XΡΗΜΑτιστήριο

>Ανοδικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς μετά τα κέρδη της Wall Street, την άνοδο των ασιατικών αγορών, τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των εκάστοτε νομισματικών αρχών και το «πρασίνισμα» των μετοχών του 20άρη, επανήλθε η αισιοδοξία όχι όμως και η συναλλακτική διέγερση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.845,91 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο 3,21%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114,1 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9,3 ήταν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί των Ταξιδιών-Αναψυχής, Κατασκευών και Τηλεπικοινωνιών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Κοινής Ωφέλειας, Τεχνολογίας και βιομηχανικών προϊόντων. Την επομένη, παρά το αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ΧΑ δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον βηματισμό των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, διατηρώντας σταθεροποιητικές τάσεις με συνεχείς εναλλαγές προσήμου και χαμηλή συναλλακτική συμπεριφορά, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να κλείσει στις 1.847,07 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 139 εκατομμύρια από τα οποία τα 13,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τις επιμέρους μετοχές του 20άρη σημαντικά κέρδη για Ελλάκτωρ, Coca-Cola 3E, άνοδος άνω του 2% για Τιτάν, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και θετικό έδαφος για ΟΤΕ, Τρ. Πειραιώς, Τ.Τ. Στον αντίποδα μεγάλες οι απώλειες για Εθνική, Marfin Popular Bank, Τρ. Κύπρου και σημαντική υποχώρηση για Eurobank, Alpha Bank, Βιοχάλκο. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία, η αναπάντεχη ανάκαμψη του δείκτη ZEW στη Γερμανία και η σημαντική άνοδο που κατέγραψε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ευρώπη, δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμίσουν τις ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών στη Wall Street, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών παρά το ανοδικό ξεκίνημα, να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος, με πωλήσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, κλείνοντας τελικά στις 1.833,04 μονάδες με απώλειες 0,76%. Ικανοποιητική υπό προϋποθέσεις η εικόνα των επιμέρους μετοχών με 81 ανοδικές έναντι 120 πτωτικών, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 161 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 7,2 αφορούσαν πακέτα. Την επομένη οι επενδυτές επηρεασμένοι από το πτωτικό άνοιγμα στη Wall, τη μεικτή εικόνα στην Ευρώπη, τη ραγδαία επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την επιδείνωση της εταιρικής κερδοφορίας και τις αρνητικές ειδήσεις για την εγχώρια καταναλωτική εμπιστοσύνη στον απόηχο των πρόσφατων καταστροφών, προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις κυρίως στις τράπεζες, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών αν και βρέθηκε να υποχωρεί έως 1,00%, περιόρισε σταδιακά τις απώλειες για να βρεθεί σε θετικό έδαφος έως 1,10% και να κλείσει τελικά στις 1.833,68 μονάδες με οριακά κέρδη της τάξης του 0,03% και τζίρο πέριξ των 153 εκατομμυρίων ευρώ.

> Έτερον εκάτερον! Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αφοί Μεσοχωρίτη, η σφράγιση επιταγών της εταιρείας από πιστωτές της, συνολικού ποσού 1.935.248,21 ευρώ, οφείλεται κυρίως στη σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών από το Δημόσιο για έργα που έχουν ολοκληρωθεί ύψους 5.500.000 ευρώ.

> Insiders, εισηγμένοι επιχειρηματίες, θεσμικοί επενδυτές, εγχώριο retail και πάλι στο προσκήνιο! «Ας είναι καλά» οι Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι σε αντίθεση με τους αλλοδαπούς «φίλους μας», ενίσχυσαν τον Νοέμβριο τη συμμετοχή τους στο ΧΑ, αγγίζοντας το 52,1% του συνολικού τζίρου, με 6.500 νέες μερίδες και καθαρές εισροές ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ.

> Ούτε συνεννοημένες να ήταν οι «αντίπαλες» εταιρείες κινητής τηλεφωνίας! Με διαφορά ωρών, Cosmote και Wind προχώρησαν σε ανακοινώσεις για την παροχή χριστουγεννιάτικων δώρων η μια και εορταστικών προσφορών η άλλη, μαζί με την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών τους.

> Εμείς τα λέγαμε εδώ και καιρό! Με αφορμή την έκθεση των οικονομικών επιθεωρητών του Δημοσίου, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, αναδύεται για μια ακόμη φορά το μέγεθος της εμπλοκής του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) σε κατά το δοκούν υποεκτιμήσεις και υπερεκτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων, εισηγμένων και μη επιχειρήσεων.

> «Χαράς ευαγγέλια» για τους λάτρεις των intraday χρηματιστηριακών συναλλαγών, αποτέλεσε η προηγούμενη εβδομάδα! Δεν ήταν λίγες οι μετοχές, από το σύνολο σχεδόν των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., που παρά τους χαμηλούς όγκους και τους μηδαμινούς τζίρους, πραγματοποίησαν μεγάλη διακύμανση, προσφέροντας ενδοσυνεδριακά σημαντικά κέρδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Coca Cola.

> «Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα»! Μπορεί η γενναία μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έδωσε προσωρινή ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες, όμως τα spread μεταξύ δεκαετών ελληνικών και γερμανικών ομολόγων παραμένουν υψηλά, αναγκάζοντας τη χώρα να δανείζεται ακριβά.

> Να πώς οι καταστροφές στους δρόμους της πρωτεύουσας επηρέασαν μεταξύ άλλων και τις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων! Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα του 2008 προχώρησε η Sprider, μετά τις εκτεταμένες ζημίες που υπέστησαν το κεντρικό κατάστημα στην Αθήνα και άλλα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα.

> «Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια»! Μείωση κατά 15,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,9% στην επιφάνεια και κατά 14,8% στον όγκο, παρατηρήθηκε στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα (ιδιωτική – δημόσια) στο σύνολο της χώρας, στο 9μηνο 2008.

> Σπεύστε να τακτοποιήσετε τις φορολογικές σας εκκρεμότητες, προκειμένου να γλιτώσετε από τους πρόσθετους φόρους του 2009! Τραπεζικά ή ιδιωτικά δάνεια, δωρεές ή γονικές παροχές, πώληση περιουσιακών στοιχείων, λογαριασμοί ΔΕΚΟ και αποδείξεις μπορεί να περιορίσουν στο ελάχιστο το χρεωστικό σημείωμα της εφορίας.

> Γιατί άραγε; Την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, για τη διάθεση του πακέτου 28 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα σπεύδουν ταχέως, προκειμένου να υλοποιήσουν προγράμματα τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολογιών.

> Αντί ο πρόεδρος του Χ.Α. να εξασφαλίσει από μόνος του την ομαλή λειτουργία της αγοράς, φτάσαμε στο σημείο να το αιτούνται οι ίδιες οι εισηγμένες επιχειρήσεις! Ο λόγος για την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Μπάμπης Βωβός.

> Άλλη μια εταιρεία της Βορείου Ελλάδος που «έβαλε λουκέτο», άλλη μια φουρνιά εργαζομένων που αφέθηκαν στο «έλεος της μοίρας τους»! Ο λόγος για τη ΣΕΒΑΘ, εταιρεία συμφερόντων της ATEbank, που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της μεταποίησης ντομάτας.

> 435 επιχειρήσεις με εκτιμώμενο κόστος ζημιάς περίπου 50.000.000 ευρώ! «Crash test» για τα όρια αντοχής των εγχώριων ασφαλιστικών επιχειρήσεων αποτελούν οι αποζημιώσεις από τις εκτεταμένες καταστροφές σε τράπεζες, καταστήματα, δημόσια κτίρια και αυτοκίνητα. Εντύπωση πάντως προκαλεί η «άτυπη» θέση, ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση εξήγγειλε επιδότηση σε όσους επλήγησαν, το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τις αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλλουν οι εν λόγω επιχειρήσεις προς τους ασφαλισμένους τους.

> «Δώρον άδωρον» το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση πρόγραμμα εγγύησης δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ! Δεν είναι λίγες οι τράπεζες που απαντούν με «σιωπηρή αποχή», καθώς από την μια το επιτόκιο είναι προκαθορισμένο, ενώ από την άλλη αν το ποσοστό κατάπτωσης των δανείων που έχει δώσει μια τράπεζα υπερβεί το 12% των χορηγήσεών της, τότε αίρεται η εγγύηση για το σύνολο του ποσού.

> Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία αγγίζει έναν ακόμη από τους πυλώνες της εγχώριας αγοράς, που δεν είναι άλλος από την οικοδομική δραστηριότητα. Παρά την πτώση των τιμών στις απούλητες νεόκτιστες κατοικίες και την υπερπροσφορά των παλαιών σπιτιών, η ανασφάλεια, η αύξηση του κόστους δανεισμού και το αλαλούμ στα τεκμήρια έχουν οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης και πάγωμα της κίνησης.

> Τα ίδια Παντελάκη μου! Σχεδόν 9 χρόνια μετά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, για το οποίο έπεσε η πράσινη κυβέρνηση, «μπήκαν» κάποιοι επιχειρηματίες προσωρινά στη φυλακή, «βγήκε με σημαία» την κάθαρση η γαλάζια διακυβέρνηση, θεσπίστηκαν νέες ανεξάρτητες αρχές, αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες των υπαρχόντων, χύθηκε πολύ δημοσιογραφικό μελάνι και όμως ακόμα ακούμε για μαραθώνιες συναντήσεις, επίσπευση των ελέγχων και έμφαση σε νέα θέματα. Περί της Τράπεζας της Ελλάδος, Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ΣΟΕΛ και Επιτροπής Ελέγχου Λογιστικής Τυποποίησης, ο λόγος.

> Ας αφήσουν για άλλους τα «δάκρυα»! Αν το υψηλό ανεκτέλεστο έργων αποτελεί ασφαλιστική δικλίδα για την «υπερκομματικά» πανίσχυρη Ελλάκτωρ, τότε τι να πουν και οι μικρές εργοληπτικές επιχειρήσεις, που όχι μόνο λειτουργούν «με σβηστές μηχανές», αλλά δεν έχουν καν αποπληρωθεί για τις ήδη εκτελεσθείσες εργασίες τους!

> Με πωλήσεις ακινήτων αναμένεται η ΑΓΕΤ Ηρακλής, από τη μια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και από την άλλη να ωραιοποιήσει τον ισολογισμό της! Εντύπωση πάντως προκαλεί η πώληση των παλαιών κεντρικών της εγκαταστάσεων, με ταυτόχρονη μακροχρόνια μίσθωση των νέων.

> «Λερναία Ύδρα» ήταν, είναι και θα είναι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, καθώς οι επιτηδευματίες καλούνται μέσα σε έναν χρόνο να περάσουν πάλι από τις εφορίες και να υποβάλουν δήλωση μεταβολής εργασιών ώστε να αλλάξουν τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας.

> «Στον αέρα» και ο νέος στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5% του ΑΕΠ! Εικόνα πλήρους «εκτροχιασμού» εμφανίζει ο προϋπολογισμός, με το έλλειμμα να ανέρχεται σε 11,639 δισ. ευρώ ήδη από το τέλος Σεπτεμβρίου, όταν σύμφωνα με τους αναθεωρημένους στόχους που ετέθησαν, στο σύνολο του έτους θα πρέπει να συγκρατηθεί στα 10,836 δισ. ευρώ.

> Σημαντικές οι καθυστερήσεις! Από το καλοκαίρι στο χειμώνα και έχει ο θεός, καθώς «γαϊτανάκι» έχουν καταντήσει οι εξελίξεις γύρω από την υπογραφή της σύμβασης, για την 35ετή παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ της ΟΛΘ Α.Ε., στην κοινοπραξία των εταιρειών Hutchison – Alapis.

> Την ώρα που οι εισαγωγές εταιρειών στις τρεις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α. αποτελούν «είδος προ εξαφάνιση», μια ακόμη επιχείρηση «διέβη το κατώφλι» της Εναλλακτικής Αγοράς, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των μελών της σε εννέα. Περί της Optronics Technologies ο λόγος, όπου το ντεμπούτο της συνοδεύτηκε με πτώση 0,33% στα 2,99 ευρώ, με συνολικό όγκο «μόλις» 12.084 τεμαχίων.

> Σαν πολλές δεν είναι πλέον οι εγχώριες εισηγμένες επιχειρήσεις, των οποίων τα προγράμματα «αγοράς ιδίων» μετοχών ενδέχεται να ξεπεράσουν το όριο του 25%, επί του μέσου ημερήσιου όγκου συναλλαγών τους; Αυτή την φορά, μέχρι την επόμενη, η αναφορά μας στην Attica Bank.

> Πάγωμα των αποκρατικοποιήσεων και μεταφορά του ξεπουλήματος για το πρώτο εξάμηνο του 2009! Η αναφορά μας στα μεγαλεπήβολα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν τόσο τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όσο και τον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

> Δεν ξέρουμε αν οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις στην Eurobank οφείλονται στην καθυστέρηση ένταξης στο σχέδιο ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ ή στα προβλήματα των επενδύσεων στην αλλοδαπή, αυτό πάντως που γνωρίζουμε είναι ότι η μετοχή της διαπραγματεύεται πλέον σε ιστορικά χαμηλά.

> Άλλο οι διαφορές σε φόρους, άλλο σε προσαυξήσεις και άλλο οι καθαρά λογιστικές! Στην τελευταία κατηγορία ανήκει η εταιρία Τεξαπρέτ, καθώς το ποσό που προέκυψε από την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου μείωσε ισόποσα τις φορολογικές ζημίες επιμέρους χρήσεων.

> Μετά τις αλλαγές των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας! Η εισηγμένη επιχείρηση του πατέρα του προέδρου του Χ.Α., Ξυλεμπορία, ανακοίνωσε την αντικατάσταση της υπευθύνου των οικονομικών υπηρεσιών της.

> Οι δυσμενείς χρηματιστηριακές συνθήκες επιβάλλουν αλλαγές επιχειρηματικών πλάνων! Για να δούμε αν η συμμετοχή της Probank στο κυβερνητικό σχέδιο ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ, αποτελέσει «σωσίβιο στο επικείμενο ναυάγιο» της εισόδου της στο Χ.Α.

> Παραιτήθηκε από την εταιρεία του! Αλήθεια ποιοι να είναι οι πραγματικοί λόγοι που ο κύριος Βασίλειος Α. Γκρίσιν υπέβαλε επιστολή παραίτησης από τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου της ομώνυμης εταιρείας ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ INFOTECH ΑΕ;

> Αν το έλεγε αυτό κανείς πριν από 6 μήνες, θα τον περνούσαν τουλάχιστον για τρελό! Και όμως, ο πάλαι ποτέ παντοδύναμος τραπεζικός κολοσσός Lehman Brothers Holdings έφτασε στο σημείο να πουλά περιουσιακά του στοιχεία, προκειμένου να πληρώσει τους πιστωτές του, έναντι 1 ευρώ.

> «Τρέχουν και δεν φτάνουν», προκειμένου να αλλάξουν το εις βάρος τους αρνητικό κλίμα! Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, το 30% της συνολικής πίστωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα χορηγηθεί ως προκαταβολή τον προσεχή Ιανουάριο.

> Εν τάχει… η προηγούμενη εβδομάδα! Σημαντικές απώλειες του Τραπεζικού Δείκτη στο Χ.Α. ο οποίος σημείωσε νέο χαμηλό έτους, ενίσχυση των αντίστοιχων στη Wall street μετά την έγκριση του σχεδίου διάσωσης των τριών μεγάλων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορισμός του discount στον 20άρη και μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα παράγωγα, αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου μετά την ανακοίνωση της μείωσης παραγωγής, υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου έναντι των βασικών ανταγωνιστών του στις αγορές συναλλάγματος, ενίσχυση του χρυσού στον απόηχο των εκτιμήσεων για τόνωση της ζήτησης σε βασικά μέταλλα και διεύρυνση του spread των ελληνικών ομολόγων με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία της χώρας ως δανειζόμενης.

• Είναι γεγονός ότι ένας ορκωτός ελεγκτής που έχει προσληφθεί από επιχείρηση, προκειμένου να μελετήσει -ερευνήσει-συντάξει τα πορίσματα και τις εκθέσεις του εσωτερικού της ελέγχου, καλύπτεται από κανόνες εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας απέναντι σε κάθε αρχή; Αληθεύει ότι η μαρτυρία του ενώπιον της Δικαιοσύνης μπορεί να του στοιχίσει ακόμα και την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος;

• Ούτε η «Πυθία» να ήταν, καθώς αυτές δεν είναι προβλέψεις, αλλά «χρησμοί»! Πτώση, που αναμένεται να ολοκληρώσει σύντομα τον κύκλο των μετοχικών απωλειών και εν συνεχεία σημαντική ανάκαμψη, «εκτιμά» σε πρόσφατη έκθεσή της η Goldman Sachs.

• «Ωραιοποιήσεις» οικονομικών ανακοινώσεων και «λογιστικές αλχημείες» στους ισολογισμούς συνθέτουν το παζλ των εταιρικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου! Για ποια διεθνή λογιστικά πρότυπα μας μιλούν; Για ποιους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης κάνουν λόγο; Σε ποιες συστάσεις των θεσμοθετημένων αρχών αναφέρονται;

• «Εκτός τόπου και χρόνου» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας! Σε περίοδο συσσωρευμένων προβλημάτων για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και μικρομεσαία νοικοκυριά, όπου μετά τις βίαιες διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών, το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε έκτακτα επιδόματα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, αλλά και την καταβολή αποζημιώσεων στους εμπόρους, ο κ. Προβόπουλος αφενός εισηγήθηκε τη μη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και αφετέρου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο πακέτο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ουδέν σχόλιον.

• Για ποια από τις, κρατικά, εποπτευόμενες τράπεζες «χτυπά η καμπάνα» των ιδίων κεφαλαίων; Από τη στιγμή που η συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των 28 δισ. ευρώ, πραγματοποιείται με βάση τα μερίδια αγοράς τους, «εντύπωση» προκαλεί ότι κάποια εξ αυτών ανακοινώνουν «δυσανάλογες» σε σχέση με το μέγεθός τους, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για εκδόσεις προνομιούχων μετοχών.

• Με τις «πλάτες» της κυβέρνησης και την «ανοχή» των διεθνών λογιστικών προτύπων που αποφάσισε η Κομισιόν! Δεν είναι λίγες οι εγχώριες τράπεζες, που για να μην επιβαρύνουν τα τρέχοντα κέρδη τους προχώρησαν σε μεταφορές ομολόγων ή μετοχών από τα εμπορικά τους χαρτοφυλάκια σε αυτά των διαθεσίμων, βαρύνοντας έτσι απευθείας την καθαρή τους θέση.

• Τι άλλο θα δούμε! Η επονομαζόμενη και «φίλη όλων των Ελλήνων» Εθνική Τράπεζα, υπό την καθοδήγηση του «μέγα» manager κ. Αράπογλου, κατάφερε για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2003, να πέσει στη δεύτερη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.

• Τι σας λέγαμε; «Όλως τυχαίως» οι εκποιήσεις μετοχών που έχουν σημαντικό προμηθειακό όφελος «οδηγούνται» με μαθηματική ακρίβεια στις μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ, που τυγχάνει να είναι και θυγατρικές τραπεζών. Για του λόγου το αληθές η EFG Eurobank ανέλαβε την εν λόγω διαδικασία για 162.367 κοινές ονομαστικές των ΕΛΠΕ, ενώ η Merrit Χρηματιστηριακή για 1.200 της Attica Συμμετοχών, 2.940 της Αθηνά ΑΤΕ και 561 του ΔΟΛ.


Σχολιάστε εδώ