ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

// Μία ακόμη… επιτυχία κατήγαγε η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Η πολυπληθής αποστολή στο Ελσίνκι για τη Συνάντηση Υπουργών του ΟΑΣΕ δεν απέτρεψε το να δοθεί βήμα στους γνωστούς παράγοντες που προσπαθούν να διεθνοποιήσουν το υποτιθέμενο ζήτημα της παραβίασης των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη. Έτσι μοιράστηκε στη σύνοδο έγγραφο συστάσεων από τη συνάντηση που προηγήθηκε, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, υπό την αιγίδα μάλιστα του φινλανδικού οργανισμού για τις ΜΚΟ, που φαρδιά πλατιά ζητούσε από την Ελλάδα να αναγνωρίσει «τουρκική» εθνική και γλωσσική μειονότητα… Εύγε σας.

//Ανοίγουν δυο υποκαταστήματα της τουρκικής τράπεζας ZIRAAT σε Κομοτηνή (στο προηγούμενο φύλλο είχαμε φωτογραφίες του κτιρίου όπου θα στεγαστεί) και Αθήνα. Και για όσους δεν το καταλάβατε, η τράπεζα είναι κρατική και έτσι θα λυθούν και τα προβλήματα χρηματοδότησης των γνωστών δραστηριοτήτων στη Θράκη. Είναι ένα ακόμη βήμα της σταδιακής άλωσης και της οικονομικής ζωής της Θράκης, η οποία έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

// Ο κ. Μ. Καμπάνης αναλαμβάνει τη θέση του ΣΤ΄ διευθυντή στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών στη θέση του Μ. Σπινέλλη, ο οποίος αναχώρησε ήδη για τη Μόσχα, για να αναλάβει καθήκοντα. Ερώτημα το τι θα γίνει με τον μέχρι τώρα πρεσβευτή στη Ρωσία Η. Κλη.

// Ο πρέσβης κ. Γαβριηλίδης από τη Μαδρίτη δεν φαίνεται, προς μεγάλη απογοήτευσή του, να παίρνει τον βαθμό του full ambassador. Φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο οι καταγγελίες εις βάρος του από τον κ. Βαμβουνάκη για την επεισοδιακή θητεία του στη Βηρυτό.

//Από τα τέσσερα στρατιωτικά νεκροταφεία που ζητούσε η Ελλάδα στη Βόρειο Ήπειρο, εκεί όπου έχουν εντοπισθεί οστά ελλήνων πεσόντων του «Αλβανικού μετώπου», τελικά τα Τίρανα δέχθηκαν την αναγνώριση μόνο δύο, εκ των οποίων το ένα στο Βουλιαράτι έχει ήδη εδώ και χρόνια αναγνωρισθεί και οριοθετηθεί. Η περιοχή της Κορυτσάς έτσι μένει χωρίς μνημείο που να θυμίζει την ελληνική παρουσία και θυσία στην περιοχή και αυτό δεν είναι άσχετο φυσικά με την προσπάθεια των Αλβανών να περιορίσουν την ιστορική μνήμη πέριξ της περιφέρειας… Αργυροκάστρου.

//Έχουμε χάσει υπουργούς και υφυπουργούς το τελευταίο διάστημα. Η Ντόρα λογικό είναι να ψάχνει συμμάχους και να στοχεύει αντιπάλους στο εσωκομματικό παιγνίδι. Ο κ. Δούκας λογικό να προσπαθεί να ξεφύγει από τη θηλιά της Βιστωνίδας με υποτιθέμενη υπερδραστηριότητα, ο Γ. Βαληνάκης, παλιός στο κουρμπέτι των δημοσίων σχέσεων, έχει φροντίσει να βγει εντελώς από το κάδρο, και ο κ. Κασσίμης εκμεταλλεύεται το διάστημα που απομένει σʼ αυτήν την κυβέρνηση για να γνωρίσει τον… κόσμο. Το κακό για το Δημόσιο είναι ότι τόσο η υπερδραστηριότητα του κ. Δούκα στο εξωτερικό όσο και οι αναζητήσεις ομογενών σε όμορφες χώρες της Λατινικής Αμερικής από τον κ. Κασσίμη γίνονται παρουσία αρκετών δημοσιογράφων και παρατρεχάμενων, οι οποίοι κάθε χρόνο στοιχίζουν σχεδόν όσο το επίδομα θέρμανσης στους χαμηλοσυνταξιούχους…

//Το ακούσαμε και δεν θέλουμε να το πιστέψουμε: Αληθεύει ότι τους τελευταίους μήνες δεν υπάρχει κανένα επίσημο απόρρητο έγγραφο από τις συνομιλίες για το Σκοπιανό που να έχει καταχωρισθεί στο αρχείο της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών; Δηλαδή, αν καταλάβαμε καλά, εκτός από τα κείμενα που παραδίδει ο κ. Νίμιτς, τα οποία έτσι κι αλλιώς τα περισσότερα έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ουδείς άλλος πέραν της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιαννη, των συνεργατών της Κ. Χαλαστάνη, Γ. Κουμουτσάκου, Κ. Μπακογιάννη και φυσικά του έμπιστου Αδ. Βασιλάκη, γνωρίζει τι ακριβώς έχει διαμειφθεί στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις…

// Τον έβαλαν στη ΜΕΑ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, του φόρτωσαν μια ομάδα την οποία ο ίδιος δεν επέλεξε και με την οποία δεν μπορεί καν να συνεργασθεί και τώρα μάλλον δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του. Είναι ενδεικτική η περιπέτεια του πρέσβη κ. Μουρίκη για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Βασ. Σοφίας κρίσιμα πόστα… Στην ατζέντα πάντως βγαίνει η πρεσβεία στη Βέρνη, το λεγόμενο και «νεκροταφείο ελεφάντων». Ο κ. Τριτάρης ολοκληρώνει τη θητεία του και ήδη υπάρχουν δύο τουλάχιστον υποψήφιοι για… απόσυρση.

~~ Επίθεση δέχθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και το σπίτι του προξένου. Με μπογιές και πέτρες έσπασαν τζάμια, και το αυτοκίνητο της πρεσβείας, σε ένδειξη… διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του νεαρού Αλέξανδρου. Ας ελπίσουμε ότι έγιναν τα απαραίτητα διαβήματα, μια και παραδόξως στην πλέον αστυνομοκρατούμενη περιοχή της Κωνσταντινούπολης οι αστυνομικές αρχές την ώρα εκείνη είχαν κάνει… διάλειμμα. Θυμίζουμε πάντως ότι εδώ στην Αθήνα υπάρχει όλο το 24ωρο μια κλούβα με αστυνομικούς έξω από την τουρκική πρεσβεία. Ανάλογες πολυτέλειες δεν έχουν για τη δική μας διπλωματική αποστολή… Είδες πόσο σύγχρονος και μετριοπαθής εταίρος είναι η Τουρκία;


Σχολιάστε εδώ