Τραπεζική κερδοσκοπία και με τα άτοκα δάνεια!

Απειλώντας ότι δεν θα μετάσχουν στο σχέδιο παροχής άτοκων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι τραπεζίτες κατάφεραν να γράψουν με την… πένα της τραπεζικής κερδοσκοπίας το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας (ΤΕΜΠΜΕ), ενσωματώνοντας ακόμη και προδήλως καταχρηστικούς όρους!

Η κυβέρνηση επιδιώκει εδώ και αρκετές εβδομάδες να επεκτείνει το πεδίο δράσης του ΤΕΜΠΜΕ στην παροχή και άτοκων δανείων για κεφάλαια κίνησης προς τις χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό μέχρι και 49 άτομα), οι οποίες αποτελούν τον κορμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση και τις τραπεζικές αυθαιρεσίες. Οι τράπεζες εμφανίζονταν απρόθυμες να μετάσχουν στο σχέδιο με τρόπο εκβιαστικό, καθώς πίεζαν ασφυκτικά το υπουργείο για να κόψει και να ράψει στα μέτρα τους το σχέδιο χρηματοδότησης.

Πράγματι, το τελικό σχέδιο που παρουσιάσθηκε αυτήν την εβδομάδα από τον υπουργό Ανάπτυξης ενσωματώνει όλους τους όρους (ακόμη και τους καταχρηστικούς!) που υπαγόρευσαν οι τράπεζες, απειλώντας την κυβέρνηση ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένη να υποστεί το δυσβάστακτο πολιτικό κόστος της αποτυχίας ενός σχεδίου ενίσχυσης εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματιών (και ψηφοφόρων…).

Αποκορύφωμα της τραπεζικής απληστίας, που δυστυχώς ενσωματώνεται σ’ ένα κρατικό σχέδιο παροχής ρευστότητας, είναι η υποχρεωτική καταβολή από κάθε δικαιούχο προμήθειας από 100 έως 350 ευρώ ως έξοδα φακέλου, προκειμένου να επεξεργασθεί η τράπεζα την αίτησή του.

Το κέρδος που θα καταλήξει «καθαρό» στα ταμεία των τραπεζών από αυτές τις προμήθειες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς δικαιούχοι είναι, σύμφωνα με τον κ. Φώλια, 875.000 επιχειρηματίες. Αν εγκριθεί δάνειο στο ένα τρίτο των συνολικών δικαιούχων και η μέση προμήθεια είναι 200 ευρώ, το εύκολο κέρδος των τραπεζών θα φθάσει τα 60 εκατ. ευρώ, μετρητοίς και προκαταβολικά!

Ως γνωστόν, οι προμήθειες που χρεώνουν εφάπαξ οι τράπεζες και τις βαφτίζουν ως «έξοδα φακέλου» έχουν αμφισβητηθεί έντονα και υπάρχει ήδη νομολογία που τις κρίνει καταχρηστικές για τα στεγαστικά δάνεια. Μάλιστα, το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εκδώσει από το καλοκαίρι υπουργική απόφαση για την κατάργηση όλων των όρων που έχουν κριθεί ως καταχρηστικοί, μεταξύ των οποίων και η επιβολή εξόδων φακέλου στα στεγαστικά δάνεια, αλλά οι τράπεζες αρνήθηκαν προκλητικά να την εφαρμόσουν για αρκετούς μήνες και πρόσφατα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να την ακυρώσουν για τυπικούς λόγους.

Παράλογη προμήθεια…

Στην προκειμένη περίπτωση των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ προκαλεί πολλά ερωτηματικά η επιβολή προμήθειας, κυμαινόμενης μάλιστα, ανάλογα με το ύψος του δανείου που θα χορηγηθεί (από 5.000 έως 350.000 ευρώ):

– Τα επιτόκια των δανείων που θα χορηγηθούν είναι αρκετά υψηλά (Euribor 6μήνου, συν 2,1%, δηλαδή 5,6% με τα σημερινά δεδομένα) για δάνεια ουσιαστικά ακίνδυνα, αφού κατά 80% καλύπτονται από κρατική εγγύηση, ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται εξ ολοκλήρου από το ΤΕΜΠΜΕ. Με αυτούς τους όρους, πώς είναι δυνατόν οι τράπεζες να απαιτούν πρόσθετη προμήθεια για να εξετάσουν έναν φάκελο, αφού είναι προφανές ότι το κόστος αυτό καλύπτεται με το παραπάνω από το ύψος του επιτοκίου;

– Ακόμη κι αν δεχθεί κανείς ότι εύλογα θα πρέπει να χρεώνεται κάποια προμήθεια για εξέταση φακέλου, είναι αδιανόητο να κυμαίνεται το ύψος της ανάλογα με το ποσό του δανείου. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι, ανεξάρτητα από το ύψος του χορηγούμενου δανείου, η τράπεζα έχει το ίδιο κόστος αξιολόγησης ενός αιτήματος, το οποίο μάλιστα είναι και αρκετά χαμηλό, αφού όλες οι τράπεζες χρησιμοποιούν πλέον αυτοματοποιημένα συστήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Ν.Χ.


Σχολιάστε εδώ