων σχέσεων για την Ελλάδα και την Κύπρο έλαβε η εταιρεία V+O στα European Excellence Awards για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η τιμητική αναγνώριση έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου στη Βουδαπέστη, για την καμπάνια «Ταξίδι στον Κόσμο της Γνώσης».

• Με εξώφυλλο τον Γιάννη Μπέζο και ρεπορτάζ από τη ζωή στις φυλακές κυκλοφορεί το «Nemecis».


Σχολιάστε εδώ